Diskuse s wikipedistou:Gumruch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 hodinami od uživatele Richard Sekerak (WMCZ) v tématu „Dotazník ke tvorbě strategického plánu

Přeji Vám pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky! -- Mercy (|) 31. 7. 2008, 16:56 (UTC)

Ahoj, díky za aktualizaci článku. Chtěl bych ti poradit, že tady máme tlačítko náhled, které ukáže tebou provedené změny bez toho, aniž by se musel článek ukládat a tím dělat zmatky v historii hesla :) Zkus se na to kouknou a používat, kdyby ne, tak edituj i takle dál, sice je to pro nás přítěž na sledování, ale zase rozšíření hesla je to hlavní. Díky a měj se --Chmee2 2. 8. 2008, 13:29 (UTC)

Prosím o dodání zdroje k tvrzení, že se mouka z vlčího bobu používá v Itálii. Děkuji, zvýšíme tím společně kvalitu wikipedie.--Vojtech.dostal 29. 5. 2009, 13:14 (UTC)

Itálii vím z vlastní zkušenosti, našel jsem a doplnil aspoň odkaz na zajímavý článek v češtině o alergii na tuto mouku, kde je zmiňované používání ve Francii. Gumruch 29. 5. 2009, 14:00 (UTC)
díky za vstřícnost, alespoň něco. --Vojtech.dostal 29. 5. 2009, 15:28 (UTC)


Muštelka[editovat zdroj]

Zdravím! Do hesla Muštelka jsem vrátil zpochybnění významnosti. Chtělo by to doplnit ještě nějaké netriviální nezávislé zdroje - seriál sám není nezávislý, název chaty není netriviální, spekulace o názvu nelze ověřit z jiného zdroje než z diskuse na ÚJČ. Chtělo by to alespoň jeden wp:důvěryhodný zdroj , který by podpořil údaje z ÚJĆ a věnoval se tématu Muštelky v ales poň ve stejném rozsahu. --Postrach 5. 6. 2009, 13:26 (UTC)

Já s tím opět nesouhlasím. Toto slovo jsem sám kdysi na wiki hledal, a proto jsem ho zpracoval pro případné další zájemce. Pokud vím, pro etymologii slov v jiných příspěvcích stačí jeden zdroj (např. nějaký obvyklý etymologický slovník - papírový, pokud je). Zdroj na ÚJČ není diskuse, ale stanovisko odborníka. Název chaty je pouze ilustrace toho, že slovo se svým způsobem ujalo a již žije vlastním životem. V tomto případě jsem inkluzionista, ale nejsem tak ješitný, abych se nepodřídil tlaku případné většiny :-) Gumruch 5. 6. 2009, 22:04 (UTC)

Názor ÚJČ jsem uznal jako jeden nezávislý zdroj (byť si myslím, že je to na hraně). Ale chybí druhý, aby byla splněna kritéria významnosti. Název chaty je triviální zmínka. --Postrach 5. 6. 2009, 22:30 (UTC)

Kydrivs Lipof[editovat zdroj]

Ahoj, všiml jsem si, že si na Commons nahrál tyto dva soubory: File:Kydrivs Lipof-VM.jpg a File:Kydrivs Lipof-Skorpilovi.jpg. Chtěl bych tě upozornit, že si tím porušil autorská práva malíře Filipa Dvorského, který tato díla vytvořil místo této fiktivní postavy v roce 2007 (ve stejný rok tato postava vznikla, jeho jméno je přesmyčkou jména skutečného autora). Nechci ti diskusní stránku kazit šablonou Copyvio, protože si to nemohl tušit. Věřím že to dáš do pořádku (pokud tedy nejsi autorem).--Slfi 15. 6. 2009, 21:41 (UTC)

Asi jsem se nechal napálit informacemi ve Vysokomýtském zpravodaji a na en-wiki (než se tam včera od Tebe objevila tato infomace na diskusní stránce). V češtině existovala stránka také, ale je smazaná. Co tedy s tím??? Gumruch 16. 6. 2009, 16:38 (UTC)
Našel jsem galerii o jeho výstavě, je to z toho jasnější… Jen se mi zdá, že město i galerie to příliš zaštítili, podle některých materiálů je to dost věrohodné… zlatý Jára Cimrman nebo Hliník. Asi bych byl pro to upravit anglický článek (např. přidat kategorie Unseen characters Fictional artists Nonexistent people). Gumruch 16. 6. 2009, 18:13 (UTC)
Protože ve Vysokém Mýtě bydlím, docela dlouho mě mátlo, že se najednou objevil geniální malíř, který zde působil a nikdo o něm nikdy předtím nic neslyšel. Došlo mi to až po té, co po měsíci upoutávek na výstavu po Kydrivsovi pojmenovali ulici. Tedy přesněji její pravou polovinu. Na en-wiki by to asi chtělo článek také smazat, protože to byla jednorázová recese, na kterou už téměř všichni zapomněli, stejně jako přesun severního magnetického pólu na kopec za městem. Nevím však, zda to na en wiki půjde bez hlasování. Ale existující článek asi nevadí tolik, jako ty copyvia na Commons. --Slfi 16. 6. 2009, 20:18 (UTC)
Koukám, že na en-wiki se Ti to podařilo vyřešit smazáním stránky. Mně se zdařilo smazat obrázky na Commons a tady jsem obnovil článek s vysvětlením. Gumruch 21. 6. 2009, 16:55 (UTC)

Šablona NK ČR[editovat zdroj]

Zdravím! Do {{NK ČR}} se vždy zadává výhradně číslo autoritního záznamu. Ani pokud z nějakého důvodu správné číslo autoritního záznamu nefunguje (což je patrně chyba na straně databáze NK), nelze se pokoušet to nějak přiohnout zadáváním nějakých názvů nebo něčeho podobného. Pokud se snad zdá, že to funguje, je to v podstatě náhoda, třeba o pár dní později to může fungovat špatně či vůbec. Prostě – k ničemu takovému tato šablona není určena. --Mormegil 16. 7. 2009, 09:30 (UTC)

Šablona:Zmínka[editovat zdroj]

Dobrý večer, výše uvedenou šablonu jsem vám smazal, protože je pro účely Wikipedie zcela nepotřebná. Díky moc za pochopení. S pozdravem -- Mercy (|) 18. 7. 2009, 17:20 (UTC)

No to mě mrzí, já bych ji používal. Pokud jsem pochopil, mají být opakující se informace formulovány stejně, takže by mělo být jednodušší používat šablonu, než dělat sjednocování robotem nebo ručně. Gumruch 18. 7. 2009, 17:28 (UTC)

Ono to celkem nemá smysl. Tahle věta je v článcích uvedena v různých variantách. Nahrazovat část textu šablonou je dost nešťastné. -- Mercy (|) 18. 7. 2009, 17:36 (UTC)

Ahoj, jen technická pozn. Pokud přesouváš článek na nový název, oprav také v anglické verzi čl. české interwiki (robot pak dojede změny v dalších verzích). Díky --Kacir 24. 7. 2009, 04:23 (UTC)

Dobře, myslel jsem, že to roboti poznají i v en-Wiki. Budu jim teda pomáhat. Gumruch 24. 7. 2009, 04:30 (UTC)

Zdravím Tě/Vás! přiznám se, že už dlouho přemýšlím, jak skutečně věcně souvisí obsah obrázku [1] s dílem architekta Jaroslava Fragnera. Těch dvacet centimetrů soklu? --Gampe 4. 9. 2009, 19:36 (UTC)

Ahoj, bohužel nejsem odborník, ten obrázek tam už byl. Jak tak koukám na tento celkový pohled, tak to tak bude, architekt je tedy asi autorem toho památníku dole. Nejlepší by bylo udělat z celkového pohledu výřez samotného, ale celého památníku… Tomu se teď já ale věnovat nebudu. --Gumruch 4. 9. 2009, 20:00 (UTC)
Tak jsem se k tomu dokopal a udělal výřez celého pomníku a u Fragnera tímto obrázek nahradil. --Gumruch 9. 9. 2009, 23:41 (UTC)

Díky! Tak já zkusím naoplátku sehnat portrét J.F., i když asi tak rychlý nebudu. :-) Zdraví --Gampe 10. 9. 2009, 05:39 (UTC)

... nevykašlal jsem se na to, je to na dobré cestě, zdraví --Gampe 3. 11. 2009, 10:29 (UTC)

informace o obcích[editovat zdroj]

ahoj, s radostí jsem objevil genealoga. Mým zájmem je též genealogie a wikipedie je pro mě často používaný zdroj. Chtěl jsem doplnit některé údaje k obcím. Pročítal jsem si Wikipedie:WikiProjekt Česká republika ale některé části mi přijdou již překonané. Moc nechápu používání některých šablon, mohu tě požádat o pomoc?. Šablony Infobox české obce a města, Infobox obec, Infobox sídlo,.... Je kolem nich hodně diskuze, již poměrně staré, ale není mi jasné jestli z nich existuje nějaký závěr. děkuji za pomoc ---kloin- 6. 10. 2009, 11:08 (UTC)

děkuji, získal jsem odpověď jinde, dotaz ukončuji takto, děkuji a s pozdravem ---kloin- 7. 10. 2009, 18:47 (UTC)

Antonín Vincenc Šlechta[editovat zdroj]

Diky za pridani fotky nahrobku do clanku Antonín Vincenc Šlechta. Na diskusni stranku Wikipedie:Pod lípou#Šablona pro NK ČR - číslo přiděleno, zatím bez záznamů jsem ale pridal komentar ohledne zakomentovani sablony NK CR - vedla na prazdny seznam, ale take zajistila, ze na nas NK zpetne odkazovala, o coz jsme ted prisli. Takze mne zajima nazor komunity. Diky za snahu!Sapfan 30. 10. 2009, 09:08 (UTC)

Dobře, budu tam sledovat vývoj debaty a zařídím se podle toho. O odkazech z databáze NK na Wiikipedii jsem taky přemýšlel a z praxe se mi zdálo, že to dělají ručně… Inu uvidíme. --Gumruch 30. 10. 2009, 14:01 (UTC)

Václav Benda[editovat zdroj]

Díky za nafocení fotek, v článku nějaká podobizna opravdu chyběla. --Dezidor 29. 12. 2009, 14:12 (UTC)

Není zač, to je snad první pochvala za mé snažení tady i na Commons. Jen jsem se divil, že na takovém místě v centru to nevyfotil někdo dřív – možná by to bylo zajímavější s tou původní chybou… --Gumruch 30. 12. 2009, 19:58 (UTC)
Díky za pěknou fotku! Poznámka: Lidem se nechce fotit věci na vyfocení moc obtížné i moc málo obtížné, příliš známé i příliš málo známé, je to na individuálním zápalu (příp. a ztřeštěnosti) každého, co kdo vyfotí (když se podívám na svoje fotky...:-D). --Jiří Janíček 4. 1. 2010, 20:52 (UTC)

Mokša (jazyk)[editovat zdroj]

Děkuji za úpravy a opravy v článku. Jen bych Vás rád poprosil, abyste příště nemazal odřádkování v rámci odstavce. Snižuje se tím přehlednost při úpravách a sledování změn. -Planescape 2. 1. 2010, 22:59 (UTC)

Dobře, dám na to pozor. --Gumruch 2. 1. 2010, 23:11 (UTC)

Děkuji za upozornění na problém Pržna v článku o A. Winklerovi. Opravil jsem údaj na Pržno na Vsetínsku. Ve frýdeckém Pržně podle mých zjištění nikdy nebyl evangelický (českobratrský) sbor.--Qasinka 22. 1. 2010, 08:30 (UTC)

Mě zmátl ten Frýdek-Místek. Teď jsem našel aspoň jediný věrohodný zdroj – tady je místo vydávání předcházejících Evangelických hlasů výslovně uvedeno „Pržno u Jablůnky“, takže je to takto v pořádku. --Gumruch 22. 1. 2010, 16:21 (UTC)

Jak jsem si už předloni všiml, cibulka není zřejmě v botanice totéž, co cibule. Asi by tedy bylo vhodné, zjistit, co to ta cibulka přesně je a napsat k tomu článek. Zatím to vypadá, že není vhodné, aby byla cibulka míchána s cibulí. Miraceti 23. 1. 2010, 12:47 (UTC)

No jo, a on nikdo nereagoval… já našel teď třeba tenhle článek a mám dojem, že tam pojmy cibule/cibulka střídají a míchají… nicméně něco o výrustcích/postranních cibulkách tam taky je. Ottův slovník naučný, heslo cibule: Nové zárodky cibulek mohou ostatně netoliko ve staré cibuli, nýbrž někdy, jako u lilie cibulkonosné (Lilium bulbiferum) také v paždí listů lodyžních vznikati, ty pak opadše v zemi v novou cibuli se vyvinují. Co tedy s tím, vyhodit položku Cibule (orgán)? --Gumruch 23. 1. 2010, 12:58 (UTC)
Rozdíl je v tom, že ten lomikámen je dvouděložná rostlina (aspoň podle naší wiki).
Všimnul sis, jak jsem to napsal? Nějaké výhrady? Miraceti 26. 1. 2010, 17:45 (UTC)
Bohužel tomu nerozumím, nejsem botanik, ale ten rozdíl mezi oběma výrazy vypadá logicky (v en-Wiki bulb a bulbil) – první je na množení používána „uměle“ člověkem, druhá je k množení určena primárně. Já jsem jako laik jen chtěl doplnit další význam, protože v praxi se cibulím na množení „cibulky“ říká běžně (viz např. jméno webu www.cibulky.cz). Každopádně dík za pomoc. --Gumruch 26. 1. 2010, 19:28 (UTC)

Web sborníku[editovat zdroj]

Zdravím, proč jste vyhodil web sborníku ze šablony? Jestli na to máte jiný názor než sama šablona, tak by jste to měl řešit u té šablony a ne v článku Hydroizohypsa.--Juan de Vojníkov 31. 1. 2010, 20:55 (UTC)

Zdravím, viz šablonu: „odkaz na periodikum – název článku o periodiku ve Wikipedii“, proto to házelo nefunkční externí odkaz, viz historii stránky. Takto je web uvedený na konci reference, v čem je problém? Jinak na pl-Wiki mají samostatnou stránku i na tu „napjatou“ hydroizopiezu. --Gumruch 31. 1. 2010, 21:04 (UTC)

Aha, tak to se omlouvám a přiznávám se, že to bude špatně ve všech článcích, které jsem editoval. Protože tam vždy dávám URL na periodikum. Možná by bylo dobrý tedy přímo do šablony vložit nějakou poznámku či změnit popisek. Kdo ví kolik lidí jako já to takhle špatně vyplňuje.

Jinak co se týče té napjaté. Já jsem usoudil, že o tom není nic moc co psát a že by tomu hrozil flag subpahýl. I když je pravda, že rozdělení na dva články je vzrušující představa.--Juan de Vojníkov 31. 1. 2010, 21:26 (UTC)

Oldřiška Podhorcová[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Oldřiška Podhorcová. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit.

Bylo by potřeba nějak doložit enc. významnost - třeba ukázat, čeho byla šéfredaktorem. Zdravím,--Ioannes Pragensis 9. 2. 2010, 20:55 (UTC)

To ať tedy rozhodne komunita, mně jen bylo líto nevyužít fotku :-) {{NK ČR}} jsem umístil, protože jsem čekal, že se její kniha brzy objeví, takto jsem odkaz aspoň vrátil do {{ID autority}}, stejně jako Divoké víno, které by mělo svědčit o její dávné literární činnosti. --Gumruch 9. 2. 2010, 22:58 (UTC)

Pobaltská diakritika[editovat zdroj]

Pomnožné číslo má většina názvů litevských obcí, nejčastěji takové, které mají zakončení na -ai nebo měkce na -iai (všechny názvy tohoto typu); tyto jsou rodu mužského. Z názvů jiného typu, které jsou v (po)množném čísle bych namátkou jmenoval: rod ž. mn. č., -os: Dusetos, Širvintos, Salos, Viešintos, Vyžuonos;
rod ž. mn. č., -ės: Eišiškės, Rūdiškės, Grigiškės, Semeliškės, Dieveniškės, Krakės;
rod m. mn. č., -ys: (zde je to případ od případu různé!): Kaišiadorys, Švenčionys, Bezdonys, Butrimonys, Skiemonys, Šimonys;
ale: rod m. jedn. č., -ys: (zde je to případ od případu různé!): Pandėlys, Panevėžys, Pasvalys, Papilys, Pašušvys, Pašvitinys, Skaistgirys, Vadžgirys, Žaiginys
Názvy obcí, zakončené na -a nebo -ė jsou v jedn. č. rod ž., zakončené na -as jsou v jedn. č. rod m., zakončené na -is jsou v jedn. č. rod m. nebo rod ž., zakončené na -ius jsou v jedn. č. rod m., teoreticky je možné zakončení na -uo, ale s takovým názvem jsem se u obcí nesetkal, jen u řek. Zdravím. --Kusurija 10. 2. 2010, 18:02 (UTC)

Díky, zkuste to někam zpracovat i pro ostatní. Dílčími chybičkami se nenechte odradit, to by tu jinak nemohl nikdo psát nic. --Gumruch 10. 2. 2010, 18:05 (UTC)
Nenapadlo mě nic lepšího než to zkopírovat do [[Kategorie:Města v Litvě]]. Jinak do některých článků píšu svůj neencyklopedický návrh na skloňování. --Kusurija 11. 2. 2010, 06:37 (UTC)

Ahoj Gumruchu, jména všech ostatních dětí i jiných příslušníků rodiny jsou počeštěna, tak by to měla být Kateřina. V odborné literatuře platí pravidlo, že jména panovníků se počešťují (takže třeba Ludvík XII., nikoliv Louis), u ustatních se ponechávají křestní jména v originále - Louis Pasteur. Tady bych se ovšem přiklonila k počeštění jmen celé rodiny tak, jak to je. Jen tu jednu Katarinu jsem převedla na Kateřinu. --Di 21. 2. 2010, 16:06 (UTC)

Díky, myslel jsem si to, opravil jsem to ještě na stánce její sestry. --Gumruch 26. 2. 2010, 12:22 (UTC)

Dobrý den. Prosím přečtěte si doporučení WP:VAS především větu Pokud úpravy editora nespočívají v zařazení nové závěrečné sekce s příslušným obsahem nebo odstranění některé ze stávajících, považuje se za nevhodné přepisovat dříve zvolené řešení závěrečných sekcí jiným. Většina Vašich změn udělaných v článku šla proti pravidlům wikipedie i pravidlům obvyklých v encyklopediích. Prosím držte se jich. Děkuji. --Saltzmann 12. 4. 2010, 22:21 (UTC)

Zdravím, zvyklosti obvykle dodržuju i přes jejich nejednotnost. Článek zatím nemá reference, pokud jsem předpokládal, že přibudou, pak mi připadalo lepší Odkazy už strukturovat do dvou úrovní (navíc Publikace a Literatura na stejné úrovni je IMHO nevhodné, jedno je jeho dílo, druhé součást odkazů). Stejně tak se mi zdá lepší uvést text po úvodní větě nadpisem Život/Kariéra (i kvůli umístění obsahu). Nicméně o článek se nehodlám přetahovat, jen jsem v něm chtěl udělat řadu odladění. --Gumruch 12. 4. 2010, 22:33 (UTC)
Myslím, že doporučení jsou od toho, aby se (pokud možno) dodržovala. Varianty jsou možné různé a jsou na to různé náhledy a to co Vám připadá logické, může někomu připadat zcela jinak. Až reference přibudou (co když nepřibudou?), tak není problém to třeba členit jinak, ale zatím je to (podle mne) nadbytečné. Pokud se vám WP:VAS nelíbí, můžete iniciovat jeho změnu. U takto krátkým článků mi příjde další strukturace jako kontraproduktivní. A trochu OT. U článku Alois Sassmann uvádíte titul ThMgr., ale pokud vím, tak takový titul u nás nikdy neexistoval. Zdraví. --Saltzmann 12. 4. 2010, 22:42 (UTC)
Tento titul vizte na stránce Titul#České akademické tituly – je červený v poslední řádce tabulky. Ale asi je to jedno, je to de facto druh magistra, podobně jako MgA. --Gumruch 12. 4. 2010, 23:20 (UTC)

Petr Veliký[editovat zdroj]

Účastnil jsi se diskuze k přejmenování článku Petr Veliký, upozorňuji tě proto k hlasování o přesunu/ponechání a prosím o tvé vyjádření zde. Děkuji --Silesianus 6. 5. 2010, 08:42 (UTC)

Pozor na to, kam dáváš nedělitelné mezery. Do odkazů nepatří. JAn 25. 5. 2010, 11:26 (UTC)

Měl jsem za to (a nadchlo mě), že už software nedělitelnou mezeru v adrese dokáže interpretovat jako normální – kde je problém, mně ty odkazy na století fungují? Zdá se mi jednodušší zapisovat [[16. století]] než [[16. století|16. století]]. --Gumruch 25. 5. 2010, 11:35 (UTC)
Poté, co jsem to po tobě opravil jsem zjistil, že už to umí. Ale dřív to prokazatelně neuměl. TAkže už mlčím, jen mi nbsp připadají, že zbytečně znepřehledňují zdrojový kód. škoda, že nejdou psát třeba jako ° ;-) JAn 26. 5. 2010, 06:41 (UTC)

Aktuality[editovat zdroj]

Ahoj, Prosimtě, toho Smoljaka smaž, dokud se to nepotvrdí, pak ho tam dej. (Nechce se mi tomu věřit.) --Opravdu jsem to napsal já - Kmenicka 6. 6. 2010, 05:27 (UTC)

Pochybuji, že by na „české CNN“ vypustili kachnu bez ověření. Informace zavedené zpravodajské stanice je IMHO použitelná reference. Možná se změní datum úmrtí a upřesní místo a důvod. Taky se mi tomu nechtělo věřit… :-( --Gumruch 6. 6. 2010, 05:39 (UTC)
Škoda, už se to potvrdilo. ČEST JEHO PAMÁTCE! --Opravdu jsem to napsal já - Kmenicka 6. 6. 2010, 06:09 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Medaile zkušeného uživatele
Řád pilné včelky

Zdravím! Protože jsi se registroval již někdy v roce 2007, narážím na tebe v posledních změnách takřka se železnou pravidelností a počet tvých editací již dávno přesáhl 4000, přijmi nyní medaili zkušeného uživatele jako poděkování za přispívání a zároveň řád pilné včelky za neúnavné důležité drobné úpravy článků, které jsi nevzdal. --Wespecz 22. 6. 2010, 00:31 (UTC)

Díky, konečně pozitivní zpráva a né nějaké zpochybnění významnosti ;-) Obvykle nové zprávy na své diskusní stránce otvírám se smíšeným očekáváním… Mimochodem globální editace se mi blíží 10t, ale tady na české Wiki se snažím být nenápadný a nekonfliktní, i když je to těžké, pokud má člověk touhu trochu zkvalitnit obsah i formu. Jinak Ty jsi taky sledován – myslím, že máš obvykle selskorozumový pohled, takže Ti na oplátku přeji správcování bez pohrom! --Gumruch 22. 6. 2010, 01:46 (UTC)

Národní umělec[editovat zdroj]

Zdravím, dorazil jsem původem tvůj seznam československých národních umělců, nicméně je to potřeba dopilovat, já to projel už několikrát a stále tam je něco a 200 jmen na jednoho je docela dost, takže pokud bys měl zájem... Především by to chtělo podchytit, jestli mezi Čechama není nějaký Slovák (vím, že mi tam párkrát utekl, jinak nemá větší smysl snažit se ještě tam dávat nějaké Moravany, Židy, protože národní umělec byl udělován jen Čechům a Slovákům (později Čechoslovákům), jak to definoval zákon). A vedle toho by bylo fajn doplnit, kdo to dostal in memoriam, komu to bylo odebráno a možná i další věci. --marv1N 9. 7. 2010, 15:18 (UTC)

Díky za pomoc, Tvoji činnost sleduji s potěšením. Bohužel k těmto umělcům už moc nemám co dodat, snad i ostatní přispějí; to co píšeš, by tomu opravdu prospělo. Ještě zůstává důležitá otázka, jak kategorizovat ty, co měli oba tituly – do obou kategorií, nebo jen do národních? Bralo se, že udělením národního se jakoby nahrazuje zasloužilý? Zdravím, Gumruch 9. 7. 2010, 16:01 (UTC)
Také jsem se nad tím zamýšlel. Asi bych to zařazoval do obou kategorií, protože určitě ne všichni národní byly zasloužilí (možná, že i po založení zasloužilého umělce mohli být jmenováni nějací umělci z nuly na národního umělce, ale to nevím). Umělec používal jen ten vyšší titul, ale že by se tím ten nižší rušil, to nevím (nakonec tady se můžeš probírat stejnopisy zákonů, pokud by tě to zajímalo a pokud jsi na to nenarazil). --marv1N 9. 7. 2010, 17:57 (UTC)
Právě procházením zákonů jsem se chtěl vyhnout :-) Jsem pro zařazování do obou, určitě někteří byli jmenováni národními rovnou, bez „předstupně“. --Gumruch 9. 7. 2010, 17:59 (UTC)
Ale asi by to do Kategorie:Zasloužilí umělci chtělo nějak poznamenat, doufejme, že nebude potřeba širší konsensus pro toto dvojí zařazování. Ale jak koukám na interwiki, neměli bychom (dokud není kategorie moc zaplněná) vytvořit pro naše lidi podkategorii Kategorie:Českoslovenští zasloužilí umělci??? --Gumruch 9. 7. 2010, 18:03 (UTC)
Ono zase ten zasloužilí/národní umělec je dost spjat primárně s československým uměním, proto by mně osobně nevadilo kategorii pro Čechoslováky zachovat a pro zahraniční umělce odkazovat na jinou kategorii. Ovšem pokud se do toho chceš vrhnout, tak nebudu překážet. --marv1N 9. 7. 2010, 18:16 (UTC)
Tak jsem to radši napsal pod lípu. --Gumruch 10. 7. 2010, 12:21 (UTC)

Šablona:Zaplnit kategorii[editovat zdroj]

Zdravím. Podle jakého klíče vkládáte tuto šablonu do kategorií ? Opravdu toto vložení myslíte vážně ? To opravdu stačí si myslet, že by v této kategorii mělo být víc článků ? To bysme ji rovnou mohli dát do všch kategorií, ve většině něco chybí. Tato šablona by se měla vkládat jen do kategorií kde zjevně chybí mnoho článků, jako je třeba Kategorie:Muži. --Jowe 16. 8. 2010, 16:59 (UTC)

Není potřeba se vzrušovat, stačí to změnit se zdůvodněním (sleduji, že už na několika místech to po mně někdo odstranil, ať už z důvodu, že kategorie byla zaplněna, nebo proto, že údajně články nemáme). Snažil jsem se to dát zodpovědně, jednorázově jsem prošel všechny kategori, které jsem tu kdy sám založil + nějaké další. Nejsem odborník na všechny oblasti, očekávám, že případné chybičky někdo napraví (není to špatně vratné jako vrtání se v šabloně umístěné na tisících stránek). --Gumruch 16. 8. 2010, 17:04 (UTC)
No já si myslím, že by se s vkládáním této šablony mělo spíš šetřit a vkládat ji jen tam, kde jsem 100% přesvědčen, že chybí hodně článků. Metoda pokus-omyl zde není příliš vhodná. --Jowe 16. 8. 2010, 17:19 (UTC)

Polská témata[editovat zdroj]

Diky za odkazy. Rada se na to podivam. Zgrzewa 8. 9. 2010, 07:59 (UTC)

Sub. čárka[editovat zdroj]

Zdravím. Osobně myslím, že nepsaní čárek mezi datum a místo v biografických údajích není šťastné. Zdůvodnění "čárky jsou proti současnému pravidlu" a přiložený link, kde se uvádí "Text této stránky je doporučení české Wikipedie. (...) Přesto není závazným pravidlem." si trochu protiřečí. A je také zajímavé, že čárka nechybí ani v namátkou navštívených Vašich článcích (Blythe Duff, Adela Banášová, Alois Sassmann, Benjamin Fragner, Emil Hadač a jistě další). Revertovat Vás nebudu, asi jste to myslel dobře... Ale i tak... Mějte hezký víkend, Taavetti 24. 9. 2010, 16:46 (UTC)

