Darmota

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDarmota
alternativní popis obrázku chybí
Darmota Sideroxylon marmulano
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďzapotovité (Sapotaceae)
Roddarmota (Sideroxylon)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Darmota (Sideroxylon), česky též železovec, je rod dvouděložných rostlin z čeledi zapotovité (Sapotaceae), zahrnující asi 70 druhů. Rod je rozšířen především v subtropech, ale také v Africe, na Madagaskaru, a Maskarénách a několik druhů i v Severní Americe. Některé dlouhověké exempláře druhu Sideroxylon inerme, rostoucí na historicky významných místech, byly v Jihoafrické republice prohlášeny za národní památku.

Některé druhy se staly vzácnými v důsledku těžby dřeva a další formy ničení biotopů. Bylo předpokládáno, že mauricijský druh Sideroxylon grandiflorum, (syn. Calvaria major) byl ovlivněn vymřením ptáka dronte mauricijského. Tito ptáci stratifikovali a rozptylovali jeho semena, takže bylo předpokládáno, že druh Sideroxylon grandiflorum na nich zcela závisel. Tento předpoklad o závislosti rostlin druhu Sideroxylon grandiflorum se stal rozšířeným omylem a ekologickou poučkou, používanou i jako potvrzení darwinistických pravd, nebyla však nikdy potvrzena a je zdá se spolehlivě vyvrácena.[1][2][3]

Rostliny jsou potravou housenek motýlů, jako např. Urodus parvula.

Použití[editovat | editovat zdroj]

V ČR se pěstuje otužilá darmota kustovnicovitá (Sideroxylon lycioides) . Roste dobře v propustných, živných půdách s vyšším obsahem humusu a vyžaduje zimní přikrývku. Po namrznutí bujně obrůstá. Má jen sbírkový význam.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

  • Apterygia, Auzuba, Bumelia, Calvaria, Cryptogyne, Decateles, Dipholis, Lyciodes, Mastichodendron, Monotheca, Reptonia, Robertia, Sclerocladus, Sclerozus, Sideroxylon, Sinosideroxylon, Spiniluma, Spondogona, Tatina.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Sideroxylon na španělské Wikipedii a Sideroxylon na anglické Wikipedii.

  1. Witmer, M. C. & Cheke, A. S. (1991):Dodo a darmota: obligátní mutualismus přehodnocen.( The dodo and the tambalacoque tree: an obligate mutualism reconsidered.) Oikos 61(1): 133-137. HTML abstract
  2. (česky)dronte a Sideroxylon na osel.cz
  3. Hershey, D. R. (2004): Rozšířený omyl o závislosti klíčení semen rostlin darmoty na dodo mauricijském. (The widespread misconception that the tambalacoque absolutely required the dodo for its seeds to germinate.) Plant Science Bulletin 50: 105-108.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]