Šebetov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Šebetov
Zámek
Zámek
Znak obce ŠebetovVlajka obce Šebetov
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecBoskovice
Obec s rozšířenou působnostíBoskovice
(správní obvod)
OkresBlansko
KrajJihomoravský
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel831 (2023)[1]
Rozloha9,42 km²[2]
Katastrální územíŠebetov
Nadmořská výška405 m n. m.
PSČ679 35
Počet domů257 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduŠebetov 108
679 35 Šebetov
sebetov@sebetov.cz
StarostaZdeněk Čížek
Oficiální web: www.sebetov.cz
Šebetov
Šebetov
Další údaje
Kód obce582468
Kód části obce162183
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Šebetov se nachází v okrese BlanskoJihomoravském kraji. Žije zde 831[1] obyvatel.

Název

Jméno vesnice bylo odvozeno od osobního jména Šebeta (domácké podoby jména Šebestián) a znamenalo "Šebetův majetek".[4]

Historie

Obec Šebetov byla založena podle pověsti kněžnou Eufemií či Ofkou, manželkou knížete olomouckého Oty I. Sličného. Pověst praví, že když projížděla v kočáře se svým doprovodem zdejší krajinou, velice se jí zalíbila pro krásu zalesněných kopců a pastvin. Dala zastavit, přivolala vedoucího družiny Šebestiána, kterému všichni říkali Šebesta, a nařídila zde postavit dvůr, nazývaný později Šebetov. Šebetov byl založen na sklonku 11. století. Nejstarší historická zpráva o obci je z roku 1201. Obec byla majetkem kláštera Hradisko u Olomouce.

V roce 1869 se v obci narodil Mořic Pícha, český duchovní a královéhradecký biskup.

Poloha a vybavenost obce

Vesnice Šebetov se rozkládá v severovýchodní části okresu Blansko na jihozápadním úpatí lesnatého vrchu Rychvald (607 m n. m.). Půdní pokryv a půdní fond náleží území Malé Hané, jež je nejúrodnější částí blanenského okresu. Toto území patří do celku, který se nazývá Boskovická brázda. Ve východní část katastru obce se rozkládá přírodní park Řehořkovo Kořenecko, ve kterém se u samoty Pilka nalézá přírodní památka Horní Bělá.

V údolí říčky Bělé, která je součástí chráněného přírodního parku Řehořkovo Kořenecko (20 km2) se nalézá samota Pilka. Dříve to byla panská vodní pila, která však byla přeložena do níže po proudu Bělé ležícího Melkova. K Šebetovu patří též část zvaná Zábraní (dříve zde žili domkaři) a osada Kapouňata, která leží na dolním úbočí hřbetu, který je nazýván podle nejvyššího vrchu Mojetín (608 m n. m.).

Východně od Šebetova, na břehu spojujícím Mojetín s Rychvaldem, těsně u silnice vedoucí na Pohoru a na Štěpánov stojí osamělá myslivna a asi o tři kilometry dále socha sv. Barbory, památka z doby kláštera Hradisko. Na místě myslivny býval hospodářský dvůr „Na kopci“. Bývalý majitel panství hrabě Karel Strachwic pojmenoval dvůr Karlsberg. V současné době se používá jméno Karlov. V těchto místech je možno sejít zpět do vesnice lesem Obora (v dřívějších dobách zde byla chována vysoká zvěř).

Severovýchodně od Šebetova, těsně pod zalesněným úbočím Rychvaldu se nachází Mořicův dvůr (pojmenovaný podle hraběte Mořice Strachwice).

Na jižním konci silnice do Knínic stojí pozůstatek budov panské sladovny. Od roku 1922 se v ní nepracuje. Tento objekt býval původně cukrovarem, ale pro nedostatek vody byl tento jediný cukrovar Malé Hané zrušen a přizpůsoben výrobě sladu.

Západním směrem silnicí na Vanovice se lze dostat k zastávce jednokolejné železniční trati vedoucí ze Skalice nad Svitavou přes Boskovice a Velké Opatovice do Chornic. Trať byla vystavěna v roce 1908 po dlouhých průtazích.

Centrum života obce je umístěno v blízkosti křižovatky se zastávkou autobusů. Nachází se zde budova školy, pošty, zdravotního střediska, kulturního domu s kinem, kadeřnické , nehtové a beuaty studio, a obchody s potravinami, průmyslovým zbožím a textilem. Na návsi, vpravo proti zámku, se nachází „Penzion 43“, který nabízí rodinné ubytování.

Pamětihodnosti

Fotogalerie

Odkazy

Reference

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Hosák, Šrámek: Místní jména na Moravě a ve Slezsku II, Praha 1980, str. 545.

Související články

Externí odkazy