Dřív jsem je taky přidával, připadá mi hlavně divné, pokud je pak upřesnění, oddělené čárkou, tedy datum a město podle mě tvoří těsnější spojení než zeměpisné spojení (např. zde). Byl jsem ale rázně upozorněn na svůj omyl (včetně uvedení příkladů z literatury), a tak to teď „dělám správně“. Rozhodně nikdy dřív ani teď needituji článek jen kvůli těmto čárkám, to mi připadá jako zaplevelování historie (revert je výjimka, spíš „osvětová“, nebylo to míněno zle); možná nějaké sjednocení bude stejně časem řešeno botem. Jinak máme dvě možnosti: přizpůsobit se, nebo vyvolat změnu na stránce toho pravidla nebo pod lípou (tam jsem to zkoušel, ale vzdal jsem to, protože zřejmě nemám zásadní nové argumenty, ty jsou teď zhruba vyrovnané a já zatím neměl čas na nějaké „sepisování vědeckého rozboru“). Obecně (i co se týče jiných „formátových“ záležitostí) jsem ale pro jednotnost ve všech článcích. Taky přeji příjemný, doufám že prodloužený víkend. --Gumruch 24. 9. 2010, 17:06 (UTC)
Ještě abych nevypadal nekonzistentně: pokud někdo udělá v nějakém článku (třeba mnou sledovaném) rozsáhlejší vylepšení a zároveň změní čárky (dříve odebral, nyní přidal), tak tuto jedinou „chybu“ jsem nikdy samotnou neopravoval, protože nejde o hrubku ani typografickou chybu, ale spíš o nedořešený formátovací úzus. Samotné opravy oběma směry mi připadají zbytečné, skoro dětinské, podobně jako někdejší ruční přidávání kategorií Muži/Ženy, které někdo trefně nazval editcountitidou. Taky jsem navrhl nesystémové řešení nechat použití/nepoužití na prvním nebo zásadním autorovi článku, který by tak měl „morální právo“ se rozhodnout (podobně jako tu nikdy nesjednotíme některé dubletní tvary slov typu milion – milión). Zdravím, Gumruch 24. 9. 2010, 17:18 (UTC)
Děkuji za odpověď. Nevím, stejně mi to přijde divné... Mějte se, Taavetti 30. 9. 2010, 21:13 (UTC)

Oprava vlajky[editovat zdroj]

Tisíceré díky za pomoc při opravě vlajky. Silesianova editace byla nevyhovující, stihl jsem jen vzkaz u něho ale s úpravami jste mne předběhl. --Kusurija 3. 10. 2010, 10:16 (UTC)

Není zač. Vizte též moji odpověď tam. --Gumruch 3. 10. 2010, 10:18 (UTC)
Moc a moc děkuji. Nerad bych, aby to vyznělo jako nevděčnost za Vaši vynaloženou práci, ale vyskytly se další problémy kvůli tomu, že nelze umístit ještě i patřičné atributy SSSR, jako "zastřešujícího" státu. Viz diskusi u Silesiana. Btw. v podobných sporech se nelze vyhnout tendenčnosti vzhledem k tomu, že značné množství států násilné začlenění Litvy do SSSR nikdy neuznalo a nemalá část ji volky-nevolky uznala až nedlouho před obnovením nezávislosti Litvy. Pochopitelně fakt, že se R. Kalanta narodil na území spadajícím pod přímou správu SSSR nelze popřít a ve článku by se to mělo vhodným způsobem odrážet. V žádném případě to ale nelze redukovat na pouhé SSSR bez bližší specifikace. To by byl výsměch oběti R. Kalanty! --Kusurija 5. 10. 2010, 18:36 (UTC)

Správcování[editovat zdroj]

Zdravím, reaguji na toto. Nechtěl bys kandidaturu na správce skutečně zkusit? Jsi obvykle aktivní i přes noc, poslední změny tou dobou sleduješ, myslím že „noční hlídač“ by Wikipedii jedině prospěl. V počtu příspěvků ani datem registrace problém nemáš, určitě bych tvou kandidaturu podpořil. --Wespecz 10. 10. 2010, 16:33 (UTC)

Díky moc za podporu, ale obávám se, že by to omezilo moji tvorbu, navíc bych chtěl svoje ponocování omezit :-). Už teď nestíhám třídit a uploadovat svoje fotky jen kvůli tomu, že se zaseknu na nějakých opravách hrubek nebo řešení systémových věcí. V některých případech by se mi (resp. projektu) hodilo, kdybych měl správcovská práva, ale ty povinnosti a nevděčnost správcovství mě dost odrazují, vždyť víš, co myslím. Koukám, že je teď snad dostatečný počet 28 správců, takže jsem připravený pomoct ve chvíli, kdy by nastal stav personální nouze. Ke všemu RC hlídám jen výjimečně (ve chvílích, kdy nemám sílu dělat něco pořádného), vandalismy většinou chytám na sledovaných stránkách, kterých mám (vč. kategorií) přes 3000. Přeji Ti pevné nervy, Gumruch 12. 10. 2010, 16:34 (UTC)

21. století, Epocha[editovat zdroj]

Ahoj, reaguji na toto. Pokud reference nevyhovuje WP:VZ, je možno takovou referenci odstranit. Je možno to udělal i tak, že se vloží {{Fakt}} ještě za ní. Teď k té Epoše a 21. století - ani jeden časopis není zcela určitě věrohodný zdroj. Rád bych řekl, že to jsou časopisy populárně-naučné, ale jsou snad jen populární :-) Stačí se podívat na stránky vydavatelství a zjistit, co ještě všechno vydává. Články v Epoše nejsou recenzovány, nepíšou je akademici či odborníci v oboru, nezakládá se na původním výzkumu, jsou to pouze slepence ze sekundárních či dokonce z terciálních zdrojů. Nedávno jsem jim psal, když jsem zjistil, že několik desítek fotografií z každého čísla pochází z Commons, a jsou špatně přebírány :-) --Podzemnik 12. 10. 2010, 06:11 (UTC)

Není to až tak dávno, co jsem se pokusil něco jako blacklist zdrojů právě z důvodů nevěrohodnoti pokusil navrhnout, nicméně návrh zůstal prakticky nepovšimnut, vyvolal pouze jednu přiléhavout reakci, ze které je evidentí, že na české Wikipedii je silná klika, která si vykládá NPOV ve smyslu "všechny názory jsou si rovnocenné, nějaké hodnocení významnosti a věrohodnosti je podružné" (imho je to absurdní a dokonce v rozporu v původním smyslem pravidla, navíc to výrazně snižuje použitelnost řady článků) - a nejsou to jen lidé (i když je jich tu také poměrně hodně), kteří ten který tímto zdánlivě ostrakizovaný názor zastávají. Tím chci říct, že česká Wikipedie něco takového potřebuje jako sůl - rozhodování komunity by bylo jistě lepší, ale prakticky nikdo nechce ztrácet čas v dlouhých neplodných diskuzích o tom, zda je ten který zdroj použitelný, byť jde mnohdy o něco, co v prvních několika sekundách rozetne Humeova břitva,... a vis maior zasahuje až když někomu rupnou nervy a odvykle způsobem, že se člověk ptá, proč vlastně dotyční správcují. Zjevně trolovací předstírání diskuze je totiž podle chování řady správců zcela korektním způsobem vedení diskuze. Tedy pokud se rozhodnete vyvolat požadavek na takový blacklist, pak můžete počítat s mojí podporou--Formol 12. 10. 2010, 07:19 (UTC)

21. století je mimořádně nevěrohodný zdroj, typický představitel "vědeckého" bulváru. Odebíral jsem pokusně první ročník a zhrozil jsem se. Je to přehlídka typických novinářských nešvarů vědecké publicistiky:
  • pravda smíchaná s polopravdou a nepravdou
  • zastaralé a překonané informace smíchané se špatně podanými novinkami, vše ze sekundárních zdrojů (lépe řečeno z vícestupňových přežvýkanců primárních zdrojů, pro která neznám vhonou obdobu slova sekundární)
  • špatné překlady cizojazyčných zdrojů a chybná či zavádějící terminologie
  • absence redakční práce - některé články jsou viditelné kompiláty (lépe řečeno slepence) různých článků se zřetelnými "hranicemi" ve stylu i obsahu (včetně podrobnosti, aktuálnosti apod.); zjevně neexistuje recenzování
  • cca 30% pavědy (můj odhad); nevím jak dnes, když pro pavědu založili extra periodikum Epocha, nečtu ani neprohlížím již ani jedno z těchto periodik
  • chybné popisky obrázků, nerozlišování mezi reálnými fotografiemi, počítačovými modely s úmyslným (didaktickým) zkreslením a ilustrativními obrázky nesouvisejícími s textem (většinou bez popisků)
  • ani náznak snahy opravit informační chyby v předchozích číslech (což "chápu" - errata a corrigenda by musela zabrat čtvrtinu čísla)
  • namísto prezentace/profilů odborníků v redakční radě a mezi autory uvádějí (možná skutečné) pochvalné dopisy čtenářů přesvědčující náhodného čtenáře o "vysoké kvalitě a odborné úrovni časopisu" (co jiného jim zbývá, že?) atd. atd.
Myšlenku "černé listiny" nevěrohodných zdrojů podporuji. 21. století na ni určitě patří.--Petr Karel 12. 10. 2010, 08:22 (UTC)
Naprosto souhlasím s vyřazením jakéhokoli bulváru, tím více populárně "naučného" bulváru z důvěryhodných zdrojů. Jaký však nastavit mechanizmus, jaká kritéria? Byl bych proti tomu, aby se s vaničkou vylilo i dítě - tzn. v tomto případě hodnotné populárně naučné časopisi. Našimi přispěvateli nejsou jen odborníci a odříznutím tohoto zdroje bychom mohli vytvořit zbytečné dusno. --EdmundSquirrel 12. 10. 2010, 09:48 (UTC)
Myslím, že základem je, aby takový blacklist neměl absolutní platnost, tedy aby zdroje v blacklistu byly sice nedoporučené, ale v zásadě použitelné. Teprve v případě, že by se objevil spor o použitelnost či nepoužitelnost zdroje - tedy typicky při vložení nějaké pochybné informace - by se s poukazem na existenci blacklistu předešlo zbytečnému flame. Mechanizmus plnění blacklistu by byl podle mého nejlépe jakousi kombinací hlasování a diskuze. Tedy podobně jako např. v diskuzi o smazání by se uvažovaly jen hlasy podpořené argumenty (klidně opakovanými), ovšem koncenzus by se získával spíše sčítáním hlasů. Důvodem je to, že takovýto mechanizmus by se nesetkal se 100% přijetím a dovedu si dost dobře představit, že odpůrci takovéhoto seznamu by hlasovali proti zařazení jakéhokoliv zdroje s cílem celý seznam sabotovat. --Formol 12. 10. 2010, 11:44 (UTC)
Díky za názory, taky si myslím, že by s tím chtělo něco dělat. Nejméně kontroverzní mi připadá nazvat seznam Nedoporučené terciární zdroje a přidat ho do/k Wikipedie:Věrohodné zdroje, co vy na to? Obecně vidím problém v postupu některých čtenářů, zejména mladších (působí tu řada středoškoláků, z nichž řada určitě dělá užitečnou práci, ale někteří zřejmě mají problém s orientací v informacích): oni si např. něco přečtou v takovémto časopise (nebo zhlédnou reportáž na TV Nova…), pak se podívají na Wikipedii, kde ta informace nebo nějaká její část „chybí“, pak jednoduše údajně chybějící informaci doplní, povětšinou bez ozdrojování, ale hlavně bez ověření v jakémkoliv věrohodném zdroji nebo alespoň v jinojazyčné verzi Wikipedie. Takže někdy nemusí jít o špatný úmysl. --Gumruch 12. 10. 2010, 16:34 (UTC)

Olympijské hry[editovat zdroj]

Ahoj, pustil jsem se s botem do překategorizovávání těch olympijských her, ale potřeboval bych s tím pomoc. Myslíš, že bys mohl popřesouvat články mající název s nesprávným pravopisem? --Mercy 18. 10. 2010, 08:00 (UTC)

Správce?[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl jsem tě jen poprosit, abys zvážil kandidaturu na správcování, Wikipedii by se tvé ponocování dost hodilo :-) Jirka O. 21. 10. 2010, 00:48 (UTC)

Můžeš mi vysvětlit tohle? --Wikipedista:BobM d|p 4. 11. 2010, 15:05 (UTC)

Zároveň s tím jsem požádal na IRC o uzavření, které by mělo být otázkou chviličky. Viz datum. --Gumruch 4. 11. 2010, 15:06 (UTC)
Jenom pro příště: prosím neodstranuj šablonu {{AfD}}, pokud neuzavíráš diskusi. --Wikipedista:BobM d|p 4. 11. 2010, 15:09 (UTC)
Sorry, špatné načasování. Při jakkoli vyrovnanějším výsledku bych si to nedovolil. Měl jsem v hlavě další úpravy a chtěl to udělat pod jedno, protože musím odběhnout. Neuzavíral jsem jen pro svou zainteresovanost. --Gumruch 4. 11. 2010, 15:11 (UTC)
(editační konflikt)
V případě, že správce uzavře jako smazáno nemá odebrání šablony žádný smysl (editace by byla smazána). Pokud správce rozhodne o ponechání (nebo jiném opatření) odstraní šablonu se svým odůvodněním... --Wikipedista:BobM d|p 4. 11. 2010, 15:13 (UTC)
Kromě toho bych být tebou spíš počkal na vyhodnocení AfD... --Wikipedista:BobM d|p 4. 11. 2010, 15:13 (UTC)

Gratulace k získání práv správce[editovat zdroj]

Na zdraví!

Velká gratulace! Blahopřeji ti k získání práv správce a přeji ti, ať se ti jen a jen daří! Správců nebylo a není nikdy dost, tak hodně štěstí a pevnou ruku na myši! :) --Wespecz 4. 11. 2010, 17:40 (UTC)

Rovněž se připojuji k blahopřání!! Mám velkou radost, že řady správců rozšířil člověk se stejným názorem na skrývání extrémních vandalismů a rasistických výlevů. Kdybys potřeboval s čímkoli ze správcovštiny poradit, tak se na mne obrať. Už jsem „zaučil“ několik správců, tak rád pomohu :) --Faigl.ladislav slovačiny 4. 11. 2010, 17:55 (UTC)
Konečně se nebudu probouzet ráno s obavami, co se zase v noci přihodilo :-) Gratuluji. Jirka O. 4. 11. 2010, 17:56 (UTC)
Gratuluju, právě jsi získal cejch, který ti občas někdo rád „připomene“... :) --Kacir 4. 11. 2010, 18:12 (UTC)
Díky všem za podporu; těm, které jsem nepřesvědčil, děkuji i za konstruktivní kritiku. Budu se snažit získávat informace na IRC a asi některé z vás oslovím mailem. Jenom neslibuji, že budu trpět nespavostí každou noc, většinou jde spíš o shodu náhod. Ale předem vím, že třeba o Vánocích budeme doma vyznávat zimní pohodu každý u svého počítače, takže budu hlídat za ty, co pojedou na hory nebo budou slavit. --Gumruch 4. 11. 2010, 18:16 (UTC)
Taktéž gratuluji a budu se těšit, že brzo splníš volební slib :-)) --Jowe 4. 11. 2010, 19:20 (UTC)

Vážený pane kolego, sestřenice z druhého kolene, stejně jako prasestřenice apod. nejsou oficiálními termíny pro tento příbuzensý vztah. Genealogií se zabývám a žádný takový pojem kodifikován není. Ostatně podobné se řešilo už zde. --Martin Kotačka 8. 11. 2010, 14:31 (UTC)

@Martin Kotačka: Tohle je případ k {{urgentně ověřit}}, nikoliv k wp:rychlé smazání. --Wikipedista:BobM d|p 8. 11. 2010, 14:47 (UTC)
(s ed. konfl.) Díky za odkaz. Podle mě ale nebyly naplněny podmínky uvedené v Wikipedie:Rychlé smazání. Například informace ohledně sňatků, pokud budou ozdrojovány, by se daly přesunout do článku Seznam členů rodiny. Jinak dlouhou existenci článku nedávám, zkusím ještě zapůsobit na autora. Zdravím, --Gumruch 8. 11. 2010, 14:48 (UTC)
Ad oba: šablonu smazat jsem vložil z důvodu zjevného nesmyslu, kterým článek už se svým názvem je. Neviděl jsem důvod vkládat šablonu urgentně ověřit z důvodu toho, že zde už byl bezvýsledně tento článek (byť pod jiným názvem - viz odkaz) neúspěšně ověřován. Nicméně beru na vědomí pravidla pro rychlé smazání (která na tento případ nepamatují) --Martin Kotačka 8. 11. 2010, 15:03 (UTC)

Za sebe se připojuji k názoru Martina Kotačky. Článek je nesmysl a nesmysl jsou i ty informace o sňatcích. Podle českého práva mohou uzavřít sňatek dokonce bratranec a sestřenice a žádné lékařské potvrzení k tomu nepotřebují (jen se doporučuje) viz např. tady. --Saltzmann 8. 11. 2010, 16:43 (UTC)

Zřejmě se tedy jedná o plíživý vandalismus a autora budu sledovat ještě víc než dřív. Koukal jsem na jeho předchozí smazané stránky typu Prasestřenice a tam proběhlo standardní odložené smazání po měsíci. --Gumruch 8. 11. 2010, 16:59 (UTC)

Hi Gumruch,

[English only...]

my edit was simply wrong, Choťovice was shifted from Nymburk to Kolín in 2007.

sorry for the inconvenience, I hope I fixed all incorrect informations my edit caused. Greetings, Rbrausse 17. 11. 2010, 16:23 (UTC)

Hello, I noticed it. I changed the Disctrict, because here, on official website of the municipality and in Czech registr the Nymburk District is stated yet. Now I try to find a relevant reference and I will mention “the district history” in the Choťovice article. Greetings, --Gumruch 17. 11. 2010, 16:46 (UTC)
I think the statistical office is a quite official source :) according to the imprint www.isu.cz wasn't updated since 2004 and at least in Germany it is quite often that homepages of smaller villages are rarely updated (though an official page with Copyright © vasoft.cz looks quite weird...). Greetings, shoot me if I did something wrong :) - Rbrausse 17. 11. 2010, 17:04 (UTC)
Thanks for your help, I have already fixed it. Greetings, Gumruch 17. 11. 2010, 17:34 (UTC)
you're welcome, thanks a lot for you time Rbrausse 18. 11. 2010, 07:57 (UTC)

Sedlec-Prčice[editovat zdroj]

Dobrý den, omlouvám se za nováčkovské chyby a čekám na instrukce. Rád pomohu. A. Podzimek

Díky za odpověď, stačí mi poslat e-mail, abych měl Vaši adresu – kontakt na mě je např. u této fotky (v rubrice autor). Pak Vám pošlu jeden e-mail s instrukcemi. Zdravím, --Gumruch 24. 11. 2010, 13:02 (UTC)

Sršeň asijská[editovat zdroj]

Zdravím! Mohl byste mi poradit, kde mám hledat tlačítko "Přesunout". Rád bych v budoucnu v takových případech postupoval standartně. --Kenad 27. 11. 2010, 13:00 (UTC)

Dobrý den. Opravdu si myslíte, že posilovat loutky uživatele MiroslavaJosefa, které už minimálně jednou zneužil ve smyslu Wikipedie:Loutky je vhodné? --Lenka64 28. 11. 2010, 10:46 (UTC)

Nevím o tom, že by tento účet porušil nějaké pravidlo. MiroslavJosef je automatický strážce a Kofroň imho splňuje tytéž požadavky. Mně nejde o nějaké posilování nebo mocenské boje, prostě mi to přijde jako přiměřené technické opatření pomáhající např. správcům kontrolujícím nové články. Pokud jste přesvědčena o tom, že tímto loutkovým účtem někdo porušuje pravidla, obraťte se prosím na příslušné místo. Zdravím, --Gumruch 28. 11. 2010, 11:06 (UTC)
Mocenské boje? Ne, jenom mu dáváte zelenou, že si může dovolit co chce a to i za podpory správců. Ale co se namáhám, že?. S pozdravem --Lenka64 28. 11. 2010, 11:13 (UTC)
Ad „podpora správců“: jak jistě víte, můj návrh jako jednotlivce musí podpořit nebo zamítnout některý ze zkušených byrokratů. Pokud v ně nemáte důvěru, obraťte se prosím jinam než na moji diskusní stránku. Zdravím, --Gumruch 28. 11. 2010, 11:21 (UTC)

Lenko, ač mám na některá počínání kolegy MJ dosti vyhraněný názor a patřím k jeho nejhlasitějším kritikům, tak musím říct, že zařazení jeho loutky mezi automatické strážce mu nedává žádné výhody ani pravomoci navíc. Jde skutečně jen o technické opatření pomáhající správcům. --Jowe 28. 11. 2010, 11:28 (UTC)

"Neodůvodněné dvojité kategorizace" (Čechy, Morava)[editovat zdroj]

Heleď, kdyžs mě tak hbitě zrevertnul [2], [3] (ale aspoň s odůvodněním, což kvituji s povděkem), nemohl bys tedy udělat v celé té kategorizaci Zaniklých států Evropy pořádek? Když jsem tam viděl tu hromadu německých a slezských knížectví i sovětských republik, nezdálo se mi být něčím proti něčemu, aby české historické útvary byly zároveň i pod touto zastřešující kategorií.
Ale dobře, má to být jen podkategoriích, teď už chápu, respektuji. Proč se to ale až doposud nechalo ležet a najendou to vadí u mých editací? Když důsledně, tak důsledně, ne? --Iaroslavvs 17. 12. 2010, 02:29 (UTC)

Autokrinní[editovat zdroj]

Ahoj, mohl bys prosím obnovit tento článek, který jsi smazal? Bude rozšířen. Děkuji, --Vojtech.dostal 22. 12. 2010, 09:22 (UTC)

Ahoj, můžu ho klidně obnovit, ale byla to jen tato věta: „Autokrinní signalizace je typem buněčné signalizace, kdy buňka vylučuje signální látku do bezprostředního okolí a je jí sama ovlivněna.“ A hlavně, neměl by být název dle konvence autokrinní signalizace? --Gumruch 22. 12. 2010, 09:26 (UTC)
Domluvím se s autorem, znám ho. Díky za tu větu. Prosím o trpělivost, aspoň se naučí editovat.--Vojtech.dostal 22. 12. 2010, 09:43 (UTC)
Dobře, dík za vyřízení. Jen si nejsem jistý vhodností existence toho přesměrování z obecnějšího adjektiva na konkrétní termín – neměly by se spíš opravit odkazy na stránce buněčná signalizace? Zdravím, --Gumruch 22. 12. 2010, 10:01 (UTC)

Volby do arbitrážního výboru[editovat zdroj]

Zdravím. Zkouším namátkou oslovit několik wikipedistů, kteří by mohli být přínosnými členy arbitrážního výboru, zda by nezvážili svou kandidaturu na léta 2011-2012 v nadcházejících volbách. Arbitrážní výbor byl v minulosti kritizován za pomalost a nevymahatelnost rozhodnutí, ale pokusili jsme se s tím něco udělat a výsledkem je i stanovení principu opatření, které u jednodušších případů umožňuje výrazné zrychlení činnosti výboru. I když zájem o činnost výboru není v poslední době vysoký, může se to změnit a k tomu, aby výbor mohl řešit spory, je třeba, aby byl plný členů s přirozenou autoritou. Proto prosím o zvážení kandidatury. Děkuji. Okino 22. 12. 2010, 20:02 (UTC)

Erbenovy České pohádky[editovat zdroj]

Zdravím. Já jsem si v tomto článku všiml ještě jakéhosi slova "značitých", které jste neopravil. Pořádně netuším, co tím slovem autor myslel. Nemohl byste je kdyžtak opravit? --Kirk 30. 12. 2010, 14:38 (UTC)

Já to také netuším, ale kvůli stylu celého odstavce jsem umístil šablonu Upravit i se svými výhradami. Myslím, že autorka Vám neodpoví a že ten odstavec je kandidát na to, aby jej někdo v duchu EsO buď od základu přepsal, nebo smazal. Já na to teď nemám kapacitu. Zdravím, --Gumruch 30. 12. 2010, 14:50 (UTC)

Ahoj, nemyslíš, že by tam stačilo jen polozamčení, aby tam nemohly působit loutky? Snad už se to jinak zklidnilo. PF 2011,--Ioannes Pragensis 1. 1. 2011, 16:27 (UTC)

Kategorizace podle zemí × podle národnosti[editovat zdroj]

Ahoj, před časem jste v Diskuse ke kategorii:Podnikatelé podle národnosti požádal ať počkám s přesunem, že přes víkend sepíšete nějaký návrh. No a dneska mi podobné kategorie znovu přišly pod ruku, tak jsem si vzpomněl a chci se zeptat, co bude, jestli mám čekat dál, nebo provést přesun. S díky --Jann 1. 1. 2011, 19:30 (UTC)

Jižní Súdán[editovat zdroj]

Zdravím, v případě článku Džuba (město) chápu připojení kategorie Města v Jižním Súdánu, ale nechápu odebrání kategorie Města v Súdánu. Džuba je stále součástní státního útvaru Súdán, autonomní oblast ještě nebyla uznána mezinárodním společenstvím jako samostatný stát. Tango 13. 1. 2011, 16:56 (UTC)

Právě proto jsem nechal Kategorie:Města v Jižním Súdánu vnořenou do Kategorie:Města v Súdánu (jako by kategorie Města na Moravě byla v kategorii Města ČR) a po osamostatnění ji odeberu. Pak bude také vhodné k Džubě přidat Kategorie:Hlavní města v Africe. --Gumruch 13. 1. 2011, 16:59 (UTC)
Díky za vysvětlení, nevšiml jsem si zanoření kategorie :-) Tango 13. 1. 2011, 17:03 (UTC)

Klasik 76[editovat zdroj]

Jenom upozorňuji, že dole v historii Danny B. zablokoval natrvalo uživatele "Klasik77" za editace téhož článku. Je potřeba to IMHO hlídat. Zdravím. MiroslavJosef 19. 1. 2011, 05:50 (UTC)

Díky za upozornění, vím o tom, jen jsem omylem dřív přivítal Klasika 77, což byl asi narušitel, který si zřejmě zvolil záměrně podobnou přezdívku podle jednoho z editorů v posledních změnách. --Gumruch 19. 1. 2011, 05:53 (UTC)

Nicholas Winton[editovat zdroj]

Zdravim, k tomu zdroji. Myslím, že k tomu ani důkaz není, ale udává se to ve všech článcích. A protože holocaust nepřežilo v Čechách mnoho židů. Proto mi to přijde víc jako domněnka a myslím, že by tam zdroj být nemusel.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Marhanek (diskuse)

Pokud je to ve více článcích, doplňte tam prosím nějaký z věrohodného zdroje jako klasickou referenci. Díky, Gumruch 2. 2. 2011, 19:39 (UTC)

Terbitý[editovat zdroj]

Ahoj, nechal jsi smazat kategorii Terbité sloučeniny... s odůvodnění, že se používá kategorie:sloučeniny terbia. Nicméně konvence je Kategorie:Terbité sloučeniny, kdy koncovka vyjadřuje dané oxidační číslo. Podívej se na ostatní prvky, např. kategorie:Antimonité sloučeniny či kategorie:Antimoničné sloučeniny. S pozdravem --Vojtech.dostal 11. 2. 2011, 22:43 (UTC)

Ahoj, tos mi mohl napsat na IRC ;-) Smazal jsem kategorii, kterou jsem předtím jako červenou založil, čili by nebyl problém, kdyby ji autor správně vytvořil, příp. kdyby do článku vložil obě kategorie. Já postupoval podle anglického článku, kde mají pouze kategorii Sloučeniny terbia, navíc jsem si nevšiml té struktury podle oxidačního čísla. Inu založil jsem kategorii znovu. Jen by to chtělo vylepšit kategorizaci, např. všechny zařadit podle oxidačního čísla, ne jen podle prvku. Zdravím, Gumruch 11. 2. 2011, 23:19 (UTC)
Dík, nevšiml jsem si že jsi byl na IRC. --Vojtech.dostal 11. 2. 2011, 23:20 (UTC)

Thanks... --Wikipedista:BobM d|p 13. 2. 2011, 14:11 (UTC)

Není zač. Taky jsem rád, když po mně někdo konstruktivně kontroluje. ;-) --Gumruch 1. 3. 2011, 14:33 (UTC)

Díky za operativní smazání "rozcestníku" - zapomněl jsem o ně požádat. Zdraví --Sokoljan 1. 3. 2011, 14:24 (UTC)

Rádo se stalo. Zdravím Vás, Gumruch 1. 3. 2011, 14:33 (UTC)

Kategorie:Děkani fakult ČVUT[editovat zdroj]

Jasně, máš pravdu. Přejmenuj to prosím. --Gampe 3. 3. 2011, 06:45 (UTC)

Rudolf Kříženecký[editovat zdroj]

Milý kolego, díky za úpravy článku Rudolf Kříženecký, dávat ale "tvrdou" mezeru na začátek řádku, kde opravdu nemůže dojít k nežádoucímu rozdělení, mi připadá přeci jen trochu nadbytečné. Zdraví --Gampe 7. 3. 2011, 19:23 (UTC)

Ahoj, když to dělám ručně, tak to z tohoto důvodu občas pominu, ale v tomto případě to dělaly stroje :-) Navíc není vyloučené, že další editor rozšíří text před touto větou a původní na začátku bude uprostřed. Jen chci upozornit, že jsem byl zmaten podle mě nelogickou formulací V roce 1925-1926 byl zvolen (v by se mělo vztahovat k časovému bodu). Lepší je podle mě Pro rok/na rok, zejména pokud tehdy byli skutečně voleni na jeden akademický rok, nebo V letech 1925-1926 vykonával funkci nebo V roce 1925 byl zvolen na následující akademický rok apod. Zdravím, Gumruch 7. 3. 2011, 19:59 (UTC)

Ok! S tou formulací máš samozřejmě pravdu. --Gampe 8. 3. 2011, 06:21 (UTC)

Sekvojovec v Kravsku[editovat zdroj]

Milý Gumruchu, doporučuji více přemýšlet a méně editovat. Těžko mohli v Kravsku okolo roku 1790 sázet strom, který Evropané objevili o cca 60 let později, jak je napsáno o pár řádek výše. Mimochodem na odkazu, který jsi dodal ke své editaci nic není, takže bohužel nemohu ocenit "zdroj" z kteréhos čerpal.

