Torricelliaceae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTorricelliaceae
alternativní popis obrázku chybí
Torricellia angulata
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
ČeleďTorricelliaceae
Hu, 1934
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Torricelliaceae (syn. Toricelliaceae) je malá čeleď vyšších dvouděložných rostlin z řádu miříkotvaré (Apiales). Jsou to dřeviny, rostoucí na Madagaskaru a v Asii.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Torricellia angulata

Torricelliaceae jsou keře a nevelké stromy se střídavými jednoduchými listy bez palistů. Čepel listů je celistvá se zpeřenou žilnatinou (Melanophylla), zpeřeně členěná (Aralidium) nebo dlanitě členěná s dlanitou žilnatinou (Torricellia), celokrajná nebo na okraji pilovitá či zubatá.

Květy jsou oboupohlavné nebo funkčně jednopohlavné, nejčastěji pětičetné, v latách nebo hroznech. Kalich je volný nebo srostlý, koruna je volná. Tyčinek je 5, jsou volné, nesrostlé. Semeník je spodní, srostlý ze 2 až 4 plodolistů a se stejným počtem komůrek, případně vlivem aborce s jedinou komůrkou (Aralidium). Čnělky jsou volné. V každé komůrce je jediné vajíčko. Plodem je peckovice.[1][2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čeleď zahrnuje 10 druhů ve 3 rodech. Je rozšířena na Madagaskaru (Melanophylla), v Himálaji a Číně (Torricellia) a v jihovýchodní Asii (Aralidium).[4][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V klasických systémech byly rody čeledi Torricelliaceae řazeny do příbuzenstva čeledi dřínovité (Cornaceae). V Tachtadžjanově systému byly rody Torricellia a Aralidium vedeny v rámci nadřádu Cornanae nejen v samostatných čeledích, ale dokonce i v samostatných řádech.

V systému APG II byl ještě každý rod veden v samostatné čeledi (Torricelliaceae, Aralidiaceae a Melanophyllaceae) v rámci řádu miříkotvaré (Apiales). Podle kladogramů APG náleží čeleď Torricelliaceae k bazálním větvím tohoto řádu.

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Aralidium, Melanophylla, Torricellia[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Torricelliaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-24. 
  2. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Melanophyllaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-11. 
  3. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Aralidiaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-17. 
  4. STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. (anglicky) 
  5. Flora of China: Torricelliaceae [online]. Dostupné online. 
  6. Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew [cit. 2021-03-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]