Přeskočit na obsah

Apache (značka kol)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

APACHE

Apache
Základní údaje
Datum založení2001
ZakladatelMíra Míka
Adresa sídlaČeské Budějovice
Charakteristika firmy
Produktyelektrokola, jízdní kola
MajitelDajsport s.r.o.
Identifikátory
Oficiální webwww.apache-bike.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Apache Bicycles je zavedená česká značka, která se zapsala do povědomí cyklistů nejen doma, ale i ve světě. Naše cesta začala s vizí vytvořit kola, která budou kombinovat špičkovou technologii, spolehlivost a českou kvalitu. Od skromných začátků jsme se postupně vypracovali mezi lídry na trhu s jízdními koly a elektrokoly.

Příběh značky Apache[editovat | editovat zdroj]

Prapočátky Apache

Všechno začalo cestou do USA, kde Míra Míka navštívil svou dceru. Během tohoto pobytu se inspiroval nádhernou přírodou Arizony a americkým stylem života, který mu připomněl příběhy Vinnetoua a Old Shatterhanda. Tyto příběhy, plné odvahy a statečnosti, vedly k nápadu na vytvoření značky Apache – hrdého původního indiánského kmene.

Založení značky Apache (2001)

V roce 2001 se Míra Míka a Michal Zrnečko, dva vášniví cyklisté, setkali s Pavlem Bártou a Vladimírem Pitašem z úpické společnosti BP Lumen. Společně založili BP DAJ v Hostovicích u Prahy. Míra se zaměřil na marketing a grafiku, zatímco Michal, úspěšný závodník a několikanásobný Mistr republiky, přinesl své technické know-how. Výsledkem byla výroba prvních kol ve fabrice 4EVER ve Studénce. Značka Apache si díky svému chytlavému názvu a kvalitě rychle získala popularitu.

Růst a úspěchy (2001–2003)

Značka Apache se rychle rozvíjela. V roce 2001 byl založen cyklistický tým CCC Apache Kolín (později Scania Vella Apache). V roce 2003 se Jaroslav Kulhavý stal Mistrem světa juniorů na trati cross-country v Luganu a poté mistrem Evropy, což značce přineslo další uznání.

Významné milníky (2004–2009)

Rok 2004 byl pro Apache přelomový. Na Světovém poháru v Táboře vyhrál Kamil Absbuher na cyklokrosovém speciálu Apache. Paralympionik Michal Stark a další úspěšní závodníci a závodnice také jezdili na kolech Apache. Mezi lety 2003 a 2010 probíhalo intenzivní testování a výroba unikátních rámů, které získávaly skvělá hodnocení a ocenění.

Vstup do světa elektrokol (2009–2021)

Rok 2009 znamenal pro Apache příchod prvních modelů elektrokol, čímž se značka stala leaderem na českém trhu. Apache jako první velká značka v České republice začala u svých elektrokol využívat pohonný systém Bosch. Po úspěšném roce s nabídkou e-biků následoval raketový růst v tomto segmentu.

Během těchto let byly také představeny první 29“ biky od Apache dostupné pro většinu sportovních jezdců a skvělé silniční modely Eagle a El Condor na duralových rámech. Tyto modely byly charakteristické atypickým rámem s výrazně prohnutými trubkami předního trojúhelníku.

Nová éra (2021–2024)

Na začátku roku 2021 došlo k opuštění výrobního závodu BP Lumen kvůli neshodám ohledně dalšího směřování značky. Od roku 2022 se výroba přesunula do továrny BPS spadající pod značku KTM v Šumperku. V roce 2023 Apache pokračuje ve vývoji nových modelů elektrokol, gravelů a horských kol.