(Ram 10. 3. 2011, 07:32 (UTC))

Pouze jsem vrátil editaci, při které nepřihlášený uživatel odstranil text bez jakéhokoliv zdůvodnění. Divím se, že jste na mnou uvedené stránce přehlédl odkazovanou informaci, cituji: SEKVOJOVEC OBROVSKÝ V KRAVSKU … Stáří (přibližně): 200 let, což by mohlo odpovídat i uváděnému roku 1790. Když teď procházím český a anglický článek, tak chápu ten rozpor, znamená to buď, že v Kravsku neroste sekvojovec obrovský, nebo že je jeho stáří určováno nejméně o 50 let vyšší, než ve skutečnosti může být. Pokud tématu rozumíte, děkuji Vám, že se mu budete věnovat a vše objasníte, jen Vás upozorňuji na nutnost zachování ověřitelnosti. --Gumruch 10. 3. 2011, 13:44 (UTC)

Dobře tedy, budeme si vykat.

Neberte prosím můj příspěvek jako útok na svou osobu, je to spíš takové malé zamyšlení, jestli pravdě v tomto případě škodil víc nepřihlášený uživatel nebo vy.

Omlouvám se moje chyba, špatně jsem si zkopíroval odkaz, proto jsem nenašel vámi uvedený "zdroj". Ověřitelnost je opravdu důležitá a důvěryhodné zdroje rovněž. Takže pokud to správně chápu, když okrašlovací spolek napíše při přihlašování stromu na nějakou anketu blbost a Národní park Podyjí, takovou blbost cituje na svých stránkách, je to pro vás důvěryhodný zdroj, a tak je dobré smazat příspěvek nepřihlášeného uživatele Wikipedie, protože ho správně neodůvodnil, aniž byste se zamyslel, nebo snažil pochopit proč to asi udělal (stačilo se podívat o pár řádků výše, na to nebylo třeba ani myslet) a odkázat na tuto sice ověřitelnou ale zato neuvěřitelnou hloupost, kterou si pro sebe verifikujete tím, že od součaného letopočtu odečtete dvě sta.

Chybou podle mého názoru bylo, že nepřihlášený uživatel neuvedl důvod a druhou, že vy, jako přihlášený uživatel, aniž byste o tématu něco věděl, či si o něm něco zjistil, jste dal přednost blbému (ale ověřitelnému) zdroji. Takže to vidím mezi nepřihlášeným uživatelem a vámi na plichtu. On smazal hloupost, ale nezdůvodnil to, vy jste ji tam vrátil, ale zato "ověřitelnou".

Doufám, že jsem vás přesvědčil o tom, že členové okrašlovacích spolků nemusí být v každém pádě velkými odborníky na dendrologii a to ani tehdy, když přihlašují strom do ankety Národního parku Podyjí. Na druhé straně možná že i nepřihlášený uživatel může upozornit na zcela zjevnou hloupost, aniž by její opravu musel kdovíjak zdůvodňovat.

Možná, že na témata, o kterých něco vím, do Wikipedie skutečně přispěji. Chci se ale věnovat jen těm a rozhodně nechci zasahovat do článků, kde se necítím být odborníkem. Nerad bych vypadal trapně. Rozhodně vám děkuji za upozornění na nutnost zachování ověřitelnosti. Budu se jí napříště řídit.

(Ram 10. 3. 2011, 16:00 (UTC))

kategorie událostí[editovat zdroj]

Kdyžtak uprav tu botí šablonu dle představ. Prohozené Iw a kategorie kdyžtak robot napraví až bude dodělávat interwiki. v pondělí bych udělal ty další (19xx). JAn 12. 3. 2011, 23:08 (UTC)

Děkuji za informaci. Je to něco co přesně potřebuji. Dík moc. Wikipedista:MiroslavRouta 16:26 středoevropského a zimního času.

Diskuse k Wikipedii:Očekávaný název článku[editovat zdroj]

Dovolím si upozornit na začínající diskusi, třeba Vás to bude zajímat: Diskuse k Wikipedii:Název článku#Očekávaný název. --Kusurija 20. 3. 2011, 21:49 (UTC)

Podstatné věci[editovat zdroj]

Uvítal bych propříště, kdyby jste na moji diskusní stránku psal pouze a výhradně o podstatných záležitostech, né o zcela zjevných a nepodstatných prkotinách. Děkuji. MiroslavJosef 22. 3. 2011, 15:22 (UTC)

Šablona ND[editovat zdroj]

Dobrý den. Vytvořil jste kdysi užitečnou šablonu odkazující na on-line archiv Národního divadla, kterou využívám. Protože často píšu články o jednotlivých operách (a máme zde ovšem i články o divadelních hrách), velmi by se vedle šablony pro osoby hodila šablona pro dílo, odkazující dejme tomu na "Hamleta". Byla by ovšem velmi podobná stávající šabloně, ale při svých technických dovednostech si netroufám na její vytvoření sám. Nebyl byste ochoten takovou šablonu vytvořit?--RPekař 3. 4. 2011, 07:54 (UTC)

Udělal jsem analogicky šablonu {{ND titul}} a zkusmo vložil do článku Hamlet – vypadá to, že funguje. Titul se tedy dělá rovnou kurzívou, jak je tu zvykem. Za šablonu lze přidat i další text (např. podrobnosti do závorky), který se bude zobrazovat jako pokračování téhož řádku. Zdravím, --Gumruch 3. 4. 2011, 13:12 (UTC)
Děkuji moc.--RPekař 3. 4. 2011, 14:18 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Zdravím a děkuju za promptní zatočení s vandalem a úklid. Než jsem se stačil pořádně všimnout, už bylo pod mojí stránkou zameteno. Ještě jednou velký dík. :-) --Miaow Miaow 10. 4. 2011, 02:41 (UTC)

Není zač, ve Tvém případě aspoň nebyl sprostý. Mrzí mě mrzí, že jsem si obou dneska nevšiml dřív, pak jsou RC zbytečně přehlcené… ale protože trochu dělám, patroluju jen párkrát do hodiny. Ahoj, Gumruch 10. 4. 2011, 02:53 (UTC)

Vždy o krok napřed[editovat zdroj]

Dobré ráno, díky, že jste to v aktualitách rychle opravil, vážně nevím, kde jsem vzal skálopevnou jistotu, že už je úterek. Váš --Mychajlo 12. 4. 2011, 01:22 (UTC)

Rádo se stalo, aktuality sleduji a občas přispívám. Sám doufám, že i po mně případné chyby někdo odchytá. --Gumruch 16. 4. 2011, 03:40 (UTC)

Korejské interwiki[editovat zdroj]

Díky, zrovna jsem si toho všiml, že jde o systematickou úpravu. Junatom 16. 4. 2011, 02:41 (UTC)

Není zač. Vandalové se většinou krátce před „útokem“ registrují (což je vidět v posledních změnách), zatímco cizí uživatelé pracující na interwiki se obvykle „objeví“, protože přistupují pomocí SUL. A jinak díky za užitečné zeměpisné kategorizace! --Gumruch 16. 4. 2011, 03:40 (UTC)
To se rádo děje. Odskočil jsem si z Antarktidy poněkud severněji. Pustil jsem se původně dole na jihu do "zamodřování" navboxu Jižní oceán, avšak zaujala mě nefunkčnost šablony LocMap Antarktida. Chvíli jsem na její zápis čuměl jak tele na nová vrata, načež jsem se o tom zmínil nejapně laicky zde. Dnes jsem se na tuhle mapu díval na všech jazykových verzích, kde jí disponují. Klínové písmo bych asi pochopil lépe, ale tak nějak mi přišlo, že nemáme správně pojmenované parametry, takže tahle pouze zkopírovaná šablona nemá jak fungovat. Možná plácám nesmysly, ovšem o nějaký ten odstavec výše jsem si všiml, že byste o šablonách něco věděl, pročež jsem se rozhodl Vás otravovat. Ne že bych po Vás chtěl nápravu věci, jen názor by mě zajímal. Tak kdybyste se o víkendu nudil... :) Junatom 16. 4. 2011, 05:10 (UTC)

Ocenění[editovat zdroj]

Zdravím a dovoluji si Vám udělit alespoň drobnost v podobě řádu aktuálního novináře za Vaše příspěvky v sekci aktuality. Hodně zdaru nejen na wikipedii, Taavetti 29. 4. 2011, 14:54 (UTC)

Díky moc, jsem z toho téměř v šoku :-) Budu se snažit nadále přispívat a aktuality i kultivovat, jak mi to jen dovolí čas a můj zde na Wikipedii možná příliš široký záběr. --Gumruch 29. 4. 2011, 18:54 (UTC)

Hyperfokální cosi[editovat zdroj]

Ahoj, jen pro doplnění naší včerejší debaty. Viz odkaz. --Chmee2 17. 5. 2011, 07:38 (UTC)

Anenské údolí (přírodní památka)[editovat zdroj]

A ještě jsem si vzpomněl na ten Harrachov, tudíž jsem to hledal a byla v tom chyba, jelikož jsme ze seznamu o té přírodní památce v Harrachovu odkazovaly na stejnojmennou přírodní rezervaci. Nyní jsem to opravil a je potřeba jen založit článek na místě Anenské údolí (přírodní památka). Zatím není, případně poprosím Frettieho, ať to sjede botem a založího, tudíž budeš mít kam dát fotky ;) Měj se a když najdeš nějakou další chybu, piš. --Chmee2 17. 5. 2011, 09:58 (UTC)

Neutralita[editovat zdroj]

Zdravím. Mám dotaz ohledně článku "Adam Georgiev". Nechápu stanovisko některých uživatelů, kteří článek označili jako neobjektivní, tudíž má problém s neutralitou. Někteří podle mě zašli až tak daleko, že článek označili za PR. Jsem zavalován informacemi, že některá tvrzení v článku je nutné doložit fakty - jenže ona tvrzení jsou právě na internetu dohledatelná. Jean-Baptiste 12. 6. 2011, 23:34 (UTC)

Zdravím, Jene Křtiteli, pokud jsou tvrzení dohledatelná a jsou z věrohodných zdrojů, měl byste postupovat standardně a tedy je uvést (formou referencí, vizte též Wikipedie:Ověřitelnost). Není potřeba zdrojovat pouze obecně známá a přijímaná fakta, takže co se týče biografií, nemělo by být nutné dokládat významnost např. u prověřených klasiků 19. století. Biografie žijících lidí mají svá specifika. Zkuste si projít jiné takové články, zkuste od začátku napsat jinou biografii, zkuste diskutovat věcně a předpokládat dobrou vůli – to je jediné, co Vám můžu doporučit. S pozdravem Gumruch 13. 6. 2011, 00:28 (UTC)

Nikol Moravcová[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Nikol Moravcová. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. S pozdravem --Senimo 19. 6. 2011, 08:40 (UTC)

Flyn Carsen‎‎[editovat zdroj]

ahoj, myslel jsem, že překlep nemá smysl ponechávat ani jako redir. --aleš/ALu 19. 6. 2011, 14:30 (UTC).

Pozvánka na sraz[editovat zdroj]

Pozvánka na setkání wikipedistů

2. (snad) pravidelný sraz wikipedistů s workshopem se uskuteční
v pondělí 20. června 2011 od 18.30 hodin v Zulu baru, Na bojišti 8, Praha 2, nedaleko stanice metra I. P. Pavlova.
Všichni jsou srdečně zváni!

Pokud máte zájem, tak se zapište a stránku pro případné změny sledujte.


--Limojoe 19. 6. 2011, 14:05 (UTC)

Duplicitní kategorie[editovat zdroj]

Dobrý den, prosím o smazání Kategorie:Pohřbení v klášteře svatého Jeronýma - je duplicitní. Děkuju mockrát. --Meluzína 20. 6. 2011, 15:15 (UTC)

Dobrý den, omlouvám se za problémy, které jsem způsobyl při editování stránek. Poněvadž jsem na wikipedii chvíli, tak jsem nevěnoval dostatečnou pozornost diskuzním příspěvkům. Nyní jsem všechna Vaše upozornění přečetl a vše pochopil. Ještě bych se chtěl zeptat jestli půjde odblokovat moje editování stránek ? A jak časté by mohli být úpravy stránek ? --Zamrjan 12. 7. 2011, 21:19 (UTC)

Dobrý den, zablokovaný jste byl „symbolicky“ na 15 minut, proto mi taky můžete psát. Hlavně jde o to, abyste neukládal chybné editace, kde hned po uložení vidíte, že to nefunguje. Pokud např. každých 5 minut uložíte větší kus práce a správně vyplníte shrnutí editace, bude to asi v pořádku, ale univerzálně se to těžko říká. Když se podíváte na historii článku FC Graffin Vlašim, jistě uznáte, že se v jednotlivých verzích nedá moc vyznat. Až 20 uložení za hodinu je extrém. Zkuste si prostudovat rady z diskusní stránky a třeba se podívat na jiné články. Dále si přečtěte Wikipedie:Autorské právo – to se týká i obrázků, které nemůžete stahovat z webu. Přeji Vám úspěchy při editování, --Gumruch 12. 7. 2011, 21:47 (UTC)

Čs. politici moravské národnosti[editovat zdroj]

Ahoj, chci se jen zeptat, proč jsi se rozhodl založit výše uvedenou kategorii (notabene, když je v ní jedna osoba). Nevšiml jsem si, že bychom tu měli v případě jiných států takovéto „interní“ dělení podle národností. Děkuji předem za odpověď. --Iaroslavvs 18. 7. 2011, 22:18 (UTC)

Ahoj, už dřív tady existovaly kategorie Českoslovenští politici české národnosti, …slovenské národnosti, …německé národnosti a …rusínské národnosti (založeny 2007 a 2010), já vytvořil zastřešující Kategorie:Českoslovenští politici podle národnosti a postupně analogicky doplnil další 4 podkategorie. V případě mnohonárodnostního Československa mi to připadá oprávněné. Oprávněnost moravské podkategorie odvozuji z toho, že moravskou národnost bylo možno deklarovat (nevím, jak za komunistů a za 1. republiky, ale při sčítání lidu v roce 1991 určitě ano) a existovaly strany typu HSD-SMS. Čili jako kritérium pro zařazení neberu původ z území Moravy, ale referencovatelné hlášení se k moravské příslušnosti/národnosti. Předpokládám, že kategorie má potenciál k dalšímu zaplnění, pro jednoho člověka navždy (jako kdyby existovala kategorie Sovětští prezidenti) bych ji nezakládal. Zdravím, --Gumruch 19. 7. 2011, 12:45 (UTC)
No, nevím nevím. Za 1. republiky a ještě dlouho potom (když nepočítám protektorátní extempore s MNSS) myšlenka na nějaký „moravský národ“ nikoho ani nenapadla. V 80. letech už to evidentně s moravanstvím bylo jiné, ale to zase Státostrana nemohla připustit, takže o nějakých moravských politicích nebylo ani vidu ani slechu. Fakticky se tak tato kategorie zužuje na pouhé 2 roky zbývání Československa. Žeby se za tak krátkou dobu vynořilo tolik encyklopedicky významných politiků moravistické orientace? Enem esli to nebude podobné jako s těmi sovětskými prezidenty... Spíše to jen přidá oleje do ohně záměrně rozdmýchávaných če(š)sko-moravských sporů. :( --Iaroslavvs 19. 7. 2011, 20:28 (UTC)

Ahoj kolego, myslím si, že tenhle dnešní vandal byl určitě ten stejnej jako včera... můžeš se zkusit podívat na jeho IP adresy? Třeba by se s tím dalo něco dělat... -Gothic2 1. 8. 2011, 02:29 (UTC)

Jasně, ví se o tom a řeší se to. Starý známý, pravidelně i nepravidelně se vrací nejméně rok. Kdyžtak možno probrat na IRC. --Gumruch 1. 8. 2011, 02:36 (UTC)

Odhranolkovávači Osmé Hodiny[editovat zdroj]

Ahoj, tos neměl mazat, navrhoval jsem to přesunout na necyklopedii, ale než jsem našel vhodný způsob, byls tam s konfliktem a odmazals to. Na Necy by to jistě bývali rádi přijali ☺. Měj se--Feťour 19. 8. 2011, 23:45 (UTC)

Je (a zřejmě i nadále bude) tady u autora. Zdravím Tě, --Gumruch 19. 8. 2011, 23:48 (UTC)

Díky ti[editovat zdroj]

  • Tohle. Já už na něco takového neměl moc dneska sílu. A vůbec. Celé záležitosti bych se nevěnoval, kdybych nemusel. Ale holt povinnosti, znáš to :-) Tak či onak je fajn, že reaguješ rychle, poslední dobou jsem vždy na rc koukal se znepokojením :-) --Aktron (|) 22. 9. 2011, 00:13 (UTC)

Śląsk Wrocław[editovat zdroj]

Namísto odstranění by bylo lepší, aby nedostatky odstranil. To platí pro všechny články. Bohužel, nikdo nemůže pochopit, proč chce české Wiki je daleko za angličtina, němčina nebo polština. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 87.99.45.74 (diskuse)

Rozlišení fotbalistů[editovat zdroj]

Dobrý den, v oficiální databázi fotbalové ligy se pro rozlišení hráčů stejného jména používá římská číslice, protože ne vždy jsou k dispozici data narození.Pracovní skupina pro historii a statistiku FAČR přijala proto tohle rozlišení. Ovšem toto platí pouze pro ligové hráče. Takže souhlasím s tím, aby hráči Josef Novák I a Josef Novák II byli rozlišeni datem narození protože jsou to reprezentanti a tam data narození k dispozici jsou a protože uživatel Addvisor vytváří stránky reprezentantů. Jelikož v ligové databázi se Josef Novák (1900) nevyskytuje, protože ligu nikdy nehrál, tak Josef Novák (1956) má v databázi označení Josef Novák IV, protože se před ním objevili další tři jiní Josefové Novákové, kteří ovšem nebyli reprezentanty. Doufám, že jsem to napsal trochu srozumitelně, pokud ne klidně mi napište do diskuze, pokusím se Vám to osvětlit --Šterez 30. 9. 2011, 07:55 (UTC)

Díky za informaci, mně bylo jasné, že je to inspirované odjinud. Myslím, že naše rozlišovače problém s identifikací řeší, obtížné by to bylo jen s osobami, kde nejsou známa biografická data, ale tam by byl asi obecně problém s významností. Zdravím, --Gumruch 30. 9. 2011, 08:05 (UTC)
Ono je to u těch fotbalistů tak nějak dáno historií. Dřív se v novinových referátech z utkání nepsalo třeba, že hráli K.Dvořák a M.Dvořák, ale Dvořák I a Dvořák II, tak to bylo asi do 60-tých let. Proto se při tvorbě různých databází používají ty římské číslice.

Tady je ovšem ten problém, že vlastně existují dvě různé databáze (reprezentační a ligová) a každou spravuje někdo jiný. Proto třeba u těch Nováků má v každé databázi každý jiné označení. Josef Novák (1956) má v reprezentační označení II a v ligové IV. Není ovšem síly a vůle aby se to sjednotilo, protože ve fotbale se teď řeší úplně jiné věci, ale to už je asi do jiné diskuze...--Šterez 30. 9. 2011, 08:33 (UTC)

Šablona:EDMB[editovat zdroj]

Paráda! Funguje! Tu máš kytku a dobrou noc! --Gampe 30. 9. 2011, 21:29 (UTC)

Už jsem si všiml, že jsi ji hned začal používat, což mě těší. Mám dojem, že jsem někde viděl odkaz i na událost, takže snad ta univerzalizace má význam. Ještě jsem to odzkoušel na pojmenované/nepojmenované parametry a vypadá to, že to bude fungovat. Měj se, Gumruch 30. 9. 2011, 21:32 (UTC)
Funguje to i s tou 2 a 3 (viz Alois Slovák). Ještě jednou dík!--Gampe 2. 10. 2011, 10:08 (UTC)

změna místa wikisrazu[editovat zdroj]

Ahoj, jak jsem již avizoval došlo k změně plánovaného místa příštího wikisrazu. Nově to bude v baru roura. Díky za pochopení a těším se na shledání. --Limojoe 14. 10. 2011, 09:44 (UTC)

Dobrý večer, viděl jsem v posledních změnách tuto Vaši editaci, ale myslím, si že se mýlíte. Tak se to dělalo dříve, alespoň jsem to zdvojování § nikde nově neviděl... fext 10. 11. 2011, 22:04 (UTC)

Ok, díky, asi žiju v minulosti. Klidně editujte s odvahou. Pak by bylo potřeba opravit to konzistentně i v jiných článcích. Problém zrovna této změny a podobných je, pokud ji udělá IP se zavádějícím shrnutím a dále pokračuje ve zmatených nebo podivných editacích. --Gumruch 10. 11. 2011, 22:17 (UTC)
V pořádku, opravím a kde to jinde v budoucnu najdu, tak taky. Mějte se. fext 10. 11. 2011, 22:20 (UTC)

Emma Poulain[editovat zdroj]

Ahoj, prosím Ťa, zmaž ten článok, lebo je to totálny blud, nech to tu nestraší. Vďaka. Maj sa fajn. --Lalina 17. 11. 2011, 21:10 (UTC)


Česká Mona Lisa[editovat zdroj]

Obraz Lucie, aneb česká Mona Lisa existuje, stejně jako existuje Mona Lisa Leonarda da Vinci. --Marway 21. 11. 2011, 00:06 (UTC)

Vzhledem k tomu, že byla vložena do článku, tak o tom nepochybuji. Článek je „vtipně“ přepracovaný článek o Moně Lise, takže sem v této podobě nepatří, dále vizte Wikipedie:Encyklopedická významnost. Jestli chcete, pošlu Vám zdroj článku na mail. S pozdravem --Gumruch 21. 11. 2011, 07:24 (UTC)

Pavel Brusnický[editovat zdroj]

Samozřejmě se omlouvám za postup, který z Vašeho hlediska je oprávněný. Jsem zde jen skutečně velmi zřídka. Můžete mi, prosím, poradit, jak postupovat, když mi není příliš milé, aby u jména byl i den narození? Jsem značně vytížen jinými pracemi, než abych stále opravoval údaje, které se týkají mé vlastní osoby. Děkuji za pochopení Pavel Brusnický 24. 11. 2011, 20:52 (UTC)

Podle informací, které jsem dostal je možno se dovolat na toto: Dobrý den, podle Wikipedie:Články o žijících lidech#Ochrana soukromí v tomto případě stačí uvést rok narození bez přesného data. Když se na toto doporučení odvoláte ve shrnutí editace, tak by vám změnu již nikdo neměl vracet.

Rad bych to proto provedl v tomto článku. Děkuji pěkně (Pavel Brusnický 27. 11. 2011, 16:14 (UTC)).

Přesné datum narození uvádí např. i databáze Národní knihovny, osobní životopis na http://oldwww.upol.cz/fakulty/cmtf/veda-a-vyzkum/zivotopisy/prof-pavel-ambros-thd/, apod. takže se jedná o "veřejný údaj" a podle mého názoru není co chránit. --Saltzmann 27. 11. 2011, 16:22 (UTC)

Dle mého zorného úhlu se nejedná v diskuzi toliko o to, zda chránit či nechránit "veřejný údaj", jako spíše o zdvořilost a laskavost. Informace dotýkající se bezprostředně data narození (rok narození) nemá žádnou relevanci k posouzení toho či onoho člověka, ale skýtá údaj, který v kombinací s jinými může usnadnit přístup do soukromý člověka, snadnějšího prolomení rodného čísla a pod. Pavel Brusnický 27. 11. 2011, 20:49 (UTC)


V tomto případě si dovoluji odvolat na Wikipedie:Články o žijících lidech#Ochrana soukromí, který hovoří o tom, že v tomto případě stačí uvést rok narození bez přesného data. Když se na toto doporučení odvoláte ve shrnutí editace, tak by vám změnu již nikdo neměl vracet. Děkuji za porozumění (Pavel Brusnický 27. 11. 2011, 20:39 (UTC))

Diskuse nadále probíhá u autora: Diskuse s wikipedistou:Pavel Brusnický.

Ukončení žádosti o komentář[editovat zdroj]

Dobrý den.

Obracím se na Vás, zda-li by jste se nemohl podívat na ŽoK http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:%C5%BD%C3%A1dost_o_koment%C3%A1%C5%99/Wikipedista:Vbhubeny a a případně jej nějak ukončit.

Arbitrážní výbor, jehož jsem členem, se rozhodl, že o arbitráži http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:%C5%BD%C3%A1dost_o_arbitr%C3%A1%C5%BE/Vbhubeny_versus_G3ron1mo rozhodne až po uzavření tohoto ŽoKu. Poslední skutečný diskuzní příspěvek v ŽoKU byl 18.listopadu a zdá se, že chuť do diskuze již opadla.

