Šitennódži

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šitennódži
Chrám Šitennódži
Chrám Šitennódži
Místo
StátJaponskoJaponsko Japonsko
PrefekturaÓsaka
ObecÓsaka
LokalitaTennódži-ku, 1-1-18 Shitennō-ji
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníČtyři nebeští králové
Architektonický popis
Výstavba578593
Další informace
AdresaÓsaka, JaponskoJaponsko Japonsko
Oficiální webhttp://www.shitennoji.or.jp/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šitennódži (japonsky 四天王寺, též Arahakadži, Nanbadži, či Mitsudži) je buddhistický chrám v Ósace v Japonsku. Někdy bývá považován za první buddhistický a nejstarší oficiálně fungující chrám v Japonsku,[1][2] ačkoli chrámové budovy byly během staletí několikrát přestavěny. Je jedním z chrámů mahájánové buddhistické školy Tendai.


Historie[editovat | editovat zdroj]

Princ Šótoku byl znám svým silným buddhistickým přesvědčením ještě v dobách, než se buddhismus v Japonsku během 6. století široce rozšířil.[3] Ve snaze zpopularizovat buddhismus, zahájil princ mohutnou celonárodní kampaň propagující toto učení a objednal stavbu chrámu Šitennódži.[3] Roku 578 pozval do Japonska tři zkušené korejské tesaře z bývalého království Päkče, aby s sebou do země přinesli potřebné znalosti a řídili stavbu Šitennódži.[3] Původní chrámové stavby byly během staletí několikrát přestavěny a upraveny. Většina současných budov pochází z doby poslední celkové obnovy chrámu v roce 1963. Jeden z korejských mistrů tesařů, kteří řídili stavbu Šitennódži, Šigemicu Kongó, založil již v roce 578 firmu Kongó Gumi, která se specializovala na stavbu chrámů a svatyní. Kongó Gumi tak byla nejstarší nepřetržitě fungující firmou na světě Její samostatná existence skončila po 1428 letech v roce 2006,[4] poté co ji převzala korporace Takamatsu Construction Group.[5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Šitennó jsou považováni za čtyři nebeské krále. Chrám, který nechal princ Šótoku postavit na jejich počest, měl čtyři instituce, z nichž každá měla napomoci Japoncům dosáhnout vyšší civilizační úrovně. Tyto čtyři instituce, japonsky šika-in (四箇院), byly soustředěny v sedmi budovách, které tvoří ideální sestavu buddhistického chrámu, japonsky šičidó garan (伽藍, celek uvnitř zdí). Obsahoval Kjóden-in (zařízení pro náboženství a vzdělávání), Hiden-in (zařízení sociální péče), Rjóbjó-in (nemocnici) a Seijaku-in (lékárnu), které poskytovaly Japoncům základní péči.

Garan sestával z pětipatrové, 29 m vysoké pagody, hlavního Zlatého pavilonu (kondó), v němž se nacházela podobizna bódhisattvy Kannon (観音), přednáškové síně (kódó) s „Buddhou Neomezeného světla“ a krytou chodbou se třemi branami (Bránou bohů, Západní bránou a Východní bránou). Tento ústřední komplex obklopují Velká jižní brána (Nandaimon) a Velká východní brána (Higaši-no-ómon). Na západě stojí Velká západní brána (Niši-no-ómon). Dál na západ od ní se nachází tradiční brána torii, která je obecně přijímána jako východní brána do Západního ráje neboli Čisté země.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shitennō-ji na anglické Wikipedii.

  1. SCHEID, BERNHARD. Religion in Japan [online]. University of Vienna [cit. 2010-02-12]. Dostupné online. (German) 
  2. Asuka-Dera Temple [online]. [cit. 2016-09-29]. Dostupné online. 
  3. a b c Yasuhiko Nakazawa. Japan's oldest company defies time with merit-based succession [online]. December 31, 2020. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021/01/04. 
  4. HUTCHESON, James Olan. The End of a 1,400-Year-Old Business [online]. BusinessWeek, 2007-04-16 [cit. 2008-03-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. "End of the Road for World's Oldest Firm" Digital Chosunilbo (English Edition), 15 December 2005.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]