Diskuse s wikipedistou:Tara

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Zirland 11:45, 5. 6. 2007 (UTC)

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku 12.Tai Situ rinpočhe. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Horst 19:29, 6. 6. 2007 (UTC)

Článek má začínat úvodem, tj. o co vůbec jde (protože ne každý to ví), pak nějakým popisem atp. Více informací najdete na WP:Váš první článek--Horst 20:13, 6. 6. 2007 (UTC)

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Nolanus C E 21:59, 7. 6. 2007 (UTC)

Pokuste se ale vyplňovat Shrnutí editace a používat tlačítko Ukázat náhled. Budete-li mít jakékoliv otázky ohledně fungování Wikipedie, zeptejte se mě na mé diskusní stránce. - UP3 18:30, 11. 6. 2007 (UTC)

Posím uvádějte zdroje na své příspěvky. Díky. --Podzemnik 21:07, 6. 10. 2007 (UTC)

Karam kagjü[editovat zdroj]

Zdravím, prosím vyjádřete se, co si o tom myslíte, psal jsem do diskuze ke článku Karma Kagjü. --Podzemnik 16:06, 11. 10. 2007 (UTC)

Vadžrajána[editovat zdroj]

Dobrý den, nezlobte se prosím na mne, ale odstranil jsem Vaše dvě editace v článku Vadžrajána. Kdyžtak zkoukněte Wikipedie:Vzhled a styl apod. Upravil jste celý článek, který posléze neměl úvod a byl podle mě dost nesrozumitelný (neděláte čárky, píšete v kuse celé bloky textu atd. atd.). Smazal jsem tedy Vaše editace, ale ještě se na ně blíž podívám a zkusím Váš text alespoň z části upravit do přijatelnější podoby. Mějte se hezky a zkuste příště např. jen upravit část článku či přidat jednu kapitolu, nemusíte nahrazovat stávající text svým:-) S pozdravem --Podzemnik 08:59, 1. 12. 2007 (UTC)

Dobrý den, připojuji se k prosbě kolegy, nevkládejte opakovaně takový neupravený text plný pravopisných chyb a nedostatků. Zároveň Vás upozorňuji, že pokud to provedete znovu, porušíte pravidlo tří revertů a budeme Vás muset dočasně zablokovat. Děkuji za pochopení a přeji Vám pěkný Víkend! --Mercy 13:54, 1. 12. 2007 (UTC)

Patrul rinpoče[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Patrul rinpoče. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Miraceti 11:29, 15. 12. 2007 (UTC)

Příspěvky[editovat zdroj]

Dobrý den,
chtěl jsem upozornit, že jsem dal ke smazání Vámi založený článek Gedhun Choekyi Nyima, který zde již existoval pod českým názvem Gendün Čhökji Ňima. Text jsem přesunul tedy do tohoto článku. Všiml jsem si, že často ponecháváte anglické přepisy jmen a prakticky všech názvů - prosím používejte české přepisy. Dobrým vodítkem může být Lexikon východní moudrosti či další knihy českých indologů či buddhologů. Dále bych Vás chtěl opět poprosit, aby jste si pročetl/la Wikipedie:Vzhled a styl a napříště se řídil tamějšími radami - Vaše příspěvky vždy vyžadují zásahy ostatních wikipedistů i přesto, že zde působíte již docela dlouho. Mějte se pěkně, pozdravy posílá --Podzemnik 18:28, 1. 3. 2008 (UTC)
Dodatek: a ještě prosím se podívejte sem: Wikipedie:Pravopis, děkuji (dalajláma se píše s malým d, stejně jako karmapa či pančhenlama, dále např. mezí čárkami ve větách se dělá mezera jen z jedné strany, a to po čárce, nikoli z obou). --Podzemnik 18:37, 1. 3. 2008 (UTC)

Dobrý den,
byl by jste tak laskav a podíval se na Wikipedie:Vzhled a styl? Mě, a věřím, že ani ostatní, moc nebaví neustále upravovat Vaše příspěvky tak, aby vyhovovaly v nadpisu zmíněnému odkazu. Díky, vše nej, --Podzemnik 07:13, 10. 4. 2008 (UTC)

Zdravím Táro,
proč opravujete v této šabloně interwiki na en:Category:Buddhist infobox templates? Má to nějaký zvláštní důvod? Myslím totiž, že té šabloně odpovídá en:Template:Infobox Buddhist biography. --Podzemník 11:32, 25. 5. 2008 (UTC)