Děkuji --Chalupa 30. 11. 2011, 12:42 (UTC)

Dobrý den, kolego, bohužel v poslední době tu skoro nejsem, stačím akorát tak v noci pokukovat po vandalech. O zmíněném ŽoKu vím jen to, že existuje; nezlobte se tedy na mě a zkuste oslovit někoho jiného např. na nástěnce správců. S pozdravem --Gumruch 1. 12. 2011, 02:59 (UTC)

Dalibor Mlejnský[editovat zdroj]

Dobrý den. Zkuste se prosím podívat sem a sem. Pokud se Vám to bude zobrazovat jako mě, tedy otočené na bok, nešlo by to opravit? Díky. fext 3. 12. 2011, 15:10 (UTC)

Block tham all[editovat zdroj]

Už se to řeší i na IRC. Dorazili temní bojovníci.--Juandev 5. 12. 2011, 02:01 (UTC)

Moje diskuse[editovat zdroj]

Ahoj, díky, žes mi z diskuse odmáz ty dva experimentátory ☺ --Feťour 5. 12. 2011, 09:34 (UTC)

Typografie[editovat zdroj]

Ahoj, existuje typografické doporučení (ÚJČ) nedělat mezi datem narození a místem narození/úmrtí čárku? Osobně mně takový zápis nevadí (nemám na něj pevný názor), ovšem já čárku standardně vkládám, pokud nemá být vkládána, do budoucnosti tak činit přestanu. Zaregistroval jsem nedávnou diskusi, která nepřinesla jasnou odpověď. Forma [[28. září|28.&nbspzáří]] je IMHO zbytečná, mělo by stačit [[28.&nbspzaří]]. Zdraví--Kacir 17. 12. 2011, 03:06 (UTC)

Ahoj, samotné takovéto změny nedělám, v „balíku“ obvykle ano (myslím, že tady jsem se odpíchl od toho, že nebyl zařazený mezi patology).
  • Bez čárky mezi datem a místem – byl jsem kdysi rázně upozorněn na vzor na Wikipedie:Biografie, imho je lepší to dělat jednotně, byť jde „jen“ o doporučení.
  • Čárka mezi titulem za jménem a závorkou (to nepíšeš, ale preventivně :-)): čárka patří za titul (závorka se vztahuje k osobě/jménu, nikoliv k titulu). Zdroje: Konkretizující přístavek, Přístavek: Pokud za přístavkem následuje závorka, je třeba zvážit, zda se text v závorce váže k přístavku, jenž mu předchází, a pak píšeme čárku až po závorce … V opačném případě musíme čárku napsat před závorkou.
  • Fungování   v adrese článku jsem zaregistroval po vydání nějaké nové verze Mediawiki, ale byl jsem upozorněn, že to není „čisté“ (myslím, že JAnem a Dannym).
Měj se, --Gumruch 17. 12. 2011, 03:17 (UTC)
Jo ještě jeden důvod k nelamatelné mezeře: myslím, že si ŠJů stěžoval, že řetězce obsahující   mu nenajde fulltextové vyhledávání; pokud dobře chápu, tak v případě zápisu [[28. září|28. září]] bude výraz "28. září" nalezený. --Gumruch 17. 12. 2011, 03:23 (UTC)
Díky za vyčerpávající odpověď. Doporučení Biografie hovoří jasně, to je pádný důvod. U nezlomitelné mezery jsem daný důvod nevěděl.--Kacir 17. 12. 2011, 03:29 (UTC)

Wikikytička[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Dobrý den, rád bych Vám udělil wikikytičku za časté hlídání posledních změn v pozdních nočních hodinách. Narazil jsem na Vaše editace v takovou pokročilou hodinu už po několikáté a je obdivuhodné, jak často bráníte naši wiki před vandaly především v noci. S pozdravem --Midi7 27. 12. 2011, 02:21 (UTC)

Já děkuji za revertování i za kytičku. Mívám na počítači dost práce i přes noc, takže byť needituji, tak do RC pravidelně koukám. Vandalové neprojdou – vždyť jsou za to správci placeni ;-) --Gumruch 27. 12. 2011, 02:28 (UTC)

Paul Sydow[editovat zdroj]

Ahoj! Udělal jsem rozcestník a seřadil je podle abecedy. To je snad fér vůči oběma pánům, ne? --Gampe 1. 1. 2012, 07:08 (UTC)

Ahoj, jen info k Tvému SE [4]. Princ je skutečně osoba vpředu, viz také Hassan ibn Talal.--Kacir 18. 1. 2012, 12:08 (UTC)

Ahoj, ano, ale podle mě to původně mohlo vypadat, jako že jsou popsány obě osoby, tj. že princ je druhá osoba (ve středu fotky), popisu by imho vyhovovalo víc i oblečení. Prince jsem identifikoval, když jsem našel na anglické Wiki článek a fotku na Commons jsem pak zařadil do správné kategorie. V každém případě by to chtělo ztotožnit i toho druhého, rozmazanějšího hosta. --Gumruch 18. 1. 2012, 17:13 (UTC)

To byla rychlost blesku!:)--Meluzína 27. 1. 2012, 20:13 (UTC)

Dear Gumruch, would you be interested in helping me out getting Giorgi Latsabidze's article in Wikipedia much sufficient and longer like it is in English? I do know some Czech language but can't be fluent. Here is the site I am talking about: http://cs.wikipedia.org/wiki/Giorgi_Latsabidze I would appreciate your corporation here. All best, 68.225.242.171 22. 2. 2012, 04:40 (UTC)

Dear Gumruch, would you be interested in helping me out getting Giorgi Latsabidze's article in Wikipedia much sufficient and longer like it is in English? I do know some Czech language but can't be fluent. Here is the site I am talking about: http://cs.wikipedia.org/wiki/Giorgi_Latsabidze I would appreciate your corporation here. All best, 68.225.242.171 22. 2. 2012, 04:40 (UTC)

Ahoj, poslal jsem Ti z Wikipedie e-mail, asi jsi ho přehlédl. Mohl bys ho najít a odpovědět na něj? Díky --24. 2. 2012, 21:04 (UTC), Utar

Policista Poirot[editovat zdroj]

Můžete mi prozradit, v jakém románu či povídce vystupoval Poirot jako policista? Reaguji na revert kategorie - odvoláváte se v něm na jakési zdůvodnění, ale co tím zdůvodněním myslíte? Petr Karel (diskuse) 28. 3. 2012, 15:45 (UTC)

Poirot působil v Belgii jako policista, nakonec jako velitel policie v Bruselu, nemýlím-li se. Do Anglie přišel jako utečenec během první světové války (viz Záhada na zámku Styles) a teprve poté se tam začal živit jako soukromý detektiv. V jedné z povídek jako detektiv konečně vyřešil do té doby neuzavřený případ ze své někdejší policejní kariéry. Vzhledem k tomu, že nemáme kategorii Fiktivní bývalí policisté, tak považuji kategorizaci za oprávněnou. Pokud by existovala podrobnější kategorizace, mohl by být v kategoriích Fiktivní belgičtí policisté a Fiktivní angličtí/britští detektivové. — Gumruch (disk.) 28. 3. 2012, 18:50 (UTC)
Nejde mi o oprávněnost, ale o přínos pro uživatele wikipedie. Myslíte, že pomůžete čtenářům při orientaci ve wikipedii, když budete články kategorizovat podle naprosto okrajových skutečností? Myslíte, že je vhodné Václava Havla kategorizovat jako dělníka v pivovaru a Jiřího Dienstbiera jako topiče? Zkuste se zamyslet nad smyslem a posláním kategorií. (Za další revert mi to ale nestojí, klidně si tam toho policajta nechte.) Petr Karel (diskuse) 29. 3. 2012, 11:30 (UTC)

Václav Jamek[editovat zdroj]

Díky za informaci a omlouvám se za chybný zásah, který jste napravil. --Kusurija (diskuse) 13. 4. 2012, 15:52 (UTC)

Mazání[editovat zdroj]

Ještě prosím tu Gertrudu, ať můžu operaci dokončit. Díky Fagnes (diskuse) 25. 4. 2012, 23:24 (UTC)

Už se vrhám na opravy odkazů, které smazání brání. Bude to během několika minut. Fagnes (diskuse) 25. 4. 2012, 23:25 (UTC)

Díky. Jdu to uklidit. Hezkou noc přeje Fagnes (diskuse) 25. 4. 2012, 23:34 (UTC)

Michal Viewegh[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli bychom mohli využít vaši fotografii na titulní stránku časopisu, který vychází na SPŠS a OA Kladno. U nás byl na přednášce tento spisovatel ale bohužel snímky, které byly pořízeny nejsou příliš úchvatné.

Zdravím, použití je samozřejmě možné při dodržení pravidel (zjednodušeně: uvedení autora a licence). Sebekriticky dodávám, že své fotky z této akce taky nepovažuju za úchvatné. — Gumruch (disk.) 16. 5. 2012, 22:41 (UTC)

Dějiny lidstva[editovat zdroj]

Moc se omlouvám za vymazání, ale rozšiřovala jsem Váš článek a musela jsem poupravit některé věci aby na sebe navazovaly. Ještě jednou se moc omlouvám. --Kiki3 (diskuse) 31. 5. 2012, 13:59 (UTC)

Kategorizace redirektů[editovat zdroj]

Ahoj! Myslíš si, že kategorizace redirektů, jako třeba zde: Anna Lauermannová, Violet Paget, Amálie Vrbová je správná? Mně se zdá, že to tady dělá spíš zmatek. Tady jsem o tomto druhu kategorizace taky nic nenašel. (Nebo hledám špatně?) Zdraví --Gampe (diskuse) 4. 6. 2012, 03:16 (UTC)

Kytička[editovat zdroj]

Ahoj, rád bych ti udělil tuto krásnou wikikvětinku za ustavičnou práci pro Wikipedii. Už se mi mnohokráte stalo, že jsem měl s tebou editační konflikty při hlídání posledních změn a také jsi už mnohokráte opravil chyby v mých článcích, to jsou hlavní důvody pro toto ocenění.--MarkusAtomus (diskuse) 4. 7. 2012, 23:03 (UTC)

Díky, vážím si toho. Jsem rád, když moji práci pro projekt aspoň někdo vidí a vnímá. — Gumruch (disk.) 4. 7. 2012, 23:12 (UTC)

Osobnosti na poštovních známkách[editovat zdroj]

Dobrý den, jakožto autora kategorie Osobnosti na poštovních známkách bych Vás chtěl upozornit na připomínku v tamější diskusi. --Marek Koudelka (diskuse) 20. 10. 2012, 16:15 (UTC)

Vojta Dukát[editovat zdroj]

Vážený pane kolego Gumruchu,

nebyl jsem dalek toho, aby vaše konání považoval za vadalismus. Ne všechny všci jsou publikovány a přesto jsou faktem a jsou poměrně dobře známé. Je známo, že pan Dukát odmítl atraktivní nabídku půlhodinového interview pro nizozemský rozhlas v době předsednictví ČR v EU, protože měl již pevně stanovený titul. Bylo z toho malé pozdvižení. Rozhovor s vyjíměčným českým fotografem žijícím v DenHaagu. Nereagoval bych tak proto, kdyby to nebylo na jeho expresivní přání (všeobecně jím šířené), které postupně rozesílá v těchto dnech do všech redakcí, Nechci být moc obšírný, ale Vašim zásahem jste postupoval protiústavně, proti svobodné volbě národnosti (nikoliv ten, kdo to tam umístil - možná z nevědomosti) primárně. Kde máte sebemenší důkaz o tom, že se pan Dukát (který veřejně prohlašuje že v cenzu vždy deklaroval jen morabvskou národnost), je českým fotografem? Jak to doložili původní editoři. Vůbec se nenamáhali. Jak dobře to téma znají. Kde je pramen jejich údaje? Respektujte prosím skutečnost. Janicary (diskuse) 21. 10. 2012, 16:53 (UTC)

Dobrý den, pokud jde o jeho časté veřejné prohlášení, neměl byste mít problém obratem dodat potřebnou referenci, a proto je Váš vzkaz zde pro mě překvapivý svou zbytečností. Úpravy biografií na „přání popsané osoby“ zde jsou možné pouze tehdy, pokud jsou informace ozdrojované – bohužel pro Vás Wikipedie není „pravdivá“, ale ověřitelná. Pokud nedoložíte nezjevnou informaci, může ji (dle pravidel) jakýkoliv editor kdykoliv v budoucnu změnit/odstranit. Navíc kdybyste si prostudoval pravidlo Wikipedie:Biografie, pochopil byste, že český se vztahuje k současnému státu. S pozdravem — Gumruch (disk.) 21. 10. 2012, 18:49 (UTC)

Kdo má právo smazat duplicitní obrázek z WC ?[editovat zdroj]

Cituji z mailu KGVU Zlín:

Jenom mi ještě prosím Vás poraďte, jestli se dá nějak smazat již jednou nahraná fotka na Wikimedia Commons (všimla jsem si, že obrázek TIF zmizel, chtěla jsem smazat i naše logo).

--NoJin (diskuse) 25. 10. 2012, 13:50 (UTC)

Dobrý den, pokud je to jen z důvodu duplicity, pak se soubor ke smazání označuje šablonou {{Duplicate|jméno druhého souboru}} a některý z tamních správců to časem smaže. — Gumruch (disk.) 25. 10. 2012, 21:07 (UTC)

Tomáš Páv[editovat zdroj]

Děkuji za zprávu. K textu: Syny mám tři (třetího jsme adoptovali z dětského domova - raději neuvádět). V letech 96–98 jsem byl mimo jiné také předsedou podvýboru pro kontrolu, ze kterého se stal později samostatný výbor. Od roku 2008 vč. jsem v důchodu. Nahrál jsem dvě fotky, nepotřebné, prosím, smažte.

S pozdravem T. Páv

Vojta Dukát[editovat zdroj]

Včera byla otevřena výstava moravského fotografa Vojty Dukáta v Domě umění v Brně. Ačkoliv byla jeho vůle - být ztotožňen jen a pouze s moravskou národností a označován jako „moravský fotograf“ - dostatečně jasně vyjevena již dlouho před touto výstavou, tentokrát ji vyjádřil znovu a důrazně pod podmínkou jejího (výstavy) neotevření . Vymínit toto výslovné uvedení a zároveň si vyhradil právo soudní ochrany po zkušenostech z minulosti. Ve veřejně tlumočné výmince vyjádřil Vojta Dukát rovněž odhodlání brátnit se soudní cestou proti nesprávného uvedení jeho ústavně zaručené volby národnosti ( hned ve více článcích LPS). V. Dukát je odhodlán podat žalobu na ochranu osobnosti dle § 11 ObčZ. Jeho vůle byla dostatečně nápadně zveřejněna a bylo dáno na vědomí, že nikdo nemůže být v dobré víře, že tuto jeho vůli neznal. Dovoluji si tlumočit tento fakt zdvořile také Vám aby nemohla nastat eventualita dobré víry v této otázce. Janicary (diskuse) 5. 12. 2012, 00:16 (UTC)

Stačila krátká zmínka o tom, že jste (konečně) dodal referenci. Ke studiu Vám doporučuji Wikipedie není pravidivá, ale ověřitelná a Žádné právní výhrůžky. S pozdravem — Gumruch (disk.) 5. 12. 2012, 00:24 (UTC)

Únětická kultura[editovat zdroj]

Dobrý den, začal jsem upravovat článek Únětická kultura, a rád bych Vás poporsil o vyjádření k doposud odvedené práci v části Dějiny bádání. Mám trochu pochybnosti o rozsahu a nerad bych pokračoval dále a dělal tak zbytečnou práci. Prosím tedy o krátké vyjádření v diskusi. Děkuji za spolupráci. --EdmundSquirrel (diskuse) 14. 12. 2012, 18:13 (UTC)

Ahoj, Díky za zkontrolování článků o Octaviovi Piccollominim, Vrancxovi a o válce Mantovské. Zároveň mám na tebe jednu prosbu: v současné době se snažím dostat zuby nehty článek Maurice Gamelin mezi DČ a jak jsi asi už zjistil, z čestinou jsem kapánek na štíru. Mohl bys mi, prosím jednou sjet článek a případně mi připomínky nejen ke gramatické části mi napiš na diskusní stránku toho článku. Díky --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 08:05 (UTC)

Antonín Švehla[editovat zdroj]

To jsem zvědav, jestli dodáte jiné foto. --Vachovec1 (diskuse) 4. 1. 2013, 11:50 (UTC)

Přál bych Vám být v kůži nakladatele nebo někoho jiného, kdo použije z Commons „volné foto“ a pak je popotahován. Zákony a pravidla platí pro všechny. Na Commons je bohužel řada fotek bez jasného zdroje/data/autora, zejména u těch, které byly přeneseny z lokálních Wikipedií vč. české, kam byly nahrány v „dřevných dobách“, by se imo mělo pátrat po skutečném autorskoprávním stavu. Já osobně jsem dodal řadu fotek autorů zemřelých <1940, takže doufám, že si Váš (celkem zbytečný) příspěvek nemám vysvětlovat jako invektivu. S pozdravem — Gumruch (disk.) 4. 1. 2013, 19:35 (UTC)

Malý dík[editovat zdroj]

Díky za radu - ((DISPLAYTITLE:divadlo poPUD)) u divadlo poPUD. Hned jsem s užitkem použil i u divadelníBAF!. --Alexandr F. Csécs-Průša (diskuse) 14. 2. 2013, 02:21 (UTC)

kat.Naturalizování občané USA[editovat zdroj]

Prosím smaž to. Chyba v názvu. Díky.--Rosičák (diskuse) 1. 3. 2013, 20:39 (UTC)

VyřešenoVyřešeno Smazal jsem. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 3. 2013, 20:46 (UTC)

Děkuji za opravy v článku Dub (Ralská pahorkatina). U přivlastňovacího zájmena "jejíž/jejímž" si často nejsem jistý, takže doufám, že jste to opravil správně. Nicméně "Kartografie Praha" je název vydavatelství, tedy nevím, proč by se to mělo rozdělovat. --LaSo (diskuse) 20. 4. 2013, 20:29 (UTC)

Aha, to mi nedošlo, v tom případě tam bude Praha dvakrát. U této ručně vyplněné reference byly položky v nestandardním tvaru a pořadí, což mi kontrastovalo s těmi následujícími. I proto je nejlepší na vše používat šablonu Citace, opravil jsem. Co se týče pravopisu, tak obvykle stačí podívat se na Wikislovník, v tomto případě wikt:jejíž (přivlastňuje ženské pahorkatině mužský vrch v 7. pádě – kým, čím). S pozdravem — Gumruch (disk.) 20. 4. 2013, 21:15 (UTC)
Děkuji. Ano, ta reference byla nestandardní, přejal jsem jí od kolegy Railforta, a protože už byla použita pro geomorfologické účely v bezpočtu článků, tak jsem ji neměnil, což byla asi chyba. Pravidla pro přivlastňovací zájmena je složitější než jsem doufal :-) --LaSo (diskuse) 20. 4. 2013, 23:22 (UTC)

Zmena nazvu 'Goro bílý pes' na 'Goro, bílý pes'[editovat zdroj]

Rozumim ze je tam ta carka podle CSFD, ale koukal jsem jeste kvuli tomu na uvodni titulky a tam je to bez carky. Cili bych to nechal na autorech. Prosim vratit do puvodniho stavu, myslim ze je to tak spravne.. :-) Luhru (diskuse) 21. 4. 2013, 22:35 (UTC)

Změna kategorie - Děkani fakult Západočeské univerzity v Plzni - Miroslav Plevný[editovat zdroj]

Zdravím, můžu se zeptat na důvod, proč odebíráš kategorii (Děkani fakult Západočeské univerzity v Plzni) v článku Miroslav Plevný? Trochu jsem nepochopil, proč by to mělo být nadbytečné, když u ostatních děkanů ze Západočeské univerzity v Plzni, z Právnické fakulty Západočeské univerzity tato kategorie zůstat může? Pokud by to tedy bylo špatně zkategorizováno, neměli by i tito děkani být takto zařazeni? Podle mě ale tito děkani patří přímo do kategorie Děkani fakult Západočeské univerzity, i do podkategorie dle fakulty. Stejně to je i u děkanů fakult Univerzity Karlovy, kde by to tedy asi také být pak nemělo... Díky za odpověď :) --Karelstetka (diskuse) 23. 4. 2013, 09:39 (UTC)

Viz doporučení v mém shrnutí – přečíst si pravidla, v tomto případě Wikipedie:Kategorizace#Nejnižší možná kategorie a výjimky. Do nadřazené kategorie by patřil, pokud by byl někdy děkanem i jiné fakulty, pro kterou ještě neexistuje podkategorie. — Gumruch (disk.) 23. 4. 2013, 10:39 (UTC)
Dobře, v tom případě tedy všichni ti děkani, kteří byly děkany či jsou - jen na FPR ZČU, by měli být také jen v té podkategorii Děkani Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, ne? --Karelstetka (diskuse) 23. 4. 2013, 13:34 (UTC)
Ano, Vaši nadbytečnou kategorizaci jsem vrátil. Ne vždy mám čas hlídat každou změnu ve všech článcích. — Gumruch (disk.) 23. 4. 2013, 13:51 (UTC)

Omlouvám se vám za případný zmatek způsobený zablokováním vás mnou. Nevím jak, ale prostě jsem asi klikl vedle. Jsem dnes vůbec nějaký zmatený. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 4. 2013, 17:46 (UTC)

Ahoj, díky za tvůj revert [5]. Už dřív tam o tom „umělci“ pravidelně vandalové něco vkládali a když jsem se dozvěděl, o co vskutku jde, snažil jsem se ho tam nějak neutrálně a encyklopedicky jednou větou prezentovat, protože to tam čtenáři očividně očekávají. Dohledal jsem k němu i dvě reference, snad poměrně seriózní a hlavně probírající téma bez u něj jinak všudypřítomné nadsázky. Bohužel mi to ale nechtělo vzít odkaz z webu magazin.osobnosti.cz – je prý na nějaké černé antispamové listině. Proto jsem ho tam zatím vložil jen tak provizorně jako neklikatelný text. Nemohl bys to prosím zkusit nějak opravit? A pokud možno tak, aby to pak nedělalo problémy ani dalším uživatelům, co to s tím odkazem budou editovat po tobě? Sám nevím, co je lepší, jestli se dožadovat jednorázového řešení, nebo se snažit změnit tu černou listinu, nebo ten zdroj opravdu radši vyřadit… Pokud můžeš pomoct, budu rád. Díky, Blahma (diskuse) 7. 5. 2013, 14:36 (UTC)

Wikipedista:Doktor64[editovat zdroj]

Poznámka k vašemu dotazu na mojí stránce z 25.05.2013 zde: Dobrý den, proč editujete tuto ((Doktor64)) uživatelskou stránku? 25. 5. 2013, 20:52 (UTC)

dobrý den, vámi uváděnou stránku jsem needitoval, ani jsem si nezaložil druhé konto. Jedná se pravděpodobné o experimenty, popravdě řečeno tuším odkud asi vítr fouká. Okamžitě jsem si změnil zdejší přístupové heslo a čestně prohlašuji že ho budu lépe opečovávat… :-( Děkuji za upozornění a přeji hezký den.--Filozof-23 (diskuse) 27. 5. 2013, 04:38 (UTC)

Dobrý večer. Já jsem ten spojovník místo pomlčky dala schválně, protože je používaný u většiny názvů s letopočtem. Jecko700 (diskuse) 30. 5. 2013, 20:29 (UTC)

Již se začalo s přesuny na typograficky správné podoby, vizte Diskuse k Wikipedii:Název článku#Technická omezení/Opatrně se zvláštními znaky – návrh změny. S pozdravem — Gumruch (disk.) 30. 5. 2013, 23:37 (UTC)

Pískoviště - poděkování[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych vám poděkoval za revert editace vandala, který řádil na mém osobním pískovišti. --Bedivere (diskuse) 26. 7. 2013, 08:15 (UTC)

Zdeněk Hrubý[editovat zdroj]

Dobrý den, můžu se zeptat, proč jste vymazal poukaz na klientelismus a korupci ve všech podnicích, ve kterých zemřelý horolezec Zdeněk Hrubý pracoval na čelných pozicích? Z mého pohledu na tomto faktu není nic neobjektivního nebo zkreslujícího. Díky předem za vysvětlení. Kuba Turek (diskuse) 10. 8. 2013, 20:23 (UTC)

Konstatoval toto věrohodný zdroj ve spojení s tímto pánem a Vy jste ho jen zapomněl uvést? Zdrojováno to samozřejmě má být v článcích o oněch podnicích. Ale nevytváříme vlastní závěry a syntézy myšlenek, viz Wikipedie:Reference, Wikipedie:Věrohodné zdroje, Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu, Wikipedie:Žádný vlastní výzkum, Wikipedie:Články o žijících lidech (platí i o nedávno zesnulých). — Gumruch (disk.) 10. 8. 2013, 21:48 (UTC)

Dobrý den, moc děkuji za revert kategorie 18. dubna, kde jsem zazmatkoval, nenapsal Narození...a pak zoufale hledal, jak to celé napravit. Pohodový zbytek víkendu--Aristarch (diskuse) 11. 8. 2013, 15:14 (UTC)

Globální účet[editovat zdroj]

Ahoj, nechci tě rušit na dovolené... Až se z ní vrátíš, mohla bych tě o něco poprosit? Zkusila jsem si už před časem vytvořit globální účet, ale z nějakého důvodu se to nezdařilo, enWiki, esWiki, frWiki zůstaly mimo. Nechala jsem to plavat, na enWiki občas edituju pod Ivannnah (3n), ale pak se musím odhlašovat a přihlašovat... Nebo jsem pod IP adresou a někdo mi napíše na moji stránku a musím se stejně extra přihlásit... Myslela jsem si, že můj nick je na těch třech wiki už asi obsazený někým jiným, ale dnes jsem se na ně dívala, účty jsou volné, ani v minulosti pod tímhle jménem nebyly žádné příspěvky. Zdáš se mi hodně internacionální, nevěděl bys, proč se účty nesloučily? Jestli si na to najdeš chvíli, budu ráda. Díky, --Ivannah (diskuse) 7. 9. 2013, 19:05 (UTC)

Bohužel z hlavy nevím, snad by pomohli byrokrati. Vím, že se nedávno něco měnilo, aby bylo jednodušší získat jméno globálně. Když se koukám na SUL i na CentralAuth, tak tam jsou ty tři Wiki skutečně jako "unattached", ale návod na řešení tam nevidím, nestačí odtud na ty Wiki přejít? — Gumruch (disk.) 7. 9. 2013, 19:27 (UTC)
Nestačí, ztratí se tím přihlášení... OK, nevadí, zkusím se zeptat byrokratů. Užívej si (wiki)dovolenou :-) --Ivannah (diskuse) 7. 9. 2013, 19:39 (UTC)

Úprava fotky[editovat zdroj]

Ahoj, dovolil jsem si trošku (snad) vylepšit tento výřez z Tvé fotky. Když se ale na ni dívám samostatně, pořád mi to kroutí hlavu doprava :( Podíval by ses prosím na tuhle úpravu? Kdybys souhlasil, nahrál bych to jako novou verzi, ale v každém případě dám na Tvůj odborný názor. Díky za odpověď. S pozdravem --Krochoman (diskuse) 8. 9. 2013, 09:45 (UTC)

Ahoj, ta úprava se zcela svislou hlavou se mi zdá nepřirozená, vlasy popírají gravitaci a pozadí prozrazuje rotaci. Zkusil a uploadoval jsem vlastní verzi výřezu – trochu jsem to zrotoval, ale nechal jsem kus těla, aby bylo jasné, že je hlava skloněná. Je to dobrý kompromis? — Gumruch (disk.) 8. 9. 2013, 19:52 (UTC)
Já jen tupě kopíroval rozsah prvního cropu, ale teď je to určitě lepší. Díky a pěkný večer --Krochoman (diskuse) 8. 9. 2013, 20:05 (UTC)

Věra Pohlová[editovat zdroj]

Ahoj, nechceš si nejdřív přečíst diskuzi ke článku a až pak mazat a označovat obrázky, které dle tvého názoru porušují nějaká práva? Jedná se o toto: https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1_bych_v%C5%A1echny_ty_internety_a_po%C4%8D%C3%ADta%C4%8De_zak%C3%A1zala -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Butcher Prague (diskuse)

Scan z nových novin nikdy na Commons neprojde. Žádné FoP tady neplatí, článek není permanentně vystaven. Autorská práva fotografa a vydavatele nebyla uvolněna a asi ani nikdy nebudou. Vždy je na uploaderovi, aby doložil kompatibilní licenci. — Gumruch (disk.) 30. 11. 2013, 16:08 (UTC)

Procesor vs. CPU, SPU.[editovat zdroj]

Ahoj,

jeno bych rád řekl, že asi došlo k nedorozumění.

Vytvořil jsem rozcestník Procesor, ale někdo mi to zeditoval, takže se na první pohled zdá, že je téma duplicitní, ale není tomu tak.

Například pojmem procesor se může myslet hardware (CPU, DSP), software (preprocesor, makroprocesor) atd.

