Člunozobec africký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxČlunozobec africký
alternativní popis obrázku chybí
Člunozobec africký
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádbrodiví a pelikáni (Pelecaniformes)
Čeleďčlunozobcovití (Balaenicipitidae)
Bonaparte, 1853
Rodčlunozobec (Balaeniceps)
Gould, 1850
Binomické jméno
Balaeniceps rex
Gould, 1850
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Sesterská skupina
pelikánovití (Pelecanidae)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Člunozobec africký (Balaeniceps rex) je velký africký pták z řádu brodiví a pelikáni (Pelecaniformes), jediný zástupce čeledi člunozobcovití (Balaenicipitidae). Tento pták je známý zvláště díky svému nápadně tvarovanému zobáku. Jeho nejbližší příbuzný je kladivouš africký.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Na výšku dorůstá 1,2 až 1,7 m s rozpětím křídel 2,33 m a hmotností kolem 5,6 kg. Dospělý pták je šedavě modrý s výjimkou hnědé spodní strany křídel s šedým pruhem. Nejnápadnějším znakem je jeho velký plochý zobák tvarem připomínající člun, díky kterému získal i svůj český rodový název. Nápadná je také světlá chocholka na hlavě. Samec se od samice zbarvením nijak viditelně neliší, mladí ptáci jsou hnědí.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Člunozobec africký žije v rozsáhlých východoafrických bažinách, jezerech a močálech v rozmezí od Súdánu po Zambii. Od roku 2004 je v Červeném seznamu IUCN zařazen do kategorie zranitelných druhů. Nejpočetnější populace žije zatím stále v Súdánu (více než 5000 jedinců); mezi další země, kde je člunozobec africký stále nejhojněji zastoupen, patří Uganda, Tanzanie, Zambie nebo Demokratická republika Kongo. Počet volně žijících jedinců však stále klesá.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Žije samotářským způsobem života, pomalu se prodírá rostlinnou vegetací rostoucí na březích bahnitých vod a vyhledává zvláště vodní živočichy, jako jsou ryby, obojživelníci nebo želvy, často však útočí i na hady, ještěrky, hlodavce a mladé ptáky. Lov člunozobce afrického se podobá způsobu lovu volavek – důkladně prozkoumává své okolí a poté, co spatří kořist, se jí zmocní rychlým škubnutím hlavou. Za potravou se vydává zvláště v noci, přes den často vysedává a odpočívá na větvích stromů.

Hnízdo z rákosu a trávy si staví na zemi a ročně do něj obvykle klade 2, vzácněji i 3 vejce, na kterých sedí přibližně 30 dnů. Mláďata jsou na svých rodičích závislá i po opuštění hnízda a pohlavně dospívají ve 3. až 4. roce života. V zajetí se může dožít až 36 let.

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o raritní druh. V roce 2010 byl chován v pouhých 13 zoo v počtu 35 jedinců.[2] V Evropě je chován jen ve třech zoo (stav 2019). Jedná se o českou Zoo Praha, ptačí park v německém Walsrode a belgickou zoo Pairi Daiza.[3] Právě v posledním jmenovaném zařízení se v roce 2008 podařil světový prvoodchov.[3] O rok později se podařil také první přirozený odchov v Lowry Parku na Floridě.[2]

Chov v Zoo Praha[editovat | editovat zdroj]

Zoo Praha je jedinou zoo v ČR, kde je člunozobec chován.[3] Zoo druh chová od roku 2004, kdy byly dovezeny dva páry ptáků přímo z Afriky.[4] Jeden pár je umístěn v zázemí zoo, druhý pár (samec Korongo a samice Okomo[2]) mají možnost vidět návštěvníci ve zrekonstruovaném prostoru bývalého zimoviště ptáků – v expozičním celku „Ptačí mokřady“ v dolní části zoo (od 11. září 2010, kdy proběhlo slavnostní zpřístupnění expozice). Člunozobci patří mezi čtyři nejcennější chované ptáky.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shoebill na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. a b c Tajemný člunozobec láká do pražské zoo – Alíkoviny. Alík.cz [online]. [cit. 2019-01-28]. Dostupné online. 
  3. a b c Schuhschnabel (Abu Markub) Balaeniceps rex. Zootierliste [online]. [cit. 2019-01-28]. Dostupné online. 
  4. Člunozobec africký – lexikon zvířat. Zoo Praha [online]. ©2019 [cit. 2019-01-28]. Dostupné online. 
  5. BOBEK, Miroslav. Nejcennější zvíře v zoo aneb Na hraně existence. In: ZOO Praha [online]. 28. 11. 2016 [cit. 30. 6. 2017]. Dostupné z: https://www.zoopraha.cz/aktualne/pohledem-reditele/10354-nejcennejsi-zvire-v-zoo-aneb-na-hrane-existence

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]