Čchang-čchun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Čchung-čching.
Čchang-čchun
长春
Čchang-čchunu
Čchang-čchunu
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška250–350 m n. m.
StátČínaČína Čína
provincieŤi-lin
Čchang-čchun
Čchang-čchun
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2 583 km²
Počet obyvatel3 581 000 (2007)
Hustota zalidnění1 386,4 obyv./km²
Správa
Statussubprovinční město
StarostaČu Jie-ťing
Vznik1889
Oficiální webwww.changchun.gov.cn
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čchang-čchun (čínsky pchin-jinem Chángchūn, znaky zjednodušené 长春, tradiční 長春) je subprovinční město v severovýchodní části Čínské lidové republiky, hlavní a největší město provincie Ťi-lin. Jedná se o důležité průmyslové a dopravní centrum a o rozlehlé moderní město s širokými třídami. V současné době v samotném městě bydlí 3 581 000 obyvatel, v metropolitní oblasti kolem něho poté asi 7,5 mil. ob. Sídlí zde Ťilinská univerzita a několik dalších vysokých škol.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Na nádraží Čchang-čchun vedou vysokorychlostní tratě:

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Čchang-čchun je poměrně nové město. V roce 1800 vybral císař Ťia-čching malou vesnici na břehu řeky I-tchung a pojmenoval ji Čchang-čchun Tching. Město se začalo velice rozrůstat napojením na Japonci vybudovanou a vlastněnou Jihomandžuskou železnici a Východočínskou železnici patřící Rusům. Město se stalo překladištěm zboží mezi Koreou a Vnitřním Mongolskem.

V roce 1932 se Čchang-čchun stal hlavním městem Japonci vytvořeného loutkového státu Mandžukuo (existující 1931-1945). V této době bylo město známé jako Sin-ťing a velmi rychle se rozrůstalo. V roce 1945 bylo obsazeno Rudou armádou, která zde měla své jednotky až do roku 1946. Roku 1946 se Kuomintang neúspěšně pokusil o převzetí města. V roce 1948 po dlouhé 12měsíční bitvě město definitivně obsadila Čínská lidová armáda. Během bojů a obléhání města vypukl mezi obyvatelstvem velký hladomor, během něhož zemřelo 100–300 000 obyvatel.

V roce 1954 bylo město přejmenováno na dnešní název Čchang-čchun a ustanoveno správním střediskem provincie Ťi-lin. V padesátých letech bylo též určeno jako centrum čínského automobilového průmyslu. Vyrábí se zde známé limuzíny Rudá vlajka.

Fa-lun-kung[editovat | editovat zdroj]

Rodák z Čchang-čchunu Li Chung-č' (Li Hongzhi) (narozen 13. března 1951) poprvé představil čínské veřejnosti ve městě Čchang-čchun v roce 1992, svoji čchi-kungovou metodu pro rozvoj těla a mysli nazvanou Fa-lun-kung (Falun Gong) a zaregistroval školu Fa-lun-kung u vládní Asociace pro výzkum čchi-kungu.

Od roku 1992 do roku 1994 pořádal Li na pozvání místních čchi-kungových asociací 56 seminářů po celé Číně, kde vysvětloval principy metody a vyučoval cvičení. V roce 1998 si po celé zemi získal Fa-lun-kung masovou popularitu, odhaduje se na 70 000 příznivců.

20. července 1999, prosadil předseda komunistické strany Ťiang Ce-min jeho zákaz, kvůli jeho masové popularitě a jeho kořenům v buddhismu, taoismu a prastaré čínské kultuře, kterou komunistická strana potírá již od počátku (viz Kulturní revoluce). V celé Číně začíná masové policejní pronásledování následovníků Fa-lun-kung a jejich uvězňování v pracovních táborech a vězeňských komplexech, které trvá i v roce 2012.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]