Klidně mi odpovězte zde, odpovím zase tady, tedy tam, kde jsme začali diskusi. No ale vždyť ta interwiki je přece špatně a myslím že nechceme, aby byla špatně. Můžete prosím uvést ty důvody, proč tam uvádíte záměrně špatnou interwiki? Možná bych mohl pomoci. --Podzemník 13:39, 25. 5. 2008 (UTC)
Jak bude en:Template:Infobox Buddhist biography fungovat tak je urcite idealni. Diky za postrech, ja to nevidel.--Tara 14:32, 25. 5. 2008 (UTC)
No já nevím, jsem to změnil a u mě vše ok. Máte s tím pořád nějaký problém? --Podzemník 14:39, 25. 5. 2008 (UTC)
Diky za pomoc uz je to ok. Vse nej.--Tara 16:02, 25. 5. 2008 (UTC)


Náboženské zanícení[editovat zdroj]

Pane wikipedisto Taro určitě jste si povšiml, jak se stavím k Vašim editacím. Bohužel mi váš přístup v mnoha ohledech připomíná zaslepený náboženský fanatismus. Nezlobte se na mě, ale co si mám myslet o člověku, který nebere ohled na literaturu seriózních buddhistických badatelů a bezhlavě maže vše, co nesedí jeho náboženskému přesvědčení. Např. jste si mohl všimnout, že článek šramana nepojednává ani tak o buddhismu jako o šramanech. V článku bylo třeba rozlišit zásadní rozdíly mezi nejznámějšími šramany. Právě Gautama Buddha zdůrazňoval úlohu záměru v karmě na rozdíl od Mahavíry (viz známé fotky džinistů, kteří před sebou zametají cestičku, aby nevědomě nezašlápli drobný hmyz). To, že v rámci buddhismu existují rozdíly v názorech na karmu, patří do článku karma. Dále v článku arahant jsem uvedl přímý překlad mahájánového díla, z kterého vámi citovaný autor vycházel, přesto jste z nějakého důvodu musel znovu-doplnit svou citaci sekundárního zdroje, vždyť je to naprosto absurdní. Výsledkem je, že tam je teď nyní řečeno dvakrát to samé, ale jinými slovy. Neřekl bych ani slovo, kdybych vaše věty vymazal, ale nahradil jsem je překladem přímo primárního zdroje, nechápu, co je na tom za zaujatost. Vždy se snažím citovat zdroje a nikoli si vymýšlet své vlastní postoje. Měl byste si uvědomit jednu věc, že tohle je encyklopedie a nikoli prostor pro propagaci náboženských postojů. Bohužel byste měl asi přijmout okolnost, že mnoho buddhistických badatelů nemá názory shodné s vašimi. Např. článek šramana celý vychází zejména z knihy V. Zotze, jednoho z nejvýznamnějších buddhologů. Velice mě také udivuje, že vám vadí věta, že Nágárdžuna nikdy necitoval mahájánové sútry. Vždyť v žádných dílech, jenž jsou mu dle vědeckého světa připisována, taková citace není. Chápu vaše zanícení pro buddhismus diamantové cesty, ale přece jenom věty, které jsou uvedeny v mnoha významných dílech nezničíte tím, že je vymažete z wikipedie, i tak si je spousta lidí v těchto knihách přečte. Na závěr vás chci upozornit, že se budu snažit vašemu jednostrannému přístup nadále odolávat, i když mě to vůbec nebaví a nemám na wikipedii už tolik času jako dřív. Rozhodně vám musím připomenout pravidlo tří revertů, takže by bylo asi lepší začít řešit některé problematické pasáže v diskusích k článkům. --Mistvan 29. 10. 2008, 17:33 (UTC)

Odpověď na náboženské zanícení[editovat zdroj]