Omikrofan (diskuse) 2. 12. 2013, 19:25 (UTC)

Stačí stránku upravit tak, aby odpovídala rozcestníku a tu moji šablonu odstranit. — Gumruch (disk.) 2. 12. 2013, 19:31 (UTC)

Seznam epizod seriálů kategori[editovat zdroj]

Zdravím kolego, proč není zařazen článek Seznam epizod seriálu Jessie v kategorii Seznamy epizod seriálů? Do této kategorie taktéž článek patří. --Tvstrela (diskuse) 7. 12. 2013, 19:39 (UTC)

Patřil by, pokud by to byla flat category. Vzhledem k tomu, že je celá Kategorie:Seznamy epizod Disney seriálů zařazena do Kategorie:Seznamy epizod seriálů, šlo by o vertikálně o duplicitní zařazení. Viz též Wikipedie:Kategorizace#Nejnižší možná kategorie a výjimky a Diskuse s wikipedistou:Harold#Odebraná kategorie — Gumruch (disk.) 7. 12. 2013, 19:43 (UTC)

dík za dík[editovat zdroj]

Zdravím pěkně. Dnes mi nahoře vyskočila zpráva, že mě wikipedista:Gumruch děkuje za editaci hesla Ranunculus kuepferi. Tak já tedy odpovídám: "rádo se stalo, není zač." Nepsal bych to sem, jen jsem nepochopil princip té zprávy. Jestli to není třeba omyl. Protože kdyby každý každému děkoval za nový článek, asi by to bylo poměrně náročné.--Don Pedro (diskuse) 15. 12. 2013, 14:01 (UTC)

Myslím, že by to nebylo náročné, a třeba by to některé aspoň motivovalo nebo jim oddálilo wikivyhoření. Nicméně principiálně viz en:Wikipedia:Notifications/Thanks. PS k článku jsem přidal interwiki, to, že článek neexistuje na anglické Wikipedii, neznamená, že není někde jinde, Google to odhalí. Zdravím, — Gumruch (disk.) 15. 12. 2013, 14:19 (UTC)

Jenže já jsem zatím nepřišel na to, jak se takové poděkování posílá, myslím technicky. S tím interwiki mě to není jasné. Já jsem včera takových článků napsal asi 8. Dnes se interwiki přidávají přes wikidata, takže není potřeba ani google, prostě je třeba jen vlést na wikidata a přidat tam cs. Na wikidatech to tam přidává nějaký uživatel s jménem "psnavod". Předpokládal jsem, že to je robot a tím se o to nemusím starat. Jinak bych to dělal sám. Ale asi to tedy robot není. A pak bych se měl o interwiki starat.--Don Pedro (diskuse) 15. 12. 2013, 14:39 (UTC)

V historii je u každé verze položka „poděkovat“ (hned vedle „zrušit“). Alespoň tak děkuju já, nevím, zda existuje ještě jiný způsob. --Mario7 (diskuse) 15. 12. 2013, 14:44 (UTC)

Dík, už jsem to prakticky vyzkoušel.--Don Pedro (diskuse) 15. 12. 2013, 15:01 (UTC)

Já říkám interwiki, ale myslím tím přidání na Wikidata. Tam může nové články přidávat kdokoliv, i autor. Žádný robot asi nepozná, k čemu má patřit nový článek v jednom jazyce (vědecké názvy jsou spíš výjimkou). Moje poznámka směřovala k tomu, že někdy autor hledá jen na anglické Wikipedii a pak je nutné hledat napříč Wikipediemi, např. Googlem. Někdy jsou stránky připojeny ke kategorii nebo stránce na Commons. Párkrát se mi stalo, že jsem objevil nepropojené články na několika neanglických Wikipediích a pak je třeba datové položky na Wikidatech sloučit. — Gumruch (disk.) 15. 12. 2013, 15:08 (UTC)

Dobře, tak díky moc, už tomu rozumím. Co se týče kytek, tak zde platí, že anglická wikipedie je hodně odfláklá, vysoce jí převyšuje německá. Nevím proč to tak je, asi pověstná přesnost Němců.--Don Pedro (diskuse) 15. 12. 2013, 15:22 (UTC)

Pavel Kohout[editovat zdroj]

Jdu takhle kolem a koukám, zbyl po vás pěkný nepořádek... Littledogboy (diskuse) 17. 12. 2013, 23:43 (UTC)

Iniciátorem byl někdo úplně jiný, já jen dočišťoval. Jistě bude kolega rád, když mu s tím pomůžete. I když na toto by bylo asi vhodnější požádat botovodiče. Já si spíš říkal, jestli to někdy nezpochybní, pak by to byla zbytečná práce. Také zdravím, — Gumruch (disk.) 17. 12. 2013, 23:59 (UTC)

Nechci bonzovat, ale hlásit se to musí[editovat zdroj]

Přesun troyské unce. --188.95.127.239 25. 1. 2014, 13:27 (UTC)

pozvanka[editovat zdroj]

--Limojoe (diskuse) 13. 2. 2014, 21:19 (UTC)

Kiranismus[editovat zdroj]

Kiranismus je MOJE náboženství! Já jsem Kiranistka a jestli mě chceš urážet, tak si nech zajít chuť! Kiranisté byli pobouřeni a další povolení zveřejnit naši víru jen tak nedostaneme! Kira káže: Potrestej antikiransty, kteří urážejí tvou víru!" Jako spávce tohoto serveru, bys měl vědět, že je náboženská SVOBODA! Měl by ses soustředit na to, jaké kraviny sem píší ostatní refaktorizováno A pokud nejsi srab, tak odepíšeš... refaktorizováno -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Twinska (diskuse) 4. 3. 2014, 19:13 (CE(S)T)

Náboženskou svobodu nikdo neomezuje, jen o tom nebudete psát na Wikipedii, dokud neexistují nezávislé zdroje, viz Wikipedie:Encyklopedická významnost. — Gumruch (disk.) 4. 3. 2014, 22:14 (UTC)
Žádné jiné zdroje na internetu nejsou, protože tohle bylo PRVNÍ a jediné přiznání víry. Měl bys kontrolovat věci z fyziky a chemie, protože učitelé říkají: „Ty blbosti z Wikipedie v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOPISUJTE!" -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Twinska (diskuse) 5. 3. 2014, 13:51‎ (CE(S)T)
Nejsou-li zdroje, ať už elektronické či knižní, nemůže dle závazného pravidla Wikipedie:Žádný vlastní výzkum být ani článek. Toť vše. S pozdravem --6. 3. 2014, 11:05 (UTC), Utar (diskuse)

Mediální neděle[editovat zdroj]

Mám to tam napsáno blbě a nevím jak to vhodně napsat. Mediální neděle by měly být každých 14 dní, počínaje dneškem. Nebude tedy 6.4., ale až 13.4.--Juandev (diskuse) 30. 3. 2014, 18:44 (UTC)

Aha, asi tedy každou druhou neděli (ale aby to zas nevypadalo, že každou sudou), neděli po 14 dnech… Současná formulace odpovídá obvyklé praxi, tedy že se stanoví pořadí v měsíci, tedy někdy to vyjde 2×, někdy 3×. Až to reformuluješ, oprav to tedy v šabloně OznámeníRC. — Gumruch (disk.) 30. 3. 2014, 18:48 (UTC)

Tak to nevadí, když to bude 3x v měsíci. Vadí, když to bude týden za sebou, měla by tam být týden volno. Nedělí v měsíci může být asi maximálně 5, ale některé měsíce mají jen 4. Kdyby jsme tedy řekli, že to bude každou 2. a 4. neděli v měsíci, tak u měsíců, tak měsíce, které mají 5 neděle způsobí, že tam bude díra 2 týdny, na místo jednoho. Byť je to tak, držel bych se toho, protože je to jednodušší, než psát "každých 14 dnů". Takže v dubnu 13. a 27.--Juandev (diskuse) 30. 3. 2014, 18:58 (UTC)

A barnstar for you![editovat zdroj]

Gerald Shields leading the masses to improve Wikimedia one cosmetically fashionable photograph at a time. North Korean Fashion Watch Barnstar
Gerald Shields, founder of the North Korean Fashion Watch, awards you the North Korean Fashion Watch Barnstar for your continuing efforts to add reliable and poignant discussions about North Korean topics, such as Ri Sol-ju. Geraldshields11 (diskuse) 28. 4. 2014, 15:20 (UTC)

Archivovaný požadavek[editovat zdroj]

Dobrý den, zpětně kontroluji nevyřízené WP:ŽOPPy a tento váš požadavek se mi zdá jako vyřízený, ale pro jistotu se ptám. Je tomu tak? Wesalius d|p 31. 1. 2015, 20:07 (CET)Odpovědět

Archive.org[editovat zdroj]

To mě sice také napadlo, ale zatím jsem to tu nezaznamenal (moje chyba), tak jsem to nepoužil. Čili díky i za podnět. --MONUDET (diskuse) 7. 3. 2015, 21:55 (CET)Odpovědět

pražák[editovat zdroj]

Dobrý den, do článku Pražák jste vložil význam veřejný dopravní prostředek. Já jsem pro to na Wikislovníku založil heslo, ale hrozí mi smazáním, protože se domnívají, že to slovo v tomto významu neexistuje. Mohl byste se případně zapojit do diskuze? Díky moc. (Píšu vám zde, protože to vypadá, že zde jste mnohem aktivnější než na Wikislovníku. Snad to nevadí.) --Auvajs (diskuse) 9. 4. 2015, 01:50 (CEST)Odpovědět

Kategorie:Češi podle etnického původu[editovat zdroj]

Zdravím, nemohl byste jako autor prosím v záhlaví upřesnit, kdo do kategorie a jejích podkategorií patří?--Rosičák (diskuse) 29. 6. 2015, 18:39 (CEST)Odpovědět

Nažhavený irigátor[editovat zdroj]

Díky za reverty v diskusi! --OJJ, Diskuse 18. 3. 2016, 09:32 (CET)Odpovědět

Blok - 2a00:1028:83b8:3696:d531:d23:f6a1:242[editovat zdroj]

Ahoj, rebloknul jsem Tvůj blok 2a00:1028:83b8:3696:d531:d23:f6a1:242 na 1 den. Dle whois je to dynamická IP adresa, což znamená, že ji dneska může používat někdo jiný. Bloky dynamických adres delší než 24 hodin nemají smysl. Měj se, --Urbanecm (diskuse) 2. 4. 2016, 11:01 (CEST)Odpovědět

Pozvánka na pražský wikisraz[editovat zdroj]

--Limojoe (diskuse) 3. 5. 2016, 22:42 (CEST)Odpovědět

Název kurzívou[editovat zdroj]

Moc děkuji za pomoc s titulní kurzívou!—Swmmng (diskuse) 10. 7. 2016, 11:23 (CEST)Odpovědět

Pozvánka na oslavu 15. narozenin české Wikipedie[editovat zdroj]

Dobrý den, jak se daří? Rád bych vás pozval na oslavu 15. narozenin české Wikipedie, která se bude konat 3. května 2017 v kanceláři Wikimedia Česká republika ve Slovenské 21 v Praze-Vinohradech. Zvu vás, protože bychom rádi na jednom místě shromáždili co nejvíce bývalých i současných správců české Wikipedie (akce je však samozřejmě i pro nesprávce a dokonce i pro ty, kteří jen Wikipedii podporují, ale nikdy ji pořádně needitovali). Program je na stránce akce, ale stále se na něm pracuje a Vaše náměty a nápady si rád přečtu na diskuzi k akci.

Pokud máte zájem, prosím připište se do seznamu na stránce akce. Pokud o akci nemáte zájem, nejlépe uděláte, když odstraníte svoje jméno ze seznamu správců, který jsme připravili na stránce akce. Následně už vás nebudeme kontaktovat. Díky a těším se na shledání, --Martin Urbanec (diskuse) 16. 2. 2017, 15:23 (CET)Odpovědět

Skrytí v článku Alexej Čepička[editovat zdroj]

Ahoj, to ale není správný postup, co když to vložil sám autor ze stránek vhu.cz? Je tam podepsán jakýsi Jan Šach. Po zaznamenání na příslušnou stránku se má týden čekat, pak se skrývá. Díky že to příště uděláš standardně. -Jan KovářBK (diskuse) 15. 7. 2017, 00:35 (CEST)Odpovědět

OK, uděláme to „standardně“. Oblepil jsem článek a uvidíme, zda autor chtěl obohatit Wikipedii tím, že ze svého článku vytrhl tři odstavce… — Gumruch (disk.) 15. 7. 2017, 00:56 (CEST)Odpovědět
Ahoj, díky za akci, ale... Díky že to příště uděláš standardně. Příště, to příště tam bylo velmi důležité, podruhé jej ztučním a dvakrát podtrhnu. Zkusím ti to vysvětlit: pokud se v článku objeví copyvio a to je následně revertováno, tak pokud je článek přidán do nahlášených copyvií (a ten revert tam je navíc i zdůrazněn), tak si s tím skrývající správce poradí a článek týden nehyzdí obludná šablona, která tam týden nemusela být. Navíc, takhle je v článku (zbytečně) o revizi se šablonou navíc, a pokud povolení nepřijde, bude tam muset být o další revizi (sundání šablony) navíc a to již budou dvě (sice když povolení přijde, tak tu šablonu budu muset já nebo Mates taky sundat a vrátit tam ten text, takže to bude znamenat taky revizi, ovšem možná pro článek hodnotnější). Já vím že ty disky, na kterých běží Wikipedie, jsou x TB velký, ale stejně... mohli bychom trochu šetřit, ne? Nezlob se, jsi služebně mnohem starší a po tom Wikisrazu v květnu v Praze vím, že jsi fajn člověk, ale nedá mi to, abych ti k tomu něco nenapsal. Jestli to zní jako přílišné poučování, tak se omlouvám. Hlavně s tím teď už nic nedělej, prosím. Za týden se to vyřeší. -Jan KovářBK (diskuse) 15. 7. 2017, 01:11 (CEST)Odpovědět
Ahoj, s tím standardním postupem je trochu problém, zejména pokud jde jen o část článku. U evidentních začátečnických cp je nejjednodušší postup skrytí a informování autora. I když to v pravidlech výslovně není, běžně se to dělá – např. při vložení díla autora, který je už po smrti (takže se nemůže skrývat za IP), ale ne 70 let. Pokud vložíš text Yesterday na anglickou Wikipedii, nebudou čekat týden, jestli náhodou nejsi držitel autorských práv. Pokud je text z webu s výslovným copyrightem a navíc charakterem neodpovídá encyklopedii (publicistický styl, absence referencí), imho může být postup stejný. Já sám jsem velký zastánce co nejmenšího počtu editací. Cedule je obludná, ale často je to nejjednodušší způsob, jak odradit od dalšího vkládání autora, který již text vkládal opakovaně. Howgh. :) — Gumruch (disk.) 15. 7. 2017, 12:02 (CEST)Odpovědět
Ok, beru. --Jan KovářBK (diskuse) 15. 7. 2017, 12:12 (CEST)Odpovědět

Diskuse k šabloně:ČHSOI[editovat zdroj]

Ahoj, obracím se na tebe jako na autora šablony Šablona:ČHSOI mohl bys ji prosím zaktualizovat? Nějak přestala fungovat. Děkuji! --Gampe (diskuse) 30. 10. 2017, 15:22 (CET)Odpovědět

Blok 2A02:418:4014:1:0:0:0:10[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych Vás upozornil na další nevhodnou editaci z IP adresy 2A02:418:4014:1:0:0:0:10 , na jejíž diskusní stránku jste již 3. 12. přidal „stopku“, tedy upozornění "Přestaňte prosím přidávat do Wikipedie nesmysly, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení." RSfan111 (diskuse) 13. 12. 2017, 19:29 (CET)Odpovědět

Díky za upozornění, ale jde evidentně o jednorázového vandala, kterému v žaludku leží jen Jaromír Soukup. Článek mám já i další wikipedisti ve sledovaných, takže nemá šanci do něj dotlačit nějaké nesmysly. Při častějším opakování bude na místě blok. Zdravím, — Gumruch (disk.) 14. 12. 2017, 01:22 (CET)Odpovědět

Invitation to Blocking tools consultation[editovat zdroj]

Hello,

The Wikimedia Foundation's Anti-Harassment Tools team is inviting all Wikimedians to discuss new blocking tools and improvements to existing blocking tools in December 2017 for development work in early 2018.

We are specifically contacting you for your ideas because you are one of the top users of the blocking tool on cs Wikipedia. We think that your comments will help us make better improvements. You can post to the discussion in the language that you are most comfortable expressing your ideas.

Other ways that you can help[editovat zdroj]

  1. Spread the word that the consultation is happening; this is an important discussion for making decisions about improving the blocking tools.
  2. Help with translation.
  3. If you know of current or previous discussions about blocking tools that happened on your wiki, share the links.
  4. Help summarize the discussion to share back to your wiki.

If you have questions you can contact me on wiki or send an email to the Anti-Harassment Tools team.

For the Anti-Harassment Tools team, SPoore (WMF), Community Advocate, Community health initiative (talk) 18. 12. 2017, 21:49 (CET)Odpovědět

  • I apologize for posting in English.
  • Please let us know if you wish to opt-out of all massmessage mailings from the Anti-harassment tools team.

Vij[editovat zdroj]

Kolego, on Gogol psal rusky. Ale takto to můžeme nechat. --Chalupa (diskuse) 24. 12. 2017, 16:02 (CET)Odpovědět

První editace roku 2018[editovat zdroj]

Gratuluji k první editaci tohoto roku. :D --Dominik Matus  diskusepříspěvky 1. 1. 2018, 00:48 (CET)Odpovědět

translation requests[editovat zdroj]

good morning and good Saturday from Coreca, I am writing to greet you and to know how you are, I am well enough for now. I would like to thank you for inserting some information about Sabrina Ferilli in Czech into Wikidata. I would like to ask you some translations that will be broadly reciprocated in Italian, Sicilian, Neapolitan, Spanish, Portuguese and other languages and neo-Latin dialects I know. Please could you extend Coreca and translate (Chezch and Slovak): en:Coreca Caves, en:Coreca Reefs, en:Sabrina Ferilli and en:Annett Fleischer? just and no more than 10 minutes of your precious time. I will think about doing some stubs of biographical articles. I will be honored to be able to help and serve you. a greeting from Calabria.--Luigi Salvatore Vadacchino (diskuse) 13. 1. 2018, 13:37 (CET)Odpovědět

Reminder about Blocking consultation[editovat zdroj]

Hello again,

The discussion about new blocking tools and improvements to existing blocking tools is happening on meta now and is in the final days.

We contacted you because you are one of the top users of the blocking tool on this wiki. We think that your comments will help us make better improvements. There is still time to share your ideas. You can post to the discussion in any language.

Thank you if you have already shared your thoughts. You can also help out by sharing a link to the meta discussion with users on this wiki. Or you can translate the summary of the discussion and share it on this wiki.

If you have questions you can contact me on wiki or by email.

  • I apologize for posting in English.

For the Anti-Harassment Tools team, SPoore (WMF), Community Advocate, Community health initiative (talk) 16. 1. 2018, 23:52 (CET)Odpovědět

revert bez zdůvodnění je vrcholně neslušný - krásnohorská.............[editovat zdroj]

a co má být? kdo stavuje meze --Martin wolf (diskuse) 5. 2. 2018, 21:27 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - I. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

Projekt Zkušenosti nových wikipedistů je projekt Nadace Wikimedia, který si klade za cíl experimentovat se způsoby, jakými lépe zaujmout a udržet si nové wikipedisty na středně velkých Wikipediích (česká a korejská Wikipedie byly zvoleny jako reprezentativní příklady). Stručné shrnutí projektu je jeho stránce na MediaWiki.org. Chtěli bychom vám každé dva týdny zaslat newsletter shrnující novinky o projektu.

Byl také vybrán český komunitní ambasador pro tento projekt: Martin Urbanec, autor tohoto e-mailu. Můžete mě kontaktovat s jakýmikoliv dotazy či připomínkami týkající se projektu. Rád bych vás ale požádal, abyste směřovali všechny své myšlenky nebo návrhy k tomuto projektu na tuto stránku, aby se jimi mohla zabývat celá komunita.

Novinky:

  • Již jsme mluvili s novými wikipedisty, a to jak udrženými, tak neudrženými. Také jsme se bavili se zkušenými wikipedisty, kteří pravidelně s nováčky pracují. Výzkum samotný je u svého konce.
  • Během výzkumu jsme přišli na několik poznatků: poznatkem míníme určitý vzor opakovaný napříč různými rozhovory s nováčky. Poznatky jsou informace, které mohou pomoci porozumět cestě nováčků na Wikipedii. Můžete si je všechny přečíst v našem reportu, kde jsou všechny popsány.
  • Rozdělili jsme také nováčky na několik osobnostních typů. Osobnostní typy jsou typy lidí, kteří se chovají různým způsobem, mají rozdílné motivace Wikipedii editovat a mají s Wikipedií rozdílné úmysly. Osobnostní typy nereprezentují jednu konkrétní osobu, ale mnoho rozdílných lidí s obdobným chováním. Objevili jsme celkem šest takových osobnostních typů, informace o nich si můžete přečíst na této stránce. Osobnostní typy jsou používány pro lepší návrh a tvorbu nástrojů pro ostatní lidi. Konkrétně pomáhají návrhářům, vývojářům a komunitě samotné porozumět výzvám nových wikipedistů, stejně jako jejich cílům a chování. Porozumění těmto informacím může pomoci vylepšit jejich zážitky z tvorby Wikipedie.

Rád bych vás požádal o přečtení zmíněného reportu a o sdělení svého názoru o poznatcích, na které jsme přišli. Co si myslíte, že může udělat Nadace Wikimedia nebo komunita pro zlepšení pocitů nových wikipedistů? Rád bych se dozvěděl názory hlavně od těch lidí, kteří pravidelně pracují s nováčky, jako jsou patroláři či instruktoři wikikurzů, ale samozřejmě si rád přečtu názory i všech dalších lidí.

S pozdravem,

Martin Urbanec, ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 26. 2. 2018, 12:49 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - II. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté, milí wikimediáni,

nejprve bych dnes rád zdůraznil, že problém nových editorů je v Nadaci Wikimedia brán jako velmi důležitý.

Nadace Wikimedia v tuto chvíli sepisuje svůj roční plán (https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation_Annual_Plan) pro fiskální rok od července 2018 do července 2019. V návrhu ročního plánu departamentu Audiences se vyskytuje množství projektů týkající se primárně nových editorů, na které se tento departament plánuje primárně zaměřit. Zmiňované projekty pocházejí z výzkumu Zkušenosti nových wikipedistů a z následných diskusí. Plán bude publikován ke komunitní diskusi 29. března na Meta Wiki.

Kromě toho nedávno v Nadaci Wikimedia začal pracovat nový produktový manažer Marshall Miller zaměřující se právě na nové editory. Marshall v minulosti pracoval pro různé politické kampaně a neziskové organizace, kde měl na starost nabrat a udržet dobrovolníky. V Nadaci Wikimedia povede tým Growth vytvořený pro úpravu softwaru za účelem udržení nových wikipedistů.

Závěrem bych rád požádal všechny wikipedisty/wikimediány, které zajímá dění ohledně určité části softwaru MediaWiki (software, na kterém Wikipedie běží), aby mi zaslali své uživatelské jméno, úroveň své psané a mluvené angličtiny a název oné části, které by se chtěli věnovat, a to e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz nebo na mé diskusi na Wikipedii. Zmiňovanou částí software může být cokoliv od mobilní editace přes poslední změny po komunikační a diskusní systémy, záleží jen na vás. Jakmile to bude užitečné, spojím vás se zaměstnancem Nadace Wikimedia, který se danému produktu věnuje a budete mu následně moci sdělit cokoliv MediaWiki se týkající. Prosím, dejte mi vědět i pokud anglicky vůbec neumíte, vaše myšlenky rád přeložím a přepošlu Nadaci Wikimedia.

Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se projektu, neváhejte se na mě obrátit.

Pojďme zlepšit pocit nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 13. 3. 2018, 08:40 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - III. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté, milí wikimediáni,

v posledním vydání newsletteru jsem komunitu informoval o nových událostech, které se ohledně projektu Zkušenosti nových wikipedistů odehrály, jako je například přijetí projektového manažera zaměřeného přímo na tento projekt. Dnes bych rád hovořil o jednom z technických nápadů, kterou Nadaci Wikimedia napadl během zkoumání výsledků výzkumu. Rád bych se také zeptal, co si o tomto nápadu myslíte vy.

Nápad, o kterém nyní hovořím, se jmenuje kontextová nápověda (viz více na této stránce). Kontextová nápověda je nový mechanismus, který umožňuje nováčkům dodat odpovědi na jejich otázky předtím, než se na ně zeptají. Jeden z příkladů okna, které by se v rámci kontextové nápovědy mohlo zobrazovat, je na této stránce.

Tento návrh je zařazen do ročního plánu oddělení Audiences Nadace Wikimedia, který si můžete prohlédnout na této stránce.

Rád bych se vás zeptal na vaše návrhy na možné spouštěče tohoto mechanismu. Také bych se vás rád zeptal, jestli vás napadají možné problémy, které by zavedení tohoto mechanismu mohlo přinést. Prosím, přidejte své myšlenky na tuto stránku. Pokud během přidávání nastane nějaký problém, napište na můj e-mail martin.urbanec@wikimedia.cz.

V dalším vydání newsletteru budu mluvit o dalším z nových nápovědních mechanismů, lidské nápovědě.

Samozřejmě mi neváhejte napsat, pokud vás napadají nějaké další otázky týkající se projektů anebo mé aktivity, velice rád na ně odpovím.

Pojďme společně zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 29. 3. 2018, 20:43 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - IV. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté/wikimediáni,

v posledním vydání newsletteru jsem mluvil o kontextové nápovědě, nové části editačního software, který se snaží zodpovídat otázky ještě předtím, než jsou položeny. Dnes bych rád zmínil další z návrhů týmů Nadace Wikimedia týkající se nováčků a zeptal se vás na Váš názor.

Mluvím o lidské nápovědě. Lidská nápověda dovoluje lidem kontaktovat zkušeného wikipedistu přímo během editování a umožňuje nováčkům se zeptat na věci, kterým nerozumí.

To dává smysl zvláště při zapojení kontextové nápovědy, která nejspíš bude zobrazovat velké množství zpráv. Jelikož psaní zpráv tak, aby jim všichni zcela rozuměli je nemožné, nováčci nejspíš budou mít mnoho otázek, které si zaslouží odpověď - nejlépe od živého wikipedisty, který je schopen pochopit nováčkovy problémy daleko lépe, než automatický software.

Rád bych se Vás zeptal na toto: Jak si myslíte, že by lidská nápověda měla být implementována? Jak by měla být propagována nováčkům? Měla by být omezena jen na nováčky, anebo je to zbytečné - či dokonce kontraproduktivní? Jak by se měli připojovat mentoři? Kde byste tuto nápovědu očekávali? Jak by měla vypadat? Prosím, rozepište své myšlenky - je pro nás užitečné pochopit vaši myšlenku, abychom ji dokázali lépe implementovat.

Názory, prosím, směřujte na tuto stránku anebo na můj e-mail martin.urbanec@wikimedia.cz.

Samozřejmě si vždy velmi rád vyslechnu veškeré připomínky k projektu a zodpovím jakékoliv dotazy.

Pojďme zpřístupnit Wikipedii nováčkům,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 9. 4. 2018, 21:59 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - V. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté/wikimediáni,

dnešní vydání newsletteru opět věnuji projektu Kontextové nápovědy.

Zajímaly by mě tentokrát otázky, na které se nováčci často ptají (třeba na stránce Potřebuji pomoc, ale i jinak), jelikož Kontextová nápověda by měla odpovídat právě na takové otázky, bez nutnosti jejich skutečného položení.

Kromě samotných otázek by mě ale také zajímaly rozdíly mezi otázkami pokládanými nováčky, kteří začali editovat za pomoci Wikikurzu a těmi, kteří začali editovat “sami od sebe”. Všímáte si takových rozdílů? Můžete tyto rozdíly nějak popsat?

Prosím, dejte mi vědět, co by dle vás mělo být obsaženo v kontextové nápovědě. Samozřejmě, pokud chcete sdílet cokoliv jiného týkající se nováčků, prosím, neváhejte mi napsat také! Připomínám, že e-mail na mě je martin.urbanec@wikimedia.cz. Své myšlenky můžete také sdílet pomocí mé diskusní stránky na Wikipedii.

Děkuji za vaši pomoc!

Pojďme zpřístupnit Wikipedii nováčkům,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 25. 4. 2018, 09:02 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - VI. vydání[editovat zdroj]

Ḿilí wikipedisté a wikimediáni,

v tomto newsletteru bych vám rád sdělil, čemu se v posledních několika týdnech věnuji v rámci mé role ambasadora projektu Zkušenosti nových wikipedistů - projekt Contribution taxonomy. Contribution taxonomy popisuje mnoho různých druhů workflows, které na Wikipedii mohou existovat. Jako reprezentativní příklady Wikipedií byly vybrány následující jazykové verze: česká, anglická, korejská, francouzská a hindská. Contribution taxonomy pomůže produktovým týmům Nadace Wikimedia lépe pochopit, jak komunita Wikipedie funguje a pomůže jim vyvinout lepší nástroje pro podporu těchto procesů.

Procesem v rámci Contribution taxonomy může být například smazání článků z důvodu porušení autorských práv - na české Wikipedii je zvykem „copyvia“ označit šablonou, dát na příslušný seznam a počkat, nedojde-li povolení, na anglické Wikipedii je tento proces používán pouze pro nejednoznačné případy copyvií. Obdobné odlišnosti se vyskytují i v jiných procesech.

Mým úkolem v rámci Contribution taxonomy je popsat procesy existující na české Wikipedii, tj. určit, jaké procesy používáme, jak často jsou používány, jaké obsahují kroky, jaké existují udělátka na jejich usnadnění a tak podobně.

V budoucnu budou procesy vizualizovány podobně jako v tomto příkladě standardním způsobem v rámci celé Nadace Wikimedia, aby všichni, kteří to potřebují, věděli, jak procesy fungují na různých Wikipediích.

Jak jsem uvedl, výstup by měl být užitečný primárně pro produktové týmy. Napadá vás jiné využití výstupů z Contribution taxonomy? Nebo vás napadají jiné dotazy? Jako vždy, neváhejte mi napsat (e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz nebo tady) s čímkoliv, co vás zajímá.

