Čtenář v křesle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čtenář v křesle
Základní údaje
AutorJaroslav Róna
Rok vzniku2019
Popis
Materiálbronz
Umístění
Umístěnínáměstí Franze Kafky, Staré Město, Praha 1
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čtenář v křesle, známý také pod anglickým názvem Reader in an armchair, je bronzová plastika od akademického sochaře Jaroslava Róny (nar. 1957), která se nachází na náměstí Franze Kafky na Starém Městě v Praze 1.

Popis a historie díla[editovat | editovat zdroj]

Idea netradiční bronzové plastiky vznikala od roku 2012 jako třetí varianta sochy „Čtenáře“, která byla původně určena k jinému umístění, totiž u knihovny v Hradci Králové. Socha je umístěna v exteriéru na žulou vydlážděný chodníkový prostor před budovou galerie umění World of Franz Kafka poblíž místa, kde se spisovatel Franz Kafka narodil. Dílo vzniklo rámci mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line 2019, což je uvedeno také na malém štítku před sochou. Plastika symbolicky popisuje člověka (čtenáře) držícího oběma rukama knihu, který je pohroužen do poutavého a napínavého světa odvíjejícího se v jeho knize. Záměrem je symbolické zobrazení čtenáře i imaginativního světa knihy. Křeslo je měkká, příjemná a konejšivá hradba (tzv. snové křeslo), která čtenáře chrání před nebezpečím pragmatického světa v okolí a dovoluje mu unikat do vytoužených světů představ a fantazie. Rozměrné široké křeslo také dodává plastice monumentalitu a posiluje významnost a důležitost křehkého námětu díla. Dílo také vzdává hold světu klasické tištěné knihy v době, kdy jsou papírové knihy ohrožovány „agresivním“ světem současných moderních informačních technologií a elektronických knih.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Autor také prodává zmenšené kopie díla.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Čtenář v křesle | Sculpture line. www.sculptureline.cz [online]. [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. 
  2. S.R.O, Turistika cz. Praha (Staré Město) – Rónův Čtenář v křesle na náměstí Franze Kafky. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. 
  3. RÓNA, Jaroslav. Čtenář v křesle. Jaroslav Róna [online]. [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]