Diskuse:Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ad "elitní škola"[editovat zdroj]

Formulace "elitní škola Olomoucké arcidiecéze" byla zavádějící. Arcidiecéze je územní jednotka, ta Olomoucká má rozlohu cca 10 000 km2, tedy zhruba jako Zlínský (4000 km2) a Olomoucký (5000 km2) kraj dohromady (na jejichž území z velké části leží). Působí to tedy tak, jakoby to byla elitní škola na tomto území, na území arcidiecéze přece leží i státní školy ("škola arcidiecéze" je potenciálně dvojznačné: je to škola ležící na území arcidiecéze nebo škola provozovaná arcidiecézí?). Čili by se muselo napsat v prvním plánu "elitní církevní škola olomoucké arcidiecéze", jednoznačné by bylo ale jen "elitní škola z církevních škol (ležících na území) Olomoucké arcidiecéze" (nebo "elitní škola ze škol provozovaných Olomouckou arcidiecézí"), přičemž ale samo slovo "elitní" je pochybné a v případě AG pro něj není opodstatnění.

Proč AG není elitní škola:
(1) Sice se dostává vysoké procento absolventů na VŠ, to je ale údaj, který nemá žádnou váhu, a krom toho je společný mnoha školám. (O elitnosti by se snad dalo mluvit, kdyby to byly samé "elitní" obory, jako jsou práva, medicína a matfyz, a ne peďáky a sociální práce. Taky se někdy používá fintička, že se napíše "90% absolventů bylo přijato k dalšímu studiu", kam se zahrnou i VOŠky...)
(2) Měřítkem by mohly být různé srovnávací testy škol, v jediné tabulce, na kterou si vzpomínám (byla z 90. let), bylo AG myslím na cca 60. (nebo kolem stovky, to už nevím) místě v republice.
(3) Pak by se taky na elitnost snad dalo trochu usuzovat, kdyby se ti absolventi po letech výrazně prosadili v praxi. Třeba že by se stali členy NERVu jako třeba Tomáš Sedláček. To, že se někdo stane spirituálem kněžského semináře (bývalý spirituál AG Szkandera) (jak mimo Wikipedii argumentoval Cinik), je sice pěkné, ale o elitnosti to určitě nesvědčí.
(4) No a za čtvrté můžu mluvit z vlastní zkušenosti. AVE je asi dobrý sbor, to je asi pravda (btw pozor, zase jen mezi církevními sbory). Ale jinak... Není to snad škola špatná, ale rozhodně není elitní. --Jiří Janíček 27. 1. 2010, 22:41 (UTC)

- to, že ty jsi na nějaké debilní pedagogické neznamená, že pedagogické nejsou elitní školy (ani obory). btw. docela velké procento lidí je i na těch elitních oborech, protože si je vybrali. - To, že je někdo v NERVU neznamená nic. Dokonce to není ani relevantní ke vztahu ke středí škole. Sedláček své vzdělání nezískal na SŠ, ale na VŠ.