Pojďme zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 25. 5. 2018, 09:25 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - VII. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté, milí wikimediáni,

Rád bych nyní s vámi sdílel, co se děje teď. Momentálně se zabývám častými otázkami nových wikipedistů a také problémy, na které noví wikipedisté často naráží.

Chtěl bych se zeptat zvláště těch, kteří pravidelně s nováčky pracují: Jaké jsou nejčastější otázky, které nováčci pokládají? Jak na tyto otázky odpovídáte? Napíšete raději odpověď vlastními slovy a vysvětlujete mnoha lidem tu samou věc znovu a znovu? Nebo pouze pošlete odkaz na nápovědu? Vyřeší někdy nováčci problém v otázce popsaný dříve, než stihnete odpovědět?

Další zajímavou informací bude způsob, jakým se nováčci vlastně ptají. Využívají stránky Potřebuji pomoc? Nebo vám píšou e-mailem? Ptají se na kurzu Wikipedie? Na vaší diskusní stránce? Jiným způsobem?

Dejte mi vědět vaše zkušenosti s otázkami, které nováčci pokládají a s problémy, které řeší, pomocí mého e-mailu martin.urbanec@wikimedia.cz nebo na mé diskusní stránce.

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 14. 6. 2018, 19:03 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - VIII. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

v tomto vydání newsletteru bych vás rád požádal o vytvoření seznamu stránek, které přímo nebo nepřímo cílí na nováčky. Seznam těchto stránek bude použit Nadací Wikimedia k umožnění snadnějšího zapojení nováčků. Nadace Wikimedia nechce budovat něco, co již česká komunita vybudovala sama, stejně jako vidí prostor pro inspiraci již existujícími nástroji pro komunikaci a pomoc nováčkům používaným na české a korejské Wikipedii.

Pojďme, prosím, vybudovat seznam stránek pro nováčky na této stránce.

Jako vždy, zajímá-li vás cokoliv specifického projektu se týkajícího, ptejte se, ať už na mé diskusi nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz.

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 27. 6. 2018, 23:14 (CEST)Odpovědět

Marta Davouze - fakt[editovat zdroj]

Ahoj, zpětně uznávám, že jsem zjevně interpretoval článek, kterým jsem úmrtí ozdrojoval, trochu více než je záhodno. V článku je uvedeno „Po rozvodu se provdala za Francouze Joëla Davouze a žila s ním v Bretani“, z čehož jsem prvně usoudil, že tam musela i zemřít. Je ale fakt, že to článek přímo neříká. Tak jen pro vysvětlení. --Martin Urbanec (diskuse) 5. 7. 2018, 14:18 (CEST)Odpovědět

@Martin Urbanec: Ahoj, ale já dával fakt? na nakladatelka v úvodu; nakladatel je někdo jiný než nakladatelská redaktorka, podle mě sama knihy nikdy nevydávala, to Centrum Franze Kafky. A fakt? by se nyní imho hodil na Manoir De Langourian, které vložil @BedininZivot: to, že tam žila, neznamená, že přímo tam i zemřela (ve zdrojích to zběžně nevidím, je tam jen Francie). Většina lidí dnes bohužel umírá v (nejbližší) nemocnici. — Gumruch (disk.) 5. 7. 2018, 14:26 (CEST)Odpovědět
Ehh, tak to pardon, nechal jsem se zmást shrnutím. --Martin Urbanec (diskuse) 5. 7. 2018, 14:47 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - IX. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

nejprve bych rád poděkoval všem, kteří si našli čas na zamyšlení-se nad otázkami, se kterými se na ně nováčci obracejí.

Aby si byla schopná Nadace Wikimedia udělat lepší obrázek o tom, s čím se nováčci potýkají, ráda by věděla, které otázky jsou kladené velmi často, které často a které jen méně často.

Proto jsem sepsal zatím všechny otázky, které mi někdo poslal, na zvláštní stránku. Rád bych všechny požádal, aby se na tuto stránku podívali všichni, kteří pravidelně pracují s nováčky a doplnili sloupec „Častost výskytu“. Pokud vás při čtení jednotlivých položek napadne jiná, zatím neuvedená, otázka, určitě ji neváhejte přidat!

Děkuji!

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 13. 7. 2018, 15:11 (CEST)Odpovědět

Give your feedback about changes to Special:Block[editovat zdroj]

Hello,

You are receiving this message because you are a top user of Special:Block on this wiki. Thank you for the important work that you do. There is a discussion happening about plans to improve Special:Block with the ability to set new types of blocks. To get the best design and new functions added, it is essential that people who use the tool join the discussion and share their opinions about these changes.

Instead of a full site wide block, you would be able to set a Partial Block. A user could be blocked from a single page, multiple pages, one or more namespaces, from uploading files, etc. There are several different ways to add this feature to Special:Block. Right now Important decisions are being made about the design and function.

Please review the page on Meta and share your feedback on the discussion page. Or you can reach me by email Also, share this message with anyone else who might be interested in participating in the discussion.

I appreciate any time that you can give to assist with making improvements to this feature. Cheers, SPoore (WMF) (talk) , Trust and Safety Specialist, Community health initiative (talk) 10. 8. 2018, 03:56 (CEST)Odpovědět

  • Apologizes for posting in English.

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - X. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

tým Growth Nadace Wikimedia, jehož cílem je zvýšit počet „přeživších“ nováčků (tj. nováčků, kteří po registraci budou Wikipedii i editovat), vymyslel na základě výzkumu Zkušenosti nových wikipedistů a na základě zpětné vazby od komunity mnoho způsobů, jakým by bylo možné zpříjemnit nováčkům pobyt na Wikipedii.

Aby tyto nápady byly prospěšné i pro komunitu, Nadace Wikimedia by ráda tyto nápady konzultovala s komunitou české Wikipedie. Rád bych vás tímto jménem Nadace Wikimedia požádal, abyste prošli nápady Growth týmu a na příslušné diskusní stránce nápady okomentovali.

Zajímají nás zejména odpovědi na následující otázky: Mohou tyto nápady dobře fungovat na české Wikipedii? Nebudou problematické? Nezkoušel už někdo něco podobného?

Napadnou-li vás při čtení jakékoliv další způsoby, jak nováčkům zpříjemnit pobyt na Wikipedii, prosím, zařaďte svůj nápad na diskusní stránku!

Pojďme zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 24. 8. 2018, 14:44 (CEST)Odpovědět

Poslední upozornění - Nápady týmu Growth[editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

v neděli uplyne poslední možná doba, kdy je možné vyjádřit se k nápadům týmu Growth. Chce-li někdo k nim něco říci, prosím, ať tak do 8. září 2018 23:59 učiní, abych ji ještě stihl přečíst a předat Nadaci Wikimedia. Počínaje pondělkem 10. září 2018 se totiž koná výjezdní schůze týmu Growth, kde se zpětná vazba komunity bude vyhodnocovat a je tedy nezbytně nutné, aby v té době byla zpětná vazba již u Nadace.

Jménem Nadace Wikimedia děkuji všem, kteří si nápady přečetli a svůj názor na ně sdělili. Stejně jako kdykoliv jindy, máte-li jakýkoliv dotaz týkající se projektu Zkušenosti nových wikipedistů, neváhejte se obrátit na mě.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (diskuse), ambasador projektu Zkušenosti nových wikipedistů, 7. 9. 2018, 22:32 (CEST)Odpovědět

Jen poznámka[editovat zdroj]

K Vaší editaci: Nechám to tedy takto, chcete-li, ale je to diskutabilní. Vesnice Stamford Bridge totiž ležela u mostu známého jako Stamford Bridge (což bych klidně přeložil), kolem kterého se bitva odehrála a který v ní hrál jednu z ústředních rolí. Takže si myslím, že i původní varianta je správná, dokonce lepší... Ale hádat se nebudu. --Týnajger (diskuse) 26. 9. 2018, 15:06 (CEST)Odpovědět

Rozumím, ale pak by se to muselo opravit i jinde. Vycházím z českého článku bitva u Stamford Bridge a z anglického en:Stamford Bridge, East Riding of Yorkshire – když se podíváte na interwiki, ani u jednoho se název do žádného jiného jazyka nepřekládá. Zdravím, — Gumruch (disk.) 26. 9. 2018, 15:16 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XI. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

jménem týmu Growth Nadace Wikimedia bych vám rád poděkoval za váš čas a projití nápadů týmu Growth. Během následujících třech měsíců se budeme věnovat třem nápadům:

  • Pochopení prvního dne, abychom věděli, co nováčci dělají po vytvoření uživatelského účtu. Budeme dbát na ochranu soukromí. Máme v plánu sdílet počáteční výsledky v průběhu prosince 2018.
  • Personalizovat první den, abychom se dozvěděli informace o nováčcích z otázek, které přidáme do registračního procesu. Máme v plánu sdílet počáteční výsledky v průběhu prosince 2018.
  • Stránka Potřebuji pomoc. Máme v plánu namířit na stránku Potřebuji pomoc další nováčky, abychom jim pomohli s editováním. Očekáváme, že by mohl být nápad v pilotní podobě spuštěn v průběhu prosince 2018.

Více si můžete přečíst v této zprávě.

Jak byl tento plán vytvořen?

Tento plán byl vytvořen na základě seznamu osmi nápadů, které tým Growth vytvořil dříve, komunitní diskuse a její analýzy týmem Growth.

Jako vždy, máte-li jakékoliv otázky týkající se projektu Zkušenosti nových wikipedistů, práce týmu Growth, Nadace Wikimedia nebo čehokoliv jiného, napište mi.

Pojďme zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador projektu Zkušenosti nových wikipedistů, 4. 10. 2018, 17:47 (CEST)Odpovědět

Švýcarský frank[editovat zdroj]

Zdravím a chci se zeptat k Vaší změně https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%A0v%C3%BDcarsk%C3%BD_frank&oldid=16489757 odkud berete název "rapp". "Rapp" vidím vůbec poprvé a osobně stále používám německé označení "Rappen". Na druhou stranu jsem se švýcarské reálie příliš nezajímal do té doby, než mne tam osud zavál... Co v případě takovýchto pochybností doporučujete použít jako směrodatný pramen? Předem díky za odpověď. 46.127.28.52 4. 10. 2018, 22:52 (CEST)Odpovědět

Když si do Googlu zadáte "Švýcarsko 100 rappů", vyjede Vám dost výsledků, i když ne ze zcela věrohodných zdrojů. Já tento výraz (a jeho synonymum centimy) znám odjakživa (jako dětský numismatik). Bohužel teď nemám přístup ke svým knihám Peníze celého světa a Akademickému slovníku cizích slov, takže jsem hledal ve všeobecných encyklopediích, které jsou pro Wikipedii použitelné, a našel jsem to např. v Co je co a v Malé ilustrované encyklopedii. V příručce ÚJČ je rapp (bez udání významu, ale nic jiného mě nenapadá), rappen nikoliv. Řada zdrojů bohužel u Švýcarska udává jen franky, dílčí jednotky ne. Chápu, že se v podstatě jedná o slovo neexistující v úředních jazycích Švýcarska, ale rozhodně se mi zdá lepší než překlad „centy“, navíc to bylo v článku nejednotně. Možná jde o počeštělou variantu vzniklou z mylného dojmu, že německé Rappen je pouze množné číslo (nebývá koncovka -en v singuláru znak zdrobněliny?). Nebo např. po vzoru Batzen, které se používá v obou verzích. Zdravím Vás, — Gumruch (disk.) 5. 10. 2018, 01:01 (CEST)Odpovědět
Děkuji za odpověď. Máte pravdu. Zmiňovaný Akademický slovník cizích slov opravdu uvádí rapp jako
rapp, -u m <n> setina švýcarského franku; mince v této hodnotě
Ohledně „centů“ naprosto souhlasím a s tou tvorbou zdrobnělin máte také pravdu. Jen „rapp“ mi zní tak nějak nepřirozeně. Ikdyž pokud se "1 Franken" překládá jako „1 frank“... Budu se to holt muset přeučit. Ještě jednou díky. Roman 46.127.28.52 6. 10. 2018, 21:26 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XII. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

po čase se vám opět hlásím v tomto nepravidelném newsletteru. Momentálně se zabývám aktivními WikiProjekty a počtem těch neaktivních. Seznam WikiProjektů je totiž téměř ekvivalentní seznamu tématů, kterým se wikipedistů věnují. Tyto seznamy navíc mohou být spojené se seznamem wikipedistů, kteří se tématu věnují, seznamem úkolů/chybějících článků, které je třeba splnit/vytvořit a dalších informací, které se daného tématu týkají.

Tyto informace jsou velmi užitečné pro implementaci nápadů Personalizovat první den, jehož součástí jsou otázky přidané do registračního procesu, mj. zaměřené právě na okruh tématů, kterému se nováček chce věnovat.

Pokud se tento prvotní experiment (představený ve zprávě Growth týmu z října 2018) osvědčí, mohou být do rozhraní Wikipedie také doplněny nástroje, které nováčkům doporučí úkoly, kterým se mohou věnovat, právě na základě těchto otázek – i k tomu jsou WikiProjekty užitečné.

Napadají vás nějaké WikiProjekty, které považujete za aktivní? Prosím, označte je jako aktivní!

Další aktuality týkající se nápadů týmu Growth budu včas sdílet opět otuto formou.

Stejně jako vždycky, napadá Vás cokoliv, co se týká projektu Zkušenosti nových wikipedistů? Sdělte mi to prosím na mé diskusní stránce nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz. Tamtéž se můžete obrátit, máte-li v hlavě nějaké dotazy projektu se týkající.

Pojďme společně zlepšit pocity nováčků,

--
Martin Urbanec (diskuse)
komunitní ambasador pro Zkušenosti nových wikipedistů
22. 10. 2018, 22:10 (CEST)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XIII. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

jak jsem již informoval v předchozí zprávě, během posledního měsíce jsme pracovali na následujících třech nápadech:

  • Pochopení prvního dne: zaznamenání, čemu se nováčci během prvních 24 hodin od vytvoření účtu věnují, abychom porozuměli, co během svého prvního dnu na Wikipedii dělají
  • Personalizování prvního dne: vzápětí po registraci položit nováčkům otázky, abychom lépe porozuměli tomu, čemu se nováčci věnují, abychom jim pomohli tomu dosáhnout.
  • Stránka Potřebuji pomoc: usnadnit nováčkům dostat se na stránku Potřebuji pomoc, pokud zrovna editují nějakou stránku

První dva zmiňované jsou již krátce před nasazením a budou nasazeny někdy během následujících dvou týdnů. Více informací týkající se toho, co je možné čekat, jsou k dispozici v nové zprávě. Jakékoliv dotazy týkající se těchto nových funkcí prosím směřujte na diskusní stránku zprávy.

Další otázky týkající se projektu je možné směřovat na mou diskusní stránku.

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 6. 11. 2018, 22:12 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XIV. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

Nadace Wikimedia se začala věnovat poslednímu ze třech prioritizovaných nápadů - stránka Potřebuji pomoc. V rámci tohoto nápadu se v první fázi objeví v editačním rozhraní tlačítko "Potřebujete pomoci", po jehož stisknutí se objeví jednoduché rozhraní, které umožní nováčkovi poslat dotaz na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc. V závislosti na úspěšnosti této první fázi projektu může být na stejné místo doplněn přímý chat se zkušeným wikipedistou či toto řešení může být jinak doplněno.

Rád bych vás požádal o vyplnění dotazníku, který vám jednak návrh nové funkcionality představí a položí vám k němu několik otázek.

Máte-li libovolné dotazy, návrhy či připomínky, neváhejte se mi ozvat na martin.urbanec@wikimedia.cz.

S přáním hezkého zbytku dne,
--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador pro českou Wikipedii, Nadace Wikimedia, 16. 11. 2018, 14:23 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XV. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

děkuji všem, kteří vyplnili dotazník týkající se nové funkcionality tlačítka Potřebuji pomoc v editačním rozhraní. Je nutné se domluvit na sadě odkazů, které se v tomto nástroji objeví jako první pomoc. Záměr je umožnit nováčkům vyřešit jejich nejčastější problémy okamžitě, aby nemuseli čekat na odpověď na Potřebuji pomoc.

Odpovědi, ze kterých jsem byl schopen získat konkrétní stránky, jsem vložil sem, spolu s návrhem této funkcionality. Prosím o poslední komentáře a vyjádření se k odkazům (ať už vyjádřením podpory podpisem v příslušném sloupci, nebo vložením vlastního návrhu), ideálně do konce tohoto týdne.

V případě jakýhkoliv dotazů se ozvěte na mé diskusi nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador pro českou Wikipedii, 27. 11. 2018, 18:16 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XVI. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté a wikimediáni,

děkuji ještě jednou všem, kteří vyjádřili své návrhy na funkci Potřebuji pomoc v editačním rozhraní. Na základě vašich názorů jsem vybral konečnou sadu odkazů, viz odkazovaná stránka.

Odkazy budou samozřejmě snadno spravovatelné komunitou - dohodneme-li se později, že by se hodilo nějaký odkaz nahradit, bude to možné.

Máte-li k mému výběru nějaké komentáře, prosím, ozvěte se do pátku 7. prosince na této diskusi, nebo mě do e-mailu.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 3. 12. 2018, 13:17 (CET)Odpovědět

Smazání Siptákové[editovat zdroj]

Zdravím, mrkněte prosím na Diskuse:Bára Siptáková. Osobně se smazáním souhlasím, jako mazající správce mu ale můžete ještě něco napsat. Díky. --OJJ, Diskuse 4. 12. 2018, 17:01 (CET)Odpovědět

Děkuji za zastání, mohu se zeptat, proč se smazáním souhlasíte. Mohu ten článek upravit, pokud je tam něco špatně, ale nevím, proč by měl být úplně smazán. Kristián Buryš (diskuse) 4. 12. 2018, 17:19 (CET)Odpovědět

Nedosahuje encyklopedické významnosti. Článek obsahuje neencyklopedický styl a podružné informace. --OJJ, Diskuse 4. 12. 2018, 17:27 (CET)Odpovědět
Ještě ad WP:VL, nejedná se o vrcholového sportovce, který hraje v plně profesionální lize. Wikipedie neslouží k uveřejnění jakéhokoliv článku. --OJJ, Diskuse 4. 12. 2018, 17:31 (CET)Odpovědět

Neencyklopedistický styl se přece dá upravit. A v tanci neexistuje žádná plně profesionální liga. Jedná se o vrcholového sportovce/umělce, který si tancem vydělává peníze. Také brát tanec jako sport je velice nevhodné a nesprávné. Nerozumím, čím ten článek někomu ublížil, či někoho znevýhodnil, pouze obohatil wikipedia.

Proč jste smazal můj článek?[editovat zdroj]

Chci se zeptat, co jste získal tím, že jste smazal článek, který někomu zabral hodiny práce? Nevýznamnosti není objektivní ukazatel Kristián Buryš (diskuse) 4. 12. 2018, 17:18 (CET)Odpovědět

Tak začněte třeba zde. Pokud Vám jde o ten text a chcete ho třeba ke zveřejnění na sociální síti, můžu Vám ho někam poslat. Děkuji za pochopení. — Gumruch (disk.) 4. 12. 2018, 17:39 (CET)Odpovědět

Jakou část této stránky můj článek porušoval?

Zkušenosti nových wikipedistů - panel Potřebuji pomoc bude brzy nasazen[editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

jak většina z vás asi již ví, jednou z novou funkcionalit, kterou se zabývá tým Growth Nadace Wikimedia, se jmenuje panel Potřebuji pomoc. Tato funkce má nováčkům (v první fázi půlce z nich jako A/B testování) zpřístupnit možnost pokládat dotazy na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc přímo z editačního rozhraní. Tato funkcionalita je popsána na stránce Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Potřebuji pomoc v editoru.

Tato funkce již byla naprogramována a nasazena na test.wikipedia.org. Chcete-li ji otestovat, aktivujte si na svých nastavení na testwiki na kartě Editing možnost Enable the editor help panel. Ocením, pokud si tuto funkcionalitu na Testwiki aktivujete, vyzkoušíte a sdělíte mi, co by se na ni dalo ještě vylepšit.

Také bych vás rád požádal, abyste zvážili přidání stránky Potřebuji pomoc do svého seznamu sledovaných stránek a zodpovídání dotazů, které nováčci položí. Očekáváme, že panel bude nasazen v průběhu ledna 2019. Po nasazení pravděpodobně bude na stránku Potřebuji pomoci putovat více dotazů, než dnes.

Máte-li jakékoliv připomínky či dotazy k panelu samotnému anebo obecně k projektu, neváhejte napsat na mou diskusi nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 20. 12. 2018, 12:48 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XVII. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

rád bych v tomto newsletteru shrnul, co se týmu Growth Nadace Wikimedia podařilo v oblasti zlepšování zážitku nováčků na české Wikipedii a jak v současné době vypadají projekty týmu Growth.

První dva projekty, “Porozumění prvnímu dni” a “Personalizovaný první den”, jsou již nasazeny. Prvotní výsledky obou dvou z těchto projektů budou k dispozici v průběhu ledna 2019. Poslední z projektů týmu Growth, “Panel Potřebuji pomoci”, je těsně před svým nasazením, které se uskuteční v prvním lednovém týdnu.

Podrobnější informace týkající se práce týmu Growth naleznete v jeho zprávě na Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Nápady týmu Growth/Prosinec 2018.

V případě jakéhokoliv dotazu, návrhu či připomínky mě můžete kontaktovat na mé diskusní stránce nebo na e-mailu martin.urbanec@wikimedia.cz.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 12. 2018, 23:24 (CET)Odpovědět

Řád otevřeného oka[editovat zdroj]

Ó, děkuji mnohokrát, ani nevím, čím jsem si to konkrétně zasloužil. Je tedy pravda, že patrolování v noci na RC není ani vidět, když několik hodin není co řešit… :-) — Gumruch (disk.) 26. 12. 2018, 16:02 (CET)Odpovědět
To je taková podivná česká vlastnost - skromnost na nepatřičném místě. Pokud v posledních změnách zjistím, že někdo podezřelý učinil nějakou nezbednou editaci a podívám se na to, tak velmi často zjistím, že jsi byl rychlejší a už jsi to vyřešil. A za to se ti touto cestou pokouším poděkovat. Zdraví tě --Gampe (diskuse) 26. 12. 2018, 22:23 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XVIII. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

Nadace Wikimedia vytvořila zprávu s analýzou odpovědí na tzv. uvítací dotazník, což je ten dotazník, který se zobrazí některým nováčkům při vytvoření jejich účtu a ptá se jich kupř. proč si vytvářejí účet nebo zda Wikipedii někdy již editovali.

Tato zpráva je k dispozici na MediaWiki.org a je v češtině.

Máte-li jakýkoliv dotaz týkající se zprávy nebo jakékoliv aktivity Nadace Wikimedia týkající se nováčků, neváhejte se ozvat na martin.urbanec@wikimedia.cz nebo na mou diskusi.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 13. 1. 2019, 16:28 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XIX. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

v rámci projektu Zkušenosti nových wikipedistů Nadace Wikimedia začala sledovat, co vlastně nováčci během svých prvních 24 hodin na Wikipedii dělají - a některé z poznatků jsou skutečně velmi zajímavé. Přišli jsme třeba na to, že necelá půlka nováčků navštíví stránku s nějakým pravidlem nebo nápovědou. Necelých deset procent nováčků navíc takovou stránku navštíví vzápětí po vytvoření účtu. V budoucnu budeme schopni určit, o jaké stránky jde, aby je mohla komunita ještě více vylepšit.

Přišli jsme také na to, že asi třetina nováčků navštíví svou uživatelskou nebo diskusní stránku - i přes to, že je doposud prázdná. To je mnohokrát více, než jsme čekali - i pro to, že nováčky nejsou automaticky uvítáni. To může znamenat, že nováčci hledají nějakou domovskou stránku, podle které se mohou zorientovat. V budoucnu můžeme přidat další funkcionalitu k uživatelské stránce, abychom dostali informace pro nováčky důležité tam, kde je potřebují.

Více informací o tom, co nováčci dělají, při jaké přiležitosti si vytváří účty a další informace se můžete dozvědět v zprávě týmu Growth Nadace Wikimedia.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 24. 1. 2019, 09:32 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XX. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

jak možná víte, půlce registrovaných nováčků se objeví panel Potřebuji pomoc, prostřednictvím kterého je možné položit otázku na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc. Do tohoto okamžiku se panel zobrazil asi 400 lidem, a asi 80 z nich kliklo na nějaký odkaz. Vzhledem k tomu, že celkem bylo prostřednictvím panelu Potřebuji pomoc položeno asi 20 otázek, vyvodili jsme z toho, že nováčci se nejspíše snaží napřed pomoci sami sobě. Proto jsme se rozhodli přidat do panelu novou funkci, která umožní snadno prohledávat nápovědu.

Další informace týkající se panelu i dalších projektů Nadace Wikimedia jsou k dispozici ve zprávě týmu Growth z února 2019. Prosím, přečtěte si tuto zprávu a sdělte mi svůj názor prostřednictvím této diskusní stránky.

Kromě toho ale pracujeme i na dalších projektech. Během následujícího týdne uvolníme naše návrhy pro konzultaci s komunitou.

V případě jakéhokoliv dotazu nebo nápadu mě neváhejte kontaktovat pomocí mé diskusní stránky nebo prostřednictvím e-mailu.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2019, 20:47 (CET)Odpovědět

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XXI. vydání[editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

v minulém newsletteru jsem sliboval, že příští týden oznámím připravované nové projekty týmu Growth Nadace Wikimedia.

První z těchto nových projektů spočívá v zasílání aktivizačních e-mailů nováčkům, kteří s tím budou souhlasit. ve kterých je software uvítá, doporučí jim mentora nebo ukáže, kolik lidí si přečetlo článek, který editovali. Do budoucna by tento e-mailový systém mohl i doporučovat nováčkům úkoly, kterým by se mohli věnovat.

Druhý z našich nových projektů spočívá ve vytvoření Nástěnky pro nováčky. Zjistili jsme, že velké množství nováčků navštíví svou uživatelskou stránku, ačkoliv je zatím prázdná. Myslíme si, že hledají nějakou nástěnku, podle které se mohou orientovat.

Více detailů o obou projektech se můžete dozvědět v naší zprávě. Jakékoliv dotazy týkající se projektu můžete směřovat na mou diskusi, nebo na můj e-mail.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 12. 2. 2019, 10:12 (CET)Odpovědět

Growth team updates #6[editovat zdroj]

18. 3. 2019, 19:19 (CET)

Growth team updates #7[editovat zdroj]

29. 4. 2019, 18:18 (CEST)

Call for submissions for the Community Growth space at Wikimania 2019[editovat zdroj]

Welcome to a special newsletter from the Growth team! This special newsletter is not about Wikimedia Foundation Growth team projects. Instead, it is a call for submissions for the Community Growth space at Wikimania 2019. We think that many people who receive this newsletter may have something valuable to contribute to this space at Wikimania. We haven't translated the newsletter, because Wikimania's language is English.

Please see below for the message from the organizers of the Community Growth space at Wikimania.

---

Wikimania 2019 is organized into 19 “spaces”, which are all accepting proposals for sessions. This message comes from the team organizing the Community Growth space.

Since you are interested b Growth team projects, and potentially involved in welcoming newcomers initiatives on your wiki, we would like to invite you to submit a proposal to the Community Growth space because of the actions you’ve done around newcomers on wikis. The deadline for submission is June 1. See below for Community Growth submission topics and session formats. Topics and sessions have to be in English.

In the Community Growth space, we will come together for discussions, presentations, and workshops that address these questions:

  • What is and is not working around attracting and retaining newcomers?
  • How should Wikimedia activities evolve to help communities grow and flourish?
  • How should our technology and culture evolve to help new populations to come online, participate and become community members?

Recommended topics: please see this link for the list for the list of recommended topics. If you do not plan to submit a proposal, you can also suggest additional topics here. If your topic does not fit into our space, remember that there are 18 other spaces that could welcome you sharing your knowledge and perspective.

Types of session. We prefer sessions that are participatory, interactive, promote conversations, and give a voice to parts of our movement that are heard less often. Please see this link for the list of recommended session formats.

Poster submissions. Posters are also a good way to introduce a topic, or show some results of an action. Please consider submitting one!

More information about the Community Growth space, topics, and submission formats is available on the proposal page.

Please submit your proposal. The reviews will happen at the beginning of June.

If you have questions about Wikimania in general, please ask them on the Wikimania wiki.

