Šárka Musilová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šárka Musilová
Osobní informace
Datum narození6. ledna 1991 (33 let)
Místo narozeníTrutnov
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Letní paralympijské hry
stříbro 2020 Tokio lukostřelba
stříbro 2020 Tokio lukostřelba – družstva
bronz 2016 Rio de Janeiro lukostřelba – družstva

Šárka Musilová (* 6. ledna 1991, Trutnov) je česká tělesně handicapovaná lukostřelkyně v kategorii W1 s kladkovým lukem. S úspěchy, k nimž se řadí zlatá medaile z roku 2018 na Mistrovství Evropy v para lukostřelbě v Plzni ve smíšeném družstvu s Davidem Drahonínským, se kterým obsadila i bronzovou medaili na Letních paralympijských hrách 2016 v Riu de Janeiru a stříbrné místo v roce 2021 na Letních paralympijských hrách v Tokiu, získala taká stříbrnou medaili v kategorii žen na paralympiádě v Tokiu.

Sportu se více začala věnovat během rehabilitací, když v devatenácti letech během léta roku 2010 uklouzla na mokrých schodech a při pádu si přerušila míchu na několika místech; od té doby je na invalidním vozíku. Na rehabilitačním pobytu v Kladrubech si zkusila zahrát florbal na vozíčku. Následně začala hrát florbal na Obchodní akademii Olgy Havlové pro tělesně postižené v Janských Lázních za Kamat team Janské Lázně, kde i studovala. Zde vyzkoušela i lukostřelbu s Danielem Fridrichem, trenérem lukostřelby, ale střílet z reflexního luku nedokázala kvůli svému handicapu. Během rehabilitačního pobytu v Parapleti se zde potkala s Davidem Drahonínským. Ten jí jako tetraplegik poradil, aby zkusila střílet z kladkového luku, který je pro tento handicap vhodnější. Po vyzkoušení si lukostřelbu zamilovala a začala hrát v klubu SC OA Jánské lázně pod vedení trenéra Daniela Friedricha. Díky sponzorům si pořídila své vlastní luky a mohla střílet na Mistrovství světa v para lukostřelbě v Donaueschingenu a na světovém poháru v Novém Městě nad Metují. Právě zde si zajistila účastnické místo pro Letních paralympijských hrách 2016 v Riu de Janeiru, kde s Davidem Drahonínským získali v kategorii Mix Team bronzovou medaili a v kategorii žen skončila na 6. místě. Své umístění si polepšili na Letních paralympijských hrách v Tokiu, když v kategorii Mix Team získali stříbrnou medaili a v kategorii žen rovněž získala stříbrnou medaili.[1][2][3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Šárka Musilová [online]. Český paralympijský výbor [cit. 2021-09-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-09-03. 
  2. Šárka Musilová – Lukostřelba [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-09-03. 
  3. Uklouzla jsem na schodech, vzpomíná medailistka Musilová. K lukostřelbě ji přivedl Drahonínský. Český rozhlas [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 
  4. Medailistka z paralympiády: Není můj styl počítat vrabce na střeše a litovat se. Krkonošský deník [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online.