Žernov (přírodní rezervace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Žernov
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Žernov
Žernov
Základní informace
Vyhlášení13. června 1995
VyhlásilOkresní úřad Pardubice
Nadm. výška240–277 m n. m.
Rozloha311,54 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresPardubice
UmístěníDolní Ředice, Horní Ředice, Chvojenec, Vysoké Chvojno
Souřadnice
Žernov
Žernov
Další informace
Kód1773
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Žernov je přírodní rezervace ev. č. 1773 severně od obce Dolní Ředice v okrese Pardubice. Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Důvodem ochrany je zachování a ochrana krajinářsky a biologicky cenného území, které tvoří zbytky přirozené dubohabřiny, rybníky, rákosiny a mokré louky tvořící ekologicky stabilní ostrov obklopený intenzivně zemědělsky využívanou krajinou. Tyto biotopy jsou domovem zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. Část tohoto chráněného území a část jeho ochranného pásma je zároveň vymezena jako biocentrum regionálního významu ve zpracovaném Lokálním územním systému ekologické stability Ředice.

Mykologie[editovat | editovat zdroj]

Roku 2007 proběhla v rámci rezervace inventarizace výskytu vyšších hub. Za nejvzácnější objevenou houbu je považována řasnatka modromléčná (Peziza saniosa).[3]Někdy nazývaná též jako řasnatka fialovomléčná. Z dalších vzácných a bioindikačních druhů zde byl popsán výskyt řady hřibovitých hub: hřib pružný (Aureoboletus gentilis), hřib bronzový (Boletus aereus), hřib přívěskatý (Butyriboletus appendiculatus), hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum), hřib plavý (Hemileccinum impolitum), hřib medotrpký (Caloboletus radicans), hřib satan (Rubroboletus satanas), kozák dubový (Leccinellum crocipodium)[3] a také hřib Quéletův (Suillellus queletii). Dále šťavnatka hajní (Hygrophorus nemoreus), ryzec ostrý (Lactarius acris), řasnatka síromléčná (Peziza succosa) a holubinka lepkavá (Russula viscida).[3]

Zoologie[editovat | editovat zdroj]

Během malakologického průzkumu bylo na území rezervace nalezeno 17 druhů vodních měkkýšů (13 plžů, 4 mlži).[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b c MIKESKA, Miroslav, Romana Prausová, Světlana Vránová, Lukáš Řádek. Plán péče pro přírodní rezervaci Žernov na období 2010 - 2019 [online]. pardubickykraj.cz, 2004-10-30, rev. 2010-02-23 [cit. 2012-11-24]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. BERAN, Luboš: Vodní měkkýši PR Žernov ve východních Čechách. Východočeský sborník přírodovědecký – Práce a studie. 13, 2006: s. 245–247.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]