On behalf of the Community Growth leadership team, Trizek (WMF), 16. 5. 2019, 13:44 (CEST)Odpovědět

Growth team updates #8[editovat zdroj]

13. 6. 2019, 11:02 (CEST)

Growth team updates #9[editovat zdroj]

23. 7. 2019, 16:26 (CEST)

Omluva/ Prosba[editovat zdroj]

Zdravím, omlouvám se, že jsem znovu založil ten článek [6], editační konflikt mi to nezahlásilo, prosím o opětovné smazání, díky -- MrJaroslavik (diskuse) 5. 8. 2019, 22:58 (CEST)Odpovědět

Editaton Prachatice 2 - 30. 10. - 3. 11. 2019 Prachatické muzeum[editovat zdroj]

Zdravím srdečně, zveme alespoň k distanční účasti k nějakému tématu z Vašich zájmů.Budeme se těšit, pěkný den.--Elektracentrum (diskuse) 21. 9. 2019, 11:08 (CEST)Odpovědět

Growth team updates #10[editovat zdroj]

2. 10. 2019, 20:49 (CEST)

A/B testování panelu Potřebuji pomoc je u konce[editovat zdroj]

Milí kolegové,

tým Growth dokončil analýzu panelu Potřebuji pomoc, a došel k závěru, že panel Potřebuji pomoc nemá žádný efekt na udržení nováčka, ať už pozitivní, nebo negativní. Stručná zpráva o výsledcích experimentu je k dispozici na MediaWiki.org, podrobná zpráva bude publikována v nejbližší době. I přes tento výsledek, který je pro nás zklamáním, bude i nadále panel Potřebuji pomoc součástí zážitku nováčka, který tým Growth buduje.

Z důvodu popsaného výše se tým Growth rozhodl věnovat svou pozornost Domovské stránce a Editačním tipům. Připomínky k těmto projektům můžete psát na tuto diskusní stránku. Také si můžete prohlédnout grafický návrh Editačních tipů, a sdělit mi připomínky k němu prostřednictvím této diskusní stránky.

V případě jakýhkoliv dotazů o projektu se na mě neváhejte obrátit.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (diskuse) 8. 10. 2019, 18:59 (CEST)Odpovědět

Growth team updates #11[editovat zdroj]

18. 11. 2019, 16:02 (CET)

Editační tipy byly právě nasazeny![editovat zdroj]

Editační tipy po aktivaci

Milí kolegové,

v noci na dnešek byly nasazeny editační tipy. Editační tipy jsou novým vylepšením Domovské stránky. Před aktivací této funkce Domovská stránka nováčky vyzývala, aby si vytvořili svou uživatelskou stránku. Jelikož se ale ukázalo, že toto není moc efektivní a uživatelské stránky nejsou mnohdy příliš kvalitní, Nadace Wikimedia se rozhodla vybudovat systém, který nováčka bude učit, jak se Wikipedie edituje – editační tipy. Možnost zobrazit si editační tipy nahrazuje dosavadní tlačítko vyzývající k vytvoření uživatelské stránky.

V současné době editační tipy umožňují nováčkům vybrat si úkoly, na kterých by chtěli pracovat. Úkoly jsou rozřazené od jednoduchých (přidávání odkazů či oprava překlepů a gramatiky), přes středně obtížné (aktualizace článku či přidání referencí) po ty nejtěžší (rozšíření článku). Do budoucna je v plánu přidání možnost filtrování témat článků podle zájmu nováčka či přidání nápovědy ke konkrétnímu úkolu do panelu Potřebuji pomoc. Určitě vás včas budu informovat.

Rád bych Vás tímto požádal, abyste si editační tipy (a pokud jste tak ještě neučinili, i celou Domovskou stránku) sami vyzkoušeli, a napsali na diskusní stránku všechny Vaše postřehy. Domovská stránka se nachází na Speciální:Domovská stránka, je ale nutné si ji ručně aktivovat v nastavení (karta Údaje o uživateli, úplně dole Domovská stránka nováčka, zaškrtnout "Zobrazit Domovskou stránku nováčka"). Těším se na vaše komentáře.

Závěrem mi dovolte Vás pozvat na Wikikonferenci 2019, kde budu mluvit o tom, co se tým Growth za uplynulý rok naučil, a co má v plánu pro budoucnost. Wikikonference je již tuto sobotu 23. listopadu, a koná se v Pardubicích. Přednáška bude samozřejmě nahraná a bude možné si ji pustit i po Wikikonferenci.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador pro českou Wikipedii, 21. 11. 2019, 11:33 (CET)Odpovědět

Norsko a 37.188.191.237[editovat zdroj]

Ahoj, jen upozorňuji, že adresa 37.188.191.237 je z rozsahu, který sem dlouhodobě vkládá klamavé informace, povětšinou vandalizuje pouze data uznání států, písmena a pohádky, ale i jiné. Takže nemilosrdně blokovat. :) --OJJ, Diskuse 6. 12. 2019, 11:10 (CET)Odpovědět

Nováčci editují články doporučené v editačních tipech![editovat zdroj]

Zatím neaktivované editační tipy

Milí kolegové,

editační tipy byly nasazeny před necelým měsícem. Za tu dobu je vidělo asi 450 nováčků, z toho asi 34 uživatelů otevřelo článek, z toho 18 uživatelů přešlo do editačního módu a celých 7 uživatelů dokonce uložili i editaci (více čísel naleznete na této projektové stránce). Tým Growth je těmito výsledky nadšen – vzhledem k tomu, že od kliknutí na článek není nováček zatím nijak naváděn, je to číslo mnohem vyšší, než jsme čekali. Uložené editace je možné sledovat na této adrese.

Očekáváme, že jakmile začátkem roku 2020 přidáme možnost filtrování zobrazených článků a později téhož roku i využijeme panel Potřebuji pomoc, aby nováčkovi poradil, že si má otevřít editační rozhraní a následně co by v článku měl opravit, počet nováčků editujících pomocí tohoto nástroje se ještě zvýší.

Budeme jedině rádi, pokud si editační tipy vyzkoušíte – postup, jak na to, je k dispozici na této projektové stránce. Jakékoliv komentáře či návrhy týkající se projektu editačních tipů nám pak můžete psát na diskusní stránku.

S přáním příjemně prožitých vánočních svátků,

Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 12. 2019, 14:50 (CET)Odpovědět

Editační tipy umožňují tipy filtrovat podle témat článků - vyzkoušejte si je, prosím[editovat zdroj]

Ukázka Editačních tipů

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům doporučuje Domovská stránka články, které potřebují určité úpravy. Tato funkcionalita se jmenuje Editační tipy. Tyto články jsou vybírány pomocí údržbových šablon. Zjistili jsme, že určití nováčci klikají mezi nabízenými články velmi dlouho, než najdou článek, na který kliknou. Rozhodli jsme se proto umožnit jim mezi články filtrovat podle témat, kterých se týkají.

Tuto funkcionalitu mají k dispozici všichni nováčci, kterým se načte Domovská stránka. Vy si ji můžete vyzkoušet na své vlastní Domovské stránce. Pokud jste si ji ještě neaktivovali, můžete to udělat ve svém nastavení, úplně dole. Můžete se také podívat na ukázkové video.

Jakoukoliv zpětnou vazbu k projektu uvítám na diskusní stránce k projektu. Máte-li libovolné dotazy či návrhy k nováčkovskému programu, můžete se mě zeptat na mé diskusní stránce.

Těším se na vaše komentáře,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 1. 2020, 16:00 (CET)Odpovědět

Toto je občasník připravovaný ambasadorem české Wikipedie o projektu Zkušenosti nových wikipedistů. Přihlásit či odhlásit odběr můžete skrz Meta-Wiki.

Growth team updates #12[editovat zdroj]

4. 2. 2020, 18:39 (CET)

Znáte některého z nováčků i mimo Wikipedii? Můžete se stát jeho mentorem![editovat zdroj]

Modul "Váš mentor" Domovské stránky nováčka

Milí kolegové,

až doposud byl mentor každému nováčkovi přidělen automaticky systémem. To se děje i nadále. Znáte-li ale některého z nováčků i mimo Wikipedii, nebo třeba vedete kurzy Wikipedie pro studenty či seniory, můžete chtít, abyste právě vy byli jejich mentorem.

Nově je možné právě tohoto dosáhnout! Návod, jak je možné nováčka převzít, je popsán na MediaWiki.org. Pomocí tohoto rozhraní je možné nastavit mentora jakémukoliv uživateli, i když náhodou nemá Domovskou stránku aktivovanou. V takovém případě je nutné, aby si dotyčný Domovskou stránku aktivoval sám - návod je rovněž k dispozici na MediaWiki.org.

Jakoukoliv zpětnou vazbu či otázku týkající se projektů týmu Growth uvítám na diskusní stránce projektu.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (talk), komunitní ambasador české Wikipedie, 6. 2. 2020, 11:42 (CET)Odpovědět

Editační tipy se brzy dočkají dalších vylepšení[editovat zdroj]

Milí kolegové,

Editační tipy jsou novou součástí Domovské stránky, která nováčkům doporučuje články, kterým by se mohli věnovat. Už teď je tyto články možné filtrovat podle typu (od přidání odkazu přes přidání obrázku až po aktualizaci/rozšíření článku) nebo podle tématu. Nadace Wikimedia se do Editačních tipů chystá přidat i průvodce, který nováčkům usnadní cestu ke splnění příslušného editačního tipu. Slibujeme si od toho, že množství nováčků, kteří editační tipy dokončí, se zvýší. Tento průvodce je v plánu pouze pro vizuální editor - považujeme ho za pro nováčky výrazně přijatelnější. Průvodce je zatím ve vývoji - jakmile bude k dispozici první verze k otestování, určitě se ozvu.

Myslíte si, že jsou editační tipy dobrou cestou? Co soudíte o připravovaném vylepšení? Jakoukoliv zpětnou vazbu uvítám na diskusní stránce projektu. Sami si editační tipy můžete vyzkoušet postupem popsaným na stránce o editačních tipech.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 11. 3. 2020, 21:31 (CET)Odpovědět

Grafický návrh k průvodci v Editačních tipech je připraven![editovat zdroj]

Milí kolegové,

jak jsem psal před pár dny, tým Growth se chystá do editačních tipů přidat průvodce, který nováčkům pomůže doporučenou editaci dokončit. Grafický návrh této nové funkcionality již je dokončen, a můžete si ho otevřít na stránce Editačních tipů (sekce Grafický návrh interaktivního průvodce (březen 2020)).

Rád bych vás požádal, abyste si prototypy vyzkoušeli, a napsali nám na diskusní stránku svůj názor. Velmi nám to pomůže při vývoji co nejlepšího produktu.

Těším se na jakékoliv komentáře,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 3. 2020, 20:11 (CET)Odpovědět

Editační tipy, jejich A/B testování a další osud[editovat zdroj]

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům dělají společnost editační tipy. Aby se tým Growth dozvěděl co nejvíce o tom, co nováčci preferují, i editační tipy byly nasazeny v režimu A/B testování. Polovina nováčků si musela Editační tipy sama zapnout v části Začněte zde (varianta A; viz obrázek), druhé polovině nováčků byly Editační tipy zapnuté hned při načtení Domovské stránky (varianta B). V průběhu manuálního zapínání Editačních tipů Domovská stránka nováčka ve dvou oknech informuje, jak Editační tipy fungují (první; druhé).

Tým Growth dokončil analýzu prvního A/B testování Editačních tipů, a její výsledky jsou shrnuty na grafu vpravo. Varianta B (tj. zapnutí Editačních tipů hned při načtení Domovské stránce) se ukázala být jako výrazně efektivnější (alespoň na desktopových zařízeních). To je nejspíše způsobené tím, že Editační tipy tak zabíraly podstatnou část Domovské stránky, a nováčci je tak začali považovat za důležitější, než když jim v první fázi bylo vyhrazeno jen jedno tlačítko. Z jakého důvodu nenesou tyto změny stejné důsledky i na mobilních zařízeních týmu Growth zatím není známo. Máte-li nějakou hypotézu, napište mi.

Jak to bude s Editačními tipy vypadat dále? Tým Growth připravil varianty C a D, které učiní z Editačních tipů největší a nejdůležitější součást Domovské stránky. Ostatní moduly Domovské stránky (mentorský modul a modul dosahu příspěvků) V případě varianty C bude Domovská stránka obsahovat jen stručné vysvětlení, o co v editačních tipech jde, a tlačítkem pro jejich zapnutí (které zobrazí podobné okna, jako v případě vairanty B: první; druhé). V případě varianty D pak bude Domovská stránka obsahovat rovnou Editační tipy jako takové. Chceme tím otestovat, zda by pro nováčky nebylo ideální, kdyby představovací okna přeci jen viděli - a aby jim zároveň bylo jasně dáno najevo, co se od nich na Domovské stránce čeká. Kromě toho také nadále usilovně pracujeme na editačním průvodci, který by s dokončením editačních tipů nováčkům pomohl.

Co si o připravovaných změnách myslíte vy? Mohou nováčkům pomoci, nebo spíše uškodit? A jaké pocity z Editačních tipů máte zatím vy? Jakékoliv komentáře či otázky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF), komunitní ambasador české Wikipedie, 5. 4. 2020, 16:22 (CEST)Odpovědět

Ptáčník[editovat zdroj]

Přídomek nemusí být nutně šlechtický. Alternativami (pro tuto situaci myslím nejvhodnějšími) jsou termíny o mírně širším významu: přízvisko, příjmí. Termín přívlastek mi přijde nevhodný, neboť je příliš obecný a v tomto kontextu se namísto něj používají obvykle konkrétnější termíny (predikát, přídomek, přízvisko, příjmí, přezdívka). V okamžiku, kdy je o dané osobě referované pouze jako Ptáčníkovi (bez uvedení jména Jindřich), není slovo Ptáčník z jazykového hlediska už ani přívlastkem. --Xth-Floor (diskuse) 7. 4. 2020, 13:08 (CEST)Odpovědět

@Xth-Floor: Ahoj, zcela jistě nejde o příjmení, mezi něž byl původně zařazen (na tom se shodneme), ale neodpovídá definici ze stránky přídomek (hledal jsem Googlem a více méně se definice shodují). Mně se zdál přívlastek neprůstřelnější, použití vidím třeba zde. Tady na wiki viz též např. Alfréd Veliký (…s jejichž jmény je spojován přívlastek Veliký…). Jestli na tom bazíruješ, otevři to třeba na stránce projektu. — Gumruch (disk.) 7. 4. 2020, 13:33 (CEST)Odpovědět

Nové varianty Domovské stránky - co si o nich myslíte?[editovat zdroj]

Návrh varianty C Domovské stránky, 2020-04-09

Milí kolegové,

jak nejspíše víte, nováčci mají ze svého uživatelského jména přístupnou Domovskou stránku. Jednou z jejich součástí jsou Editační tipy, které mají za cíl nováčkům zábavnou formou vysvětlit, jak (a co) by mohli editovat tak, aby se snáze mohli stát členem Wikimedia komunity.

Aby se nováčci mohli plně soustředit právě na Editační tipy, Nadace Wikimedia se z Editačních tipů udělat hlavní součást Domovské stránky. Jeden z návrhů (varianta C) je na obrázku vpravo, další jsou k dispozici na stránce o Domovské stránce.

Jaký z těchto návrhů se vám líbí více? Myslíte si, že je toto krok správným směrem? Jakékoliv připomínky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 4. 2020, 14:03 (CEST)Odpovědět

Komunitní konzultace: Strukturované editace[editovat zdroj]

Milí kolegové,

tým Growth uvažuje o dalším (pod)projektu: Strukturovaných editacích. Velká část nováčků odchází proto, že nemohou přijít na to, jak, či co, by na Wikipedii měli dělat. Napadlo nás proto přijít s nápadem, jak to změnit: jednotlivé úkoly vhodné pro nováčky strukturalizovat tak, aby je bylo možné provést bez nutnosti jakékoliv wiki-dovednosti. Během uvažování, jak na to, nás napadly dva způsoby: průvodce existujícím editorem, anebo nový editor, který by nováčky provedl pouze jedním konkrétním typem úkolu, což by umožnilo snížit počet kroků nutných k uložení úkolu. Jelikož oba dva přístupy mají svá pro i proti, a jelikož toto rozhodnutí projekt zásadně ovlivní, rozhodli jsme se spustit měsíční komunitní konzultaci, a nejprve ¨¨sesbírat názory komunity.

Rád bych, abyste si přečetli českou projektovou stránku a zapojili se do komunitní konzultace. Poté vaše komentáře shrnu, a na základě vašich připomínek a připomínek dalších jazykových verzí Wikipedie bude probíhat další vývoj Strukturovaných editací. O tom budu informovat formou newsletteru. V případě, že vás napadnou jakékoliv nejasnosti týkající se projektu budu rád, když mi napíšete.

Odkazy[editovat zdroj]

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 14. 5. 2020, 22:20 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #13[editovat zdroj]

18. 5. 2020, 16:29 (CEST)

[upozornění] Udělátko Bezpečný rychlý revert je zastaralé[editovat zdroj]

Zdravím,

touto zprávou bych vás rád upozornil, že udělátko Bezpečný rychlý revert je zastaralé. Stejnou funkcionalitu umožňuje i MediaWiki v základu. Tato funkce se dá aktivovat v nastavení na kartě Vzhled, pod Zobrazit žádost o potvrzení při kliknutí na odkaz pro rychlé vrácení editace.

Je možné, že udělátko přestane kdykoliv bez upozornění fungovat, či bude smazáno jakožto nahraditelné. Jakékoliv otázky je možné klást na technické Pod lípě.

S pozdravem a díky za to, co pro Wikipedii děláte,
--Martin Urbanec (diskuse) 8. 6. 2020, 19:09 (CEST)Odpovědět

Průvodce k editačním tipům je již k dispozici[editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

jak jsem již psal v předchozích newsletterech, tým Growth v posledních dnech připravoval průvodce k Editačním tipům, aby pro nováčky bylo jednodušší editacemi přispívat, a nemuseli nápovědu hledat po celé Wikipedii.

V tuto chvíli se nováčkům po otevření článku z Editačních tipů otevře průvodce s několika málo tipy, které by si před editacemi měl přečíst, a které obsahují užitečné informace. Věříme, že to nováčkům usnadní editování, a že nám tu tak zůstane nováčků o to více.

Ocenil bych, kdybyste si našli pár minutek, a nástroj si vyzkoušeli. Pokud jste tak ještě neučinili, je třeba si v nastavení zapnout Domovskou stránku (karta Údaje o uživateli, ve spodní části stránky, Zobrazit Domovskou stránku nováčka). Poté se přepnete na svou domovskou stránku, a v části Editačních tipů si kliknete na libovolný článek. Můžete si i vybrat, jaký typ úkolu byste zrovna chtěli - a posoudit tak průvodce ve všech jeho variantách.

Jakékoliv komentáře, otázky či připomínky uvítám na projektové stránce.

Ať se daří,
--Martin Urbanec (diskuse) 18. 6. 2020, 14:50 (CEST)Odpovědět

Editační tipy budou nově preferovat vizuální editor[editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth Nadace Wikimedia před časem na českou Wikipedii nasadil Editační tipy, které mají nováčkům doporučit úkoly, kterým by se mohli věnovat. Zároveň jim poskytuje tipy potřebné k tomu, aby nováčci úkol bezchybně dokončili.

Na projektu i nadále pracujeme, a tento týden bude nasazena změna, díky které se bude nováčkům vždy otvírat při kliknutí na editační tip vizuální editor, a to i na mobilu (kde je doposud wikitextový editor jako výchozí). To by mělo usnadnit nováčkům plnění editačních tipů i na mobilu, což je zvláště pro některé země, kde nejsou počítače tolik rozšířené, velmi důležité.

Rád bych vás proto všechny požádal, abyste při odpovídání na otázky nováčků používali výhradně návody a odkazy vhodné pro vizuální editor, abychom nováčka nezmátli ještě víc :-).

V případě, že byste měli jakékoliv dotazy, napište mi, prosím.

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 1. 7. 2020, 09:47 (CEST)Odpovědět

Nástroj pro odpověď bude brzy nasazen na české Wikipedii[editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Editing Nadace Wikimedia vyvíjí nástroj pro odpověď, který výrazně nováčkům zjednoduší přispívání do diskusí. V každé diskusi se pak objeví tlačítko odpovědět, který vyvolá editor, kde můžete snadno napsat svou odpověď.

Příští týden je v plánu tento nástroj nasadit na českou Wikipedii jako beta funkci - pouze uživatelé, kteří si funkci aktivují v nastavení, ji budou moci využívat. Tuto funkci si můžete vyzkoušet prostřednictvím tohoto odkazu. K plánu nasazení se můžete vyjádřit pod technickou lípou.

Než bude tento nástroj nasazen pro všechny nováčky (zatím není známo, kdy tak bude), můžou si mentoři (i kdokoliv jiný) vložit tlačítko Aktivovat nástroj pro odpověď, a to pomocí šablony {{Nástroj pro odpověď}}. V případě, že si všimnete jakékoliv chyby nástroje, prosím, napište mi, anebo vytvořte hlášení na Phabricatoru.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 7. 2020, 19:12 (CEST)Odpovědět

[důležité] Panel Potřebuji pomoc brzy začne využívat přiřazeného mentora[editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

jak nejspíše víte, Panel Potřebuji pomoc umožňuje nováčkům klást otázky, se kterými si sami nevědí rady, a to zároveň při editování článku. Zkušenosti týmu Growth Nadace Wikimedia zároveň ukazují, že nováčci mají větší tendenci klást otázky, pokud vědí, kdo je na druhé straně obrazovky – tj. mechanismus přiřazeného mentora funguje lépe, než zeptám se "prostě někoho z Wikipedie"

Z tohoto důvodu se Nadace Wikimedia rozhodla vyzkoušet, jak bude fungovat, když panel Potřebuji pomoc bude otázky posílat přiřazenému mentorovi namísto toho, aby byla otázka zodpovězena na stránce Potřebuji pomoc. Jelikož mentorství funguje nejlépe na české Wikipedii, byla pro tento experiment vybrána právě ta.

TLDR: Pro mentory tato změna bude znamenat, že obdrží o něco málo otázek více, než doposud.

Pokud vás něco ohledně tohoto experimentu zajímá, či něco o celém nováčkovském projektu, budu rád, když se mi ozvete na mé diskusní stránce, či skrz e-mail murbanec-ctr@wikimedia.org.

Díky za to, co pro Wikipedii děláte,
--Martin Urbanec (diskuse) 7. 8. 2020, 16:00 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter 14[editovat zdroj]

7. 9. 2020, 11:33 (CEST)

Významná výročí[editovat zdroj]

Omlouvám se za revert, ale po zavedení nového designu Hlavní strany má být počet položek 6. Musel byste namísto přidání položek nahrazovat - nicmíéně nemyslím si, že by narození a úmrtí, která nejsou násobkem 50 či 100, měla nahrazovat mnohem důležitější události, byť ne tak kulaté. --Týnajger (diskuse) 24. 9. 2020, 03:20 (CEST)Odpovědět

Darkovice[editovat zdroj]

Dobrý den, vážený pane kolego, děkuji za revert mého revertu v článku Darkovice. Koukal jsem na mapový portál, kde ještě změna nebyla provedena. Děkuji a budu si dávat větší pozor, Jakub Sochor (diskuse) 5. 10. 2020, 15:14 (CEST)Odpovědět

Growth team updates #15[editovat zdroj]

1. 11. 2020, 11:09 (CET)

Komunitní konzultace: finální návrh strukturovaných editací[editovat zdroj]

Growth team updates #16[editovat zdroj]

7. 12. 2020, 15:22 (CET)

Komunitní konzultace: Strukturované editace – „Přidávání obrázků“[editovat zdroj]

Ukázka z prototypu nástroje

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth pilně pracuje na Strukturovaných editacích – projektu, který má namísto vysvětlování složitých postupů za cíl je skutečně zjednodušit, pomocí jejich strukturování do jasně pochopitelného rozhraní (obdobně, jako HotCat strukturuje přidávání kategorií do článku).

Tým Growth dnes uveřejnil první návrh strukturované editace „Přidávání obrázků“. Ten by měl nováčkům umožnit snadno vyhodnotit návrhy algoritmu na přidání obrázku do článku. Návrh byl dnes komunitě české Wikipedie předložen ke konzultaci.

Rád bych Vás poprosil, abyste si návrh prošli, a odpověděli na tři otázky. Tato fáze komunitní konzultace končí 8. ledna 2021, ocenili bychom, kdyby jste své komentáře vložili před tímto datem, abychom je zvládli přečíst, a zpracovat.

Zapojit se do komunitní konzultace

Libovolné otázky týkající se projektu rád zodpovím na své diskusní stránce.

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 12. 2020, 19:10 (CET)Odpovědět

Thank you for supporting the Sustainability Initiative![editovat zdroj]

Thank you for supporting the Sustainability Initiative!

Hi Gumruch, Thank you for supporting the Sustainability Initiative with your signature! Maybe you know another Wikipedian who'd like to sign as well? :-) --Gnom (diskuse) 17. 1. 2021, 00:36 (CET)Odpovědět

Vandalismus na stránce Radonice[editovat zdroj]

Díky, za vrácení do původního stavu Felix220 (diskuse) 21. 1. 2021, 22:48 (CET)Odpovědět

Growth team newsletter #17[editovat zdroj]

3. 3. 2021, 17:02 (CET)

Tým Growth připravuje nástěnku mentorů! Zapojte se do komunitní konzultace![editovat zdroj]

Milí kolegové, milé kolegyně,

tým Growth se rozhodl vytvořit Nástěnku mentora, která by měla mentorům usnadnit práci s nováčky za pomocí nových funkcí. Obdobně jako Domovská stránka, i Nástěnka mentora by se měla skládat z několika na sobě nezávislých modulů, které budou mentorům poskytovat různé funkce.

Připravili jsme seznam devíti různých modulů, které by mohly být vytvořeny jako součást první verze Nástěnky mentora. Jelikož není možné je v rámci první verze implementovat všechny, rádi bychom tento seznam zkonzultovali s komunitou české Wikipedie. Na základě komunitní zpětné vazby se poté rozhodneme, které moduly se stanou součástí první verze Nástěnky mentora.

Rádi bychom vás proto požádali, abyste si prošli seznam zvažovaných modulů, a zodpověděli nám celkem šest otázek. Ocenili bychom, kdybyste se vyjádřili do 23. března 2021.

Zapojit se do komunitní konzultace

Jakékoli otázky týkající se projektu rád zodpovím.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 3. 2021, 18:20 (CET)Odpovědět

Problem with your custom signature[editovat zdroj]

6. 4. 2021, 21:37 (CEST)

Recenze[editovat zdroj]

Hezký den, vzhledem k uvedení v seznamu recenzentů bych se chtěl zeptat, jestli bych mohl zadoufat v recenzi biografického článku filmového a televizního herce Tom Wlaschiha k posouzení kritérií pro Dobrý článek. --Bazi (diskuse) 16. 4. 2021, 15:26 (CEST)Odpovědět

Jindřich Veselý versus Jindřich Veselý (politik)[editovat zdroj]

Dobrý večer, děkuji za obnovení původního hesla o loutkáři Veselém a odseparování estébáka a historika Veselého do správně založeného nového hesla. Předchozí zásahy kolegy editora vskutku nebyly povedené. --DusanH (diskuse) 28. 4. 2021, 01:02 (CEST)Odpovědět

Komunitní konfigurace: nový způsob, jak konfigurovat funkce týmu Growth[editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth v tuto chvíli pracuje nejen na nástěnce mentora, ale i na novém projektu: komunitní konfigurace. Komunitní konfigurace je novým nápadem, který by měl umožnit správcům a správcům rozhraní nastavovat, jak se funkce týmu Growth budou na daném projektu chovat. Komunita si tak bude moci například sama nastavit, kde se nachází seznam mentorů či přizpůsobit chování panelu Potřebuji pomoc, uzná-li tak za vhodné.

Rád bych vás požádal, abyste si našli několik málo minut svého času, seznámili se s tím, jak komunitní konfigurace má fungovat, a odpověděli na tři otázky, které jsem napsal na diskusní stránku k projektové stránce.