Předem se omlouvám že odpovídám po tak dlouhé době ale konečně mám trochu času vám odepsat. Pane wikipedisto Mistvane, nejprve bych vám chtěl moc poděkovat určitě za všechny, a to jak jak jste stvořil portál buddhismus a další vaše články. Tak jak píšete že jsem ovlivněn vadžrajánou tak já mohu říci že jste ovlivněn theravádou a zasahujete tím do mahajánových a vadžrajánových článků. Moje mazání vzniká proto že nemám moc času proto se chci za to omluvit a pro příště se budu snažit prodiskutovat sporné místa a je jich ještě mnoho :-) Je mi líto že mě strašíte 3 reverty ale asi už jste neměl jinou volbu.V žádném případě také nepoužívám své vlastní komentáře dharmy, vše jsou podložené citace známých buddhologů nebo uznávaných mistrů vadžrajány. Těším se na spolupráci s vámi, jestli je to možné. S úctou --Tara 10. 12. 2008, 16:37 (UTC)

Příště prosím odpovídejte tam, kde jsem napsal první příspěvky. Takhle ostatní wikipedisté ztrácejí přehled. Bohužel se osobně domnívám, že vaše ovlivnění je zúženo na tradici Karma Kagjü a rozhodně se ohrazuji proti tomu, že bych na základě svého ovlivnění (a to nejen théravádou) zasahoval do mahájánových či vadžrajánových článků. Určitě nejsem objektivní, ale rozhodně si myslím, že přirovnávat mé ovlivnění k vašemu je hodně přehnané. Kdybych byl tak silně ovlivněn théravádou, jak tvrdíte, tak proč bych se dělal s takovými „nethéravádovými“ články jako Ngawang Lozang Gjamccho, Son, Nágárdžuna, Pagor Vairóčana atd.? Myslím, že nemáte pravdu. Je to ale váš osobní názor a tady je asi každá argumentace zbytečná. Budu upřímný a otevřeně říkám, že se na spolupráci s vámi netěším, protože zatím jste mě přesvědčil spíše o tom, že se s vámi spolupracovat nedá. Jestliže nemáte čas, tak raději nepřispívejte. Je to lepší než bezhlavě mazat a to bez ohledu na pravidlo tří revertů (a rozhodně jsem vás ničím nestrašil). Osobně se domnívám, že nemáte o buddhismu dostatečně široký přehled a zároveň jste příliš ovlivněn svým jednostranným zaměřením, v důsledku čehož samozřejmě budete vidět sporná místa téměř všude. Na závěr bych chtěl poznamenat, že jsem si ani jednou nevšiml, že byste vycházel z prací uznávaných buddhologů. Ale neznám všechny vaše editace, takže se možná pletu. Nezlobte se na mě, ale vaše odpověď mě příliš nepřesvědčila o tom, že bych se měl začít dívat na vaši dosavadní činnost nějak zvlášť pozitivně (i když netvrdím, že všechny vaše editace jsou špatné). Jestliže jste ale ochotný k diskusím a najdete k tomu čas (a přiznám se, že ho budu muset hledat taky), tak to můžeme zkusit, proč ne. --Mistvan 12. 12. 2008, 17:25 (UTC)

Překlad pojmu Vadžra, Vadžrajána[editovat zdroj]

Prosím o vysvětlení, proč byla odstraněna má editace pojmu Vadžrajána. Konkrétně byly smazány tyto věty:

  • Sanskrtské slovo vadžra se překládá jako blesk nebo diamant.
  • Doslovný překlad by tedy byl „nezničitelné vozidlo“ nebo „diamantové vozidlo“.
  • Pojem vadžrajána se pak překládá jako diamantová cesta.

Nahlédni prosím do slovníku, anglické wikipedie nebo nějaké knížky o vadžrajáně. Slovo vadžra se zkrátka překládá jako diamant, to je fakt. Vadžra (rytuální předmět) vyjadřuje mužský apekt osvícení, který je ve vadžrajáně přirovnán k diamantu. I proto má většinu buddhistů jméno Diamant všech buddhů. Zvonek pak vyjadřuje ženský aspekt osvícení, který je přirovnán k lotosovému květu. Překlad pojmu vadžrajána jako diamantová cesta je tedy neoddiskutovatelný.

