Evangelický kostel (Bořislav)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel
v Bořislavi
Evangelický kostel v Bořislavi po roce 1932
Evangelický kostel v Bořislavi po roce 1932
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecBořislav
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevEvangelická církev v Rakousku
Německá evangelická církev v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Církev československá husitská
Architektonický popis
ArchitektWoldemar Kandler
Stavební slohnovogotika
Výstavba1903
Další informace
AdresaBořislav, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel v Bořislavi byl postaven v roce 1903. Po druhé světové válce postupně ztratil funkci, v současnosti je komerčně využíván.

Historie a stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Pohlednice vydaná k otevření kostela v srpnu 1903

Postavení kostela souvisí s hnutím "Los von Rom" (Pryč od Říma!). Jeho všeněmecký sjezd, konaný v roce 1898 v Teplicích, vedl v kraji k zakládání evangelických společenství a stavbě protestantských kostelů. Na Teplicku bylo v krátkosti postaveno sedm evangelických kostelů, ten bořislavský byl v pořadí osmý. Spravoval ho Evangelický úřad pro Bořislav a Žalany.[1]

Stavba kostela proběhla v roce 1903. Základní kámen byl položen 3. května 1903, dne 30. srpna téhož roku byl kostel slavnostně otevřen. Jeho projekt vypracoval drážďanský architekt Woldemar Kandler, jehož realizacemi jsou v Čechách rovněž kostely v Chabařovicích, Varnsdorfu, Bystřanech a Habartově. Stavitelem byl Gustav Adolf Jirsch.[2]

Kostel byl postavený v novogotickém slohu. Loď osvětlovaly tři řady trojitě sdružených obloukových oken, nejvyšší patro čtvercové věže zdobily na všech čtyřech stranách dvojice oken rovněž s lomeným obloukem. Věž zakončovala osmiboká jehlancová střecha. Průčelí bylo obrácené k severu.

Po válce zanikla Německá evangelická církev v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a kostel byl na čas přidělen Církvi československé husitské, pak byl ale opuštěn a chátral. Koncem 50. let byl přestavěn na podnikové rekreační středisko podniku TDV Duchcov, které vyrábělo dětské kočárky.[3] Při tom byla ubourána věž, původní okna nahrazena obdélníkovými a před průčelí přistavěna garáž, čímž kostel zcela ztratil svou původní architekturu.[2] V současnosti je objekt komerčně využíván.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLEKTIV AUTORŮ. Bořislav a okolí v čase. Bořislav: Obec Bořislav, 2014. 245 s. ISBN 978-80-260-7091-7. Kapitola Květa Kocourková: Bořislav za rakousko-uherské konstituční monarchie, s. 19. 
  2. a b KOLEKTIV AUTORŮ. Sakrální architektura 20. století v Ústeckém kraji. Ústí nad Labem: Národní památkový ústav, 2017. 255 s. ISBN 978-80-850-36-68-8. S. 88. 
  3. ČECHURA, Martin. Evangelický kostel Bořislav [online]. Michal Valenčík [cit. 2025-09-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]