Odpovědět na otázky

Chcete-li si komunitní konfiguraci vyzkoušet na vlastní kůži, je to možné na beta verzi české Wikipedie. Pokud byste o to měli zájem, vytvořte si tam uživatelský účet, a pošlete mi zprávu na moji diskusní stránku; přidělím Vám tam práva administrátora. Poté si budete moci formulář vyzkoušet na této adrese.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 28. 4. 2021, 18:37 (CEST)Odpovědět

Vyznamenání za účast na WikiGapu 2021[editovat zdroj]

Growth Newsletter #18[editovat zdroj]

17. 5. 2021, 17:23 (CEST)

Archiv Národního divadla[editovat zdroj]

Ahoj Gumruchu, mám na tebe prosbu: bylo by prosím možné udělat ještě jednu šablonu pro Archiv ND? Mají teď ještě databázi Inscenace (viz například http://archiv.narodni-divadlo.cz/inscenace/6818). Předem moc děkuji! --Gampe (diskuse) 28. 5. 2021, 05:25 (CEST)Odpovědět

Wikikytička[editovat zdroj]

Nově nasazený projekt týmu Growth: strukturované editace: přidávání odkazů[editovat zdroj]

Přidávání odkazů – česká Wikipedie

Milí kolegové, milé kolegyně,

před pár dny tým Growth spustil další projekt: strukturované editace, konkrétně přidávání odkazů. Jde o doposud nejambicióznější projekt týmu Growth, který má za cíl zjednodušit nováčkům editování Wikipedie, v první fázi pomocí přidávání . Rozhraní nejdříve vysvětlí, jaké odkazy mají a nemají být přidány. Následně algoritmus vytipuje, jaké odkazy by do článku mohly být přidány a jednoduché rozhraní následně nováčkovi umožní posoudit, zda odkaz má nebo nemá být vložen. Výhodou rozhraní je, že nově příchozí může rychle zažít, jaké to je, když se jeho změny přímo projeví ve Wikipedii.

Tento projekt byl nasazen 27. května, a to celkem pro 40 % všech nováčků[pozn. 1]. Následující dva týdny budeme sbírat data, a poté vyhodnotíme úspěšnost projektu. V závislosti na tom pak rozhodneme, zda má model strukturovaných editací smysl, a zda má smysl vyvíjet další, podobné, nástroje[pozn. 2].

Na to, jak přidávání odkazů funguje, se můžete podívat v přiloženém videosouboru. Můžete si také vše sami vyzkoušet – stačí si aktivovat Domovskou stránku nováčka[pozn. 3]. Jakékoli otázky či připomínky týkající se projektu můžete vložit na diskusní stránku.

Poznámky
  1. Dalších 40 % nováčků dostane starou domovskou stránku, a posledních 20 % nedostane vůbec žádnou. To nám umožní porovnat úspěšnost jednotlivých verzí Domovské stránky, a rozhodnout tak o úspěchu či neúspěchu projektu.
  2. V tuto chvíli např. testujeme algoritmus pro vytipování obrázků. Pomocí tohoto algoritmu bychom pak mohli navrhovat vhodné obrázky do články bez obrázků, a nováčci by mohli obrázky doplňovat do článků.
  3. Aktivaci Domovské stránky můžete provést ve svém nastavení na kartě „Údaje o uživateli“; na konci je sekce „Funkce pro podporu nováčků“, kde je třeba zaškrtnout „Zobrazit Domovskou stránku nováčka“.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 5. 2021, 15:56 (CEST)Odpovědět

Zkušenosti nových wikipedistů: začínáme pracovat na strukturování přidávání obrázků[editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

je to tady, tým Growth se rozhodl začít pracovat na strukturování přidávání obrázků. Přidávání obrázků je jednou z nejčastějších činností, kterou nováčci chtějí na Wikipedii dělat – i přesto je až nečekaně složitá. Abychom to změnili, ve spolupráci s výzkumníky nadace Wikimedia byl vyvinut algoritmus, který umí k neilustrovaným článkům doporučit vhodné obrázky, které existují na Wikimedia Commons.

Tým Growth v průběhu posledního půl roku pracoval mimo jiné na zpracování zpětné vazby z poslední komunitní konzultace týkající se přidávání obrázků. Jelikož vyjádření komunity je opatrně optimistické, připravili jsme plán, jak by se dalo strukturování přidávání obrázků realizovat. Abychom maximálně předešli hrozícím rizikům, přidávání obrázků budeme implementovat po malých částech – první z těchto částí nazýváme iterace 1. Cílem této iterace bude především získávat další zkušenosti – především týkající se schopnosti nováčků psát dostatečně kvalitní popisky.

Ocenili bychom, kdybyste si připravený plán prošli, a řekli nám, co si myslíte. Budeme rádi, pokud nám pomůžete identifikovat případná další rizika, která jsme při plánování mohli přehlédnout či nedostatečně zohlednit. Vyjádřit se je možné na diskusní stránce připravovaného projektu – bylo by skvělé, kdybyste zpětnou vazbu stihli poslat do 23. srpna 2021. Samozřejmě si ji rád přečtu i kdykoli později, jen ji možná nebudeme moci plně vzít v úvahu.

Vyjádřit se v rámci komunitní konzultace Otevřít si materiály k iteraci 1

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 15. 8. 2021, 20:50 (CEST)Odpovědět

Nástěnka mentora již je k dispozici[editovat zdroj]

Současná podoba nástěnky mentorů

Milí kolegové,

přicházím s radostnou zprávou: Před malým okamžikem tým Growth nasadil Nástěnku mentorů na české Wikipedii. Odkaz na ni mentoři najdou ve svých osobních nástrojích (v pravém horním rohu obrazovky). Pokud se mentorem chcete stát, je dobrý čas pro to zapsat se na seznam – čím více mentorů budeme mít, tím méně otázek každý z nás dostane :-).

V tuto chvíli mentorům Nástěnka umožní pouze zobrazit si seznam nováčků, které mají přiřazené, spolu se základními informacemi o nich (datum registrace, počet editací, a podobně). Tyto informace se aktualizují jednou denně. Je také možné si poslední změny filtrovat pouze na mentorované – tato funkcionalita by měla fungovat v reálném čase. Už v tuto chvíli ale pracujeme na vývoji dalšího modulu: bude jím modul Nástroje pro mentory, který mentorům umožní dát si v mentorování pauzu. Bude také obsahovat odkazy na další nástroje, které mentoři mají k dispozici (například možnost převzetí nováčka).

Věřím, že se vám nástěnka mentorů líbí. Jakékoli postřehy, návrhy či komentáře si rád přečtu na diskusní stránce.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 7. 10. 2021, 21:19 (CEST)Odpovědět

Growth Newsletter #19[editovat zdroj]

26. 10. 2021, 20:36 (CEST)

Strukturované přidávání obrázků bude brzo nasazeno![editovat zdroj]

Přidávání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth finalizoval funkcionalitu přidávání odkazů, a rozhodl se ji nasadit na české Wikipedii nejdříve přespříští pondělí, 29. listopadu 2021. Celkem budou mít nováčci k dispozici dvacet tisíc navržených obrázků k projití. U každého z nich budou moci rozhodnout, zda do článku patří, nebo ne. Aby k tomu měli všechny potřebné podklady, budou si moci zobrazit podrobnější informace, jako například název souboru, jeho popis a popisek či články jinojazyčných Wikipedií, do kterých je vložen. Jelikož si stále nejsme zcela jisti tím, jak moc úspěšní nováčci s přidáváním obrázků budou, rozhodli jsme se omezit množství návrhů, které může jeden nováček během jednoho dne zkontrolovat.

Jak rozhraní v tuto chvíli vypadá je možné si projít v demo videu přiloženému k této zprávě. Jak je zřejmé z videa, v tuto chvíli je stále ještě část rozhraní v angličtině. Nejpozději při nasazení nováčkům ale samozřejmě vše bude i v češtině.

Pokud byste si rádi rozhraní sami vyzkoušeli, můžete se mi ozvat e-mailem na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám nástroj pro přidávání obrázků aktivuji. V případě libovolného dotazu můžete také napsat na diskusní stránku – rád na něj odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 19. 11. 2021, 15:49 (CET)Odpovědět

How we will see unregistered users[editovat zdroj]

Ahoj!

Tuto zprávu dostáváte, protože máte správcovská práva na některé wiki nadace Wikimedia.

Když dnes někdo edituje wiki nadace Wikimedia, aniž by byl přihlášen, zobrazujeme jeho IP adresu. Jak možná víte, v budoucnu už to nebudeme moci dělat. Rozhodlo tak Právní oddělení nadace Wikimedia, protože se změnily normy a regulace týkající se soukromí v online prostředí.

Místo IP adresy budeme zobrazovat maskovanou identitu. Jako správce si budete i nadále moci zobrazit si jejich IP adresu. Také vznikne nové oprávnění pro uživatele, kteří potřebují vidět plné IP adresy neregistrovaných uživatelů pro boj s vandalismem, obtěžováním a spamem, aniž by byli správci. Patroláři také uvidí část IP adresy, aniž by museli mít toto oprávnění. Také pracujeme na lepších nástrojích, které budou pomáhat.

Pokud jste to ještě neviděli, můžete si přečíst více informací na Metě. Pokud si chcete být jisti, že vám neutečou žádné technické změny na wiki nadace Wikimedia, můžete se přihlásit k odběru našeho týdenního technického zpravodaje.

Existují dva navrhované způsoby, jak by tato identita mohla fungovat. Oceníme vaše názory na to, který způsob by podle vás fungoval nejlépe pro vás a vaši wiki, teď či v budoucnu. Můžete nám dát vědět v diskusi. Můžete psát ve svém jazyce. Návrhy byly předloženy v říjnu a rozhodovat se budeme po 17. lednu.

Děkuji. /Johan (WMF)

4. 1. 2022, 19:11 (CET)

Jazyky, kterým pasivně rozumím[editovat zdroj]

Přeji dobrý den, kolego. Našel jsem u vás dlouho hledaný štítek "Jazyky, kterým trochu rozumím, ale neumím se v nich vyjádřit". Jsem programátorský mudla, můžete se prosím podívat na mou stránku, kde jsem udělal chybu, že se rámeček nezařadil vpravo? Děkuji vám předem. V úctě --Lukáš Král (diskuse) 4. 2. 2022, 16:23 (CET)Odpovědět

@Lukáš Král:Ahoj, zkoušel jsem nanečisto opravit, ale nepovedlo se mi. Myslel jsem, že je to tím nadpisem „Mé příspěvky:“, který by měl být až za tabulkou, ale ani přesunem se nálepka neposunula doprava… Jedině ji dát před Babylon, pak se objeví jako poslední položka v horní tabulce. — Gumruch (disk.) 4. 2. 2022, 17:12 (CET)Odpovědět

Strukturované přidávání obrázků je již k dispozici i na počítači[editovat zdroj]

Rozhraní pro přidání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

na konci listopadu tým Growth na české Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Tím nováčkům umožnil snáze přidat do článků obrázek navržený algoritmem. Nástroj byl donedávna k dispozici pouze na mobilních zařízeních. Jelikož ale funguje dostatečně kvalitně (jen na české Wikipedii bylo přidáno přes šedesát obrázků, a jen osm z nich bylo revertováno), rozhodli jsme se jej zpřístupnit i nováčkům, kteří na Wikipedii přichází z počítače.

Tato změna pravděpodobně povede k zvýšení množství editací uložených skrz tento nástroj. Nemělo by ale dojít k výraznému nárůstu množství revertovaných či jinak závadných editací.

Pokud byste si chtěli rozhraní pro přidávání obrázků vyzkoušet sami, prosím, ozvěte se mi na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám jej aktivuji. V případě libovolného dotazu týkající se přidávání obrázku mi můžete napsat na diskusní stránku – rád odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2022, 20:41 (CET)Odpovědět

Growth Newsletter #20[editovat zdroj]

16. 3. 2022, 18:11 (CET)

Poděkování za účast ve výzvě WikiGap 2022[editovat zdroj]

Vážení účastníci a účastnice WikiGapu,

rádi bychom vám touto cestou poděkovali za účast v letošní výzvě Wikigap. Velmi nás těší, kolik vás přispělo k tomu důležitého projektu. Vážíme si každého nového a vylepšeného článku.

Dosáhli jsme nového rekordu WikiGapu – česká Wikipedie byla během měsíce obohacena o 431 článků! Během měsíce se zapojilo 43 lidí. Někteří v rámci editatonů, jiní samostatně. Všechny podrobnosti najdete ve statistikách nástroje hashtag, který jsme používali pro sledování projektu. Vítěze soutěže budeme kontaktovat přímo

Pro zajímavost posíláme seznam tří nejčtenějších článků (k 6. dubnu 2022), které vznikly v rámci výzvy WikiGap 2022:

  1. Jada Pinkett Smith (2 629 zobrazení)
  2. Ariana DeBose (1 016 zobrazení)
  3. Olha Perebyjnis (416 zobrazení)

Doufáme, že vás projekt bavil a že se zúčastníte i našich dalších akcí. Odebírejte náš newsletter, ať vám nic neuteče. Ještě jednou díky a krásný den, Natalia Szelachowska (WMCZ) (diskuse) 19. 4. 2022, 11:49 (CEST)Odpovědět

Tým Growth připravuje nový projekt: Zapojte se do komunitní konzultace![editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

až do současnosti se tým Growth zabýval především tím, jak nováčky přimět, aby uložili svou první editaci. Myslíme, že splnit tento cíl se nám vcelku daří – rozhodli jsme se proto posunout na další úroveň: vytvořit funkci, která nováčkům pomůže na Wikipedii se znovu vrátit, uložit další editace a postupně tak zlepšovat své editační dovednosti. Tento projekt jsme nazvali pozitivní posílení.

Připravili jsme seznam tří různých funkcí, které bychom rádi implementovali. Protože víme, že v průběhu práce na tomto projektu můžeme narazit na řadu původně nepředvídaných problémů, chceme s vámi projekt zkonzultovat co nejdříve.

Rádi bychom vás požádali, abyste si prošli naše myšlenky a zodpověděli nám celkem čtyři otázky. Ocenili bychom, kdybyste zvládli odpovědět nejpozději do 5. června 2022, kdy vaše odpovědi začneme vyhodnocovat. Vyposlechneme si ale i později odeslané připomínky či komentáře.

Zapojit se do komunitní konzultace

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 5. 2022, 00:54 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #21[editovat zdroj]

5. 7. 2022, 15:03 (CEST)

Growth team newsletter #22[editovat zdroj]

21. 9. 2022, 19:18 (CEST)

Mea culpa[editovat zdroj]

Díky [27], zřejmě nějaký úklep na novém mobilu. OJJ, Diskuse 7. 11. 2022, 15:02 (CET)Odpovědět

Pozvánka na editaton v Praze![editovat zdroj]

OPRAVA DATA! Pozvánka na editaton v Praze![editovat zdroj]

obraz Jana Oldřicha zasia má jen chybnou popisku[editovat zdroj]

Dobrý den, Arcimboldo Zasia otce nemohl znát, zemřel r. 1535, ani neměl důvod se jím zabývat, maloval své současníky, viz později císař Rudolf II. a jeho milenka. jana Oldřicha znal stýkali se na dvoře císaře Maxmiliána II, v jehož službách byli oba, cituji monografii, ve které jsou údaje správně. Jde o rok roku 1566, Neopravujte mě proto, že někdo chybně vložil označení obrázku, dějiny umění jsou moje profese. --Dobroš (diskuse) 20. 11. 2022, 10:34 (CET)Odpovědět

@Dobroš: Dobrý den, toho časového nesouladu jsem si pak všiml, nicméně by bylo vhodné to nejdřív opravit/vyjasnit na Commons, Wikidatech a ostatních Wikipediích (tam myslím v článku o jeho otci). Pokud je rozšířena verze, že jde o obraz jeho otce (Arcimboldo ho mohl synovi věnovat, i kdyby jeho otce neznal osobně), bylo by vhodné to v článku zmínit. Navíc je zřejmě vysoce nevhodné vkládat potenciální stylizovaný obraz do infoboxu – robot ho pak na Wikidata přidá jako obrázek osoby. — Gumruch (disk.) 21. 11. 2022, 14:09 (CET)Odpovědět

Growth team newsletter #23[editovat zdroj]

29. 11. 2022, 21:57 (CET)

Growth team newsletter #24[editovat zdroj]

31. 1. 2023, 15:44 (CET)

Měsíc žen na Wikipedii 2023[editovat zdroj]

Chřibská - revert[editovat zdroj]

Revert byl proveden s úmyslem odstranit nepatřičnost, ale zřejmě se mi překlepl řádek a nepovedlo se to. Každopádně díky za následnou opravu! --Dirillo (diskuse) 6. 3. 2023, 14:49 (CET)Odpovědět

@Dirillo:Jasně, nevadí, asi to bylo tou druhou rychlou editací IP. — Gumruch (disk.) 6. 3. 2023, 14:51 (CET)Odpovědět

Growth team newsletter #25[editovat zdroj]

1. 4. 2023, 15:10 (CEST)

Pozvánka do WikiProjektu Vandalismus[editovat zdroj]

Dobrý den, na základě Vaší četné a dlouhodobé aktivity při odstraňování vandalismu si Vás tímto dovoluji pozvat do WikiProjektu Vandalismus. Cílem WikiProjektu je sdružovat uživatele, kteří se odstraňování vandalismu věnují nebo věnovat chtějí, a nováčkům revertujícím vandalismus poskytnout základní informace týkající se jeho odstraňování. Předem děkuji za zvážení. --V0lkanic (diskuse) 30. 4. 2023, 22:50 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do soutěže Wiki Loves Earth Czechia 2023[editovat zdroj]

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Nový projekt týmu Growth: Přidávání obrázků do konkrétní kapitoly (žádost o zpětnou vazbu)[editovat zdroj]

Připravované přidávání obrázků do konkrétní sekce

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth před časem na českou Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Pomocí této funkce nováčci mohou snadno přidávat obrázky do zcela neilustrovaných článků. Protože tato funkce funguje dobře (a přidání obrázků je jedním z nejčastějších důvodů pro vytvoření účtu), tým Growth se rozhodl umožnit nováčkům snadno přidávat obrázky do konkrétní kapitoly.

Rádi bychom se vás zeptali na pár otázek týkajících se tohoto projektu. Odpovědět na ně můžete pomocí právě probíhající komunitní konzultace.

Zapojit se do komunitní konzultace

Uvítáme, pokud na otázky zvládnete odpovědět do 16. května 2023, kdy je začneme zpracovávat. Děkujeme!

S pozdravem, --Martin Urbanec (WMF), komunitní ambasador české Wikipedie, 13. 5. 2023, 11:07 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #26[editovat zdroj]

29. 5. 2023, 17:14 (CEST)

Registrujte se na Komunitní Wikikonferenci 2023[editovat zdroj]

Odborný recenzent[editovat zdroj]

Dobrý den, nalezla jsem Vás v seznamu odborných recenzentů, v tématu Stylistická korektura. A tímto bych Vás chtěla poprosit o pomoc u článku Kau-lunské opevněné město. Byla by prosím možnost abyste provedl recenzi, a upozornil mě na případné chyby. Děkuji, hezký den. --Anna Tesař (diskuse) 29. 7. 2023, 22:41 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #27[editovat zdroj]

1. 8. 2023, 14:42 (CEST)

Téma příští fotografické soutěže[editovat zdroj]

link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023
link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023

Dobrý den,

spolek Wikimedia ČR plánuje v září 2023 uspořádat další fotografickou soutěž. Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli vyzvat k zapojení do diskuse o tématu soutěže. Budeme moc rádi vaše tipy a názory, které z navrhovaných témat Vám přijde nejlepší, a které by Vás bavilo fotit.

Zapojte se do diskuse o tématu soutěžte

Dále bychom Vám chtěli dát na vědomí, že až do 31. října 2023 máte možnost zapojit se do naší hlavní fotografické soutěže Czech Wiki Photo 2023, kterou pro Vás letos pořádáme už po páté. Pro nejlepší fotografy máme připravené hodnotné ceny. V lednu 2024 nejlepší fotografie vystavíme a uspořádáme vernisáž. Více se dozvíte na stránkách soutěže Czech Wiki Photo 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 7. 8. 2023, 14:36 (CEST)Odpovědět

Vyjádření k zrušení editace k tématu soudruha děkana[editovat zdroj]

Končím se ztrátou času s vámi, postbolševičtí pohrobci. Oslavujte si svoje "hrdiny", kteří ovlivňovali život ostatních v minulých dobách. Stáváte se jejich pokračovateli. Už nebudu marnit svůj čas editováním. Oslavujte bolševiské "geroje" , když vám to svědomí dovolí.

Nejsem blázen ani primitiv. Jen jeden z těch, kdo tu dobu zažil. Včetně soudruha děkana. Pokud něco takého jste schopni pochopit. Ale asi i to je jedno. Pokud jste onu dobu jako dospělí nezažili, vůbec nevíte, o čem hovoříte. Ale nejdůležitější je, aby soudruh děkan zůstal bez poskrvny. Běžte ve vší úctě do háje! A to jsem ještě velmi slušný. --Rofezaken (diskuse) 9. 8. 2023, 23:15 (CEST)Odpovědět

@Rofezaken: Kritika v biografiích není zakázána, jen musí být zdrojována věrohodným sekundárním zdrojem, ne osobními vzpomínkami. Až vyjde kniha, článek apod. (ale ne např. blog), můžete ji směle přidat. Evidentně jste nečetl závazná pravidla Wikipedie, na která jste byl již slušně upozorněn. — Gumruch (disk.) 9. 8. 2023, 23:37 (CEST)Odpovědět

Pozvánka do Mikrosoutěže mosty 2023[editovat zdroj]

Dobrý den,

Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli pozvat do Mikrosoutěže mosty 2023, která právě začala!

Jedná se o fotografickou soutěž zaměřenou na focení mostů a podobných konstrukcí. Fotit lze právě dostavěné mosty, mosty v havarijním stavu, mosty před demolicí, mosty ve stádiu výstavby i mosty, které svou funkci už nějakou dobu plní. V tomto ohledu se focení meze nekladou!

Do soutěže lze přihlásit až pět fotografií. Pro autora nejlepší fotografie máme skvělou cenu, díky které bude moct své fotografie udělat ještě lepší! Každý, kdo se zapojí od nás dostane virtuální „medaili“ (Uživatelské vyznamenání vytvořené právě pro tuto událost.). Soutěž potrvá až do 8. října, více informací včetně pravidel naleznete na stránce Mikrosoutěž mosty 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 23. 8. 2023, 23:38 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #28[editovat zdroj]

Trizek_(WMF) Diskuse 17. 10. 2023, 01:16 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Soutěže Československo[editovat zdroj]

Děkuji za opravu názvu hesla Milena Blatná[editovat zdroj]

Děkuji moc za rychlý zásah. V.P. --Vaclav1970 (diskuse) 30. 10. 2023, 16:43 (CET)Odpovědět

Prosba o pomoc: heslo "Konfederace politických vězňů České republiky"[editovat zdroj]

Dobrý den, nemám přístup k editaci oficiálních stránek v Infoboxu. Správná adresa je "www.kpvcz.cz" (dole na stránce samotné jsem to opravil). Prosím o podporu, děkuji předem, V.P. --Vaclav1970 (diskuse) 1. 11. 2023, 12:38 (CET)Odpovědět

@Vaclav1970: Opravil jsem to na Wikidatech, protože původně uvedený web nefunguje. Nicméně stav, kdy jde o přesměrování, asi není ideální. — Gumruch (disk.) 1. 11. 2023, 12:43 (CET)Odpovědět

PAVLA SCHÖNOVÁ JAZZ-DOPRACOVÁNÍ EDITOVANÉ STRÁNKY[editovat zdroj]

Dobrý den jmenuji se Pavel Seidl, editoval jsem stránku paní Schönové, na kterou jste reagoval doplněním odkazů. Mám provést další procesy, respektive doložit zdroje nebo reference ohledně významnosti...atd. S paní Schönovou jsme připravili několik dalších odkazů, ale vůbec nevíme kam, co a jak udělat. Můžete nám s tím prosím pomoct a navrhnout nám nějaké podmínky. Jsme tak trochu zoufalí máme čas do 7.12, pak pan kolega MIGORMCZ, který se mnou komunikoval, tak zatím na moji zprávu nereagoval, proto se obracím na vás, jelikož jste v obraze. Děkuji srdečně za informaci. S pozdravem Seidl Pavel --Pavel seidl pavel (diskuse) 27. 11. 2023, 10:45 (CET)Odpovědět

PAVLA SCHÖNOVÁ[editovat zdroj]

Zapomněl jsem prosím dodat kontakt na mail. ppavels@seznam.cz nebo na paní Schönovou info@pavla-jazz.cz Pěkný den. Seidl Pavel --Pavel seidl pavel (diskuse) 27. 11. 2023, 10:56 (CET)Odpovědět

Growth team newsletter #29[editovat zdroj]

1. 12. 2023, 19:04 (CET)

Poslední týden Soutěže Československo[editovat zdroj]

Ponožky, které můžete vyhrát

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 5. 12. 2023, 12:09 (CET)Odpovědět

Možná mrtví "žijící lidé"[editovat zdroj]

Milý kolego, ze zvědavosti jsem klikl na tento Váš odkaz. Zjevně vede do nějakých neexistujících prostor. Pomohla by třeba Kategorie:Osoby s nejistým datem úmrtí?

V úctě --Lukáš Král (diskuse) 4. 1. 2024, 12:45 (CET)Odpovědět

@Lukáš Král:Díky za upozornění, já to moc neaktualizuji, ono těch přesunů tady, na Toolserveru i v externích zdrojích je moc, já se zaměřuji spíš na tvorbu než userpage. Myslím, že ten nástroj Dannyho B. je teď částečně nahrazen automatickou kategorií „Žijící století lidé“ nebo ručně plněnou kategorií Možná žijící lidé. Ona řada lidí, které nejsou ostře sledovanými celebritami, zemře bez mediálního pokrytí. I v databázi NK ČR je celkem dost lidí, kterým by bylo přes 100, 110 i 120 let. S pozdravem — Gumruch (disk.) 4. 1. 2024, 14:20 (CET)Odpovědět

Pozvánka k diskusi a do soutěže Wiki Loves Folklore[editovat zdroj]

Dobrý den,

spolek Wikimedia ČR plánuje uspořádat další fotografickou soutěž, která bude probíhat od 26. února do 7. dubna 2024. Na základě vaší účasti v některé z předchozích fotografických soutěží bychom Vás chtěli vyzvat k zapojení do diskuse o tématu soutěže. Budeme moc rádi vaše tipy a názory, které z navrhovaných témat Vám přijde nejlepší, a které by Vás bavilo fotit.

Zapojte se do diskuse o tématu soutěžte

Dále bychom vás chtěli informovat, že až do 31. března 2024 se můžete zapojit do mezinárodní soutěže Wiki Loves Foklore. Do soutěže lze přihlásit i fotky pořízené v minulých letech, důležité je datum nahrání na Commons. Více o soutěži nalezenete na stránkách soutěže.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 12. 2. 2024, 19:22 (CET)Odpovědět

Pozvánka do Mikrosoutěže Ohrožené stavby[editovat zdroj]

Dobrý den,

Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli pozvat do Mikrosoutěže Ohrožené stavby, která právě začala! Jedná se o fotografickou soutěž zaměřenou na focení budov, kterým hrozí demolice z důvodu zanedbané údržby nebo změny v územních plánech.

Do soutěže lze přihlásit až pět fotografií. Pro dva vítěze máme připravené hodnotné ceny. Každý, kdo se zapojí od nás dostane virtuální „medaili“ (Uživatelské vyznamenání vytvořené právě pro tuto událost.). Soutěž potrvá až do 7. dubna, více informací včetně pravidel naleznete na stránce Mikrosoutěž Ohrožené stavby.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 28. 2. 2024, 18:53 (CET)Odpovědět

Zapojte se do Měsíce žen na Wikipedii[editovat zdroj]

Hezký den,

na základě Vaší účasti v editačních výzvách Vás zvu k účasti v Měsíci žen na Wikipedii pořádanou spolkem Wikimedia Česká republika. Výzva už pošesté upozorňuje na to, že pouze 18 % všech biografií na Wikipedii patří ženám a pouze 10 % dobrovolných editujících Wikipedii jsou ženy.

Pro zapojení do soutěže napište do „Shrnutí editace“ hashtag #WikiGap, a to až do 8. dubna 2024.

Všechny účastníky a účastnice výzvy oceníme virtuální „medailí“, mezi 10 vítězů a vítězek porota rozdělí ceny, které do soutěže věnovala audioteka.cz, nakladatelství wo-men a časopis Heroine. Podrobnosti k soutěži a informace o požadovaných článcích najdete zde.

Zároveň Vás zvu i na editatony, kde začátečníkům s editováním pomohou zkušení lektorky a lektoři:

  • Hlavní editaton Ženy na Wikipedii se bude konat 21. března v Americkém centru od 15:00 do 18:30. Připojit se lze i online. Více informací zde.
  • 5. března pořádáme ve spolupráci s Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR editaton Ženy