Pokud je to opravdu tak, že tento překlad se používá pouze ve škole Karma Kagju, pak by o tom u definice pojmu měla být určitě zmínka, protože tato škola je po západě a zejména u nás nejrožířenější. --Dundee5 10. 12. 2008, 15:07 (UTC)


článek Ole Nydahl[editovat zdroj]

Dobrý den,vzhledem k naší neshodě ohledně informací v článku Ole Nydahl jsem provedl finální editaci. Kromě opravy pravopisných chyb, které jste způsobil(a) vaší úpravou textu a několika menších formulačnách změn a odstranění neověřených informací jsem hlavně doplnil zdroj, který opravňuje pana Nydahla používat titul lama. Nicméně dále do textu jsem tento titul již nedoplňoval-není to potřeba a aspoň se tak vyhneme opakujícím se editacím tohoto článku. S pozdravem PetaB 22. 8. 2009, 10:22 (UTC)

Indraboddhi[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Indraboddhi. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Podzemnik 25. 4. 2010, 09:47 (UTC)

Prosím vyplňujte kolonku „Shrnutí editace“[editovat zdroj]

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou konkrétní změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se Vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, nebudou je muset dále zkoumat a ušetří tím tak trochu času. Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. ♥ K123456 29. 9. 2010, 04:37 (UTC)

Dobrý den, díky za upozornění, úplně jsem na to zapomněl. Vše nej do dalšího psaní.--Tara 30. 9. 2010, 21:39 (UTC)

Tibetský buddhismus na portálu Náboženství[editovat zdroj]

Zdravím Vás! Viděl jsem Vaši poměrně zdařilou editaci v kalendáři významných dnů na portálu náboženství a mám na Vás otázku: nechtěl byste do patřičného odstavce na významných dnech portálu popsat buddhistické svátky dle tibetského kalendáře, případně i jiné? Já bych je pak systematicky zařazoval do jednotlivých měsíců budoucích let. Bohužel na dohledání mi chybí přesnější znalosti a zdroje, neb buddhismus je ještě daleko více rozvětven než křesťanství a člověk prostě nemůže znát všecko. Předem díky za pomoc!--DeeMusil 28. 10. 2010, 04:51 (UTC)

Dobrý den, určitě rád pomohu i když v tibetském buddhismu to jde vždy doplnit přesně pouze na jeden rok dopředu. Ještě jedna prosba a připomínka, ten symbol označující buddhismus není buddhistickým symbolem, tak prosím o změnu, například na kolo dharmy Předem díky.--Tara 30. 10. 2010, 07:56 (UTC)

Díky za změny, promiňte, moc to nestíhám a také jsem nesledoval Vaši diskusi. Jen drobnost: vyplňovat kalendář do minulosti asi není třeba. Každopádně by některé svátky chtěly přestylizovat, aby to odpovídalo seznamu. Během týdne to udělám. Data na rok dopředu, to bohatě stačí, Znamená to sice že bude třeba se tomu neustále věnovat, nicméně stačí to vzhledem k tomu, že na portále jsou vidět pouze dva měsíce, současný a budoucí. --DeeMusil 2. 11. 2010, 16:27 (UTC)

Přenesl bych diskusi kam patří, tedy sem: Diskuse k portálu:Náboženství/AKTUALITY/Významné dny. Díky, že pomáháte. --DeeMusil 5. 11. 2010, 11:57 (UTC)

Omlouvám se že píši až dnes, dřív to nešlo. K tématu, jsou 4. svátky, které jsou stejné pouze se slaví v jiných dnech. Dodám je do závorek k théravádě. hlídat mohu, tak další dva roky, ale nechci vám přidávat práci. Příjemný den přeje --Tara 13. 11. 2010, 16:25 (UTC)

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda by bylo možné doporučit nějaký pěkný obrázek s buddhistickou, případně tibetskou tématikou (i když zrovna 1. prosince se na portále objeví Buddha...). Předem dík.--DeeMusil 21. 11. 2010, 19:18 (UTC)

Pěkný den, tak jsem tam dodal pár obrázků, snad se budou hodit :) zdraví vás --Tara 26. 11. 2010, 15:45 (UTC)

Dobrý den, moc se omlouvám za zmatek a práci, už to je v pořádku. Příjemný den přeje --Tara 27. 1. 2011, 13:45 (UTC)

V pohodě, nekontroloval jsem to - no a jednal asi moc rychle... ;c)--DeeMusil 27. 1. 2011, 17:49 (UTC)

Čau :))[editovat zdroj]

Čau "Depresivní" kolegyně, seš to ty? :) Zajímavé, že seš tu tak dlouho, dokonce koukám, že sem ti už i psal. Uvidíme se za tejden, když Perun dá. --Nolanus C 13. 11. 2010, 16:40 (UTC)

Ahoj Nolane, díky za depresivní :) pozdrav, ať se daří --Tara 19. 11. 2010, 07:10 (UTC)