Šuměnka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Šuměnka či hovorově šumák je práškový (instantní) šumivý nápoj.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Základem šumáku je směs kyseliny citronové a hydrogenuhličitanu sodného, známého spíše jako jedlá soda. Tato směs při rozpuštění ve vodě chemickou reakcí uvolňuje oxid uhličitý, díky kterému je nápoj perlivý. K tomu byl přidán cukr a trocha potravinářského barviva. To vše zabaleno v sáčku z voskového papíru – pokud hygroskopická směs zvlhla, pak již nešuměla a výslednou hmotu bylo obtížné také rozpustit. V současnosti jsou používány trvanlivější sáčky z plastické hmoty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Šuměnky Tiki ve tvaru kostek (1942)
Reklama na šuměnky (1936)

Šuměnky vznikly v 19. století, v Čechách byly též známy pod německým názvem Brausepulver.[1] V období První republiky a Protektorátu vyrábělo šuměnky více firem, které je intenzivně v tisku propagovaly.

Dříve[kdy?] sáček obsahoval asi dvě čajové lžičky prášku, jehož rozpuštěním v chladné vodě vzniklo cca půl litru mírně nakyslého perlivého nápoje. K dostání byly dříve jen šuměnky žluté a červené (citron a pomeranč), které se lišily jen přidaným barvivem a potiskem na obalu sáčku. Existoval i šumák v lisované podobě – dvě kostičky ve společném obalu s názvem Tiki. Složení bylo stejné.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Herbex Šuměnka 10g je stále v prodeji (stav 2023). Příchuti citron, pomeranč a malina.

Obdoba se nazývá Pima, název šuměnka neužívá, má chuť mírně vylepšenou a existuje i ve verzi pro diabetiky. Výrobek společnosti Dr. Oetker.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oprava úřední. Národní listy. 1862-09-24, s. 3. Dostupné online. ISSN 1214-1240. 
  2. Archivovaná kopie. www.oetker.cz [online]. [cit. 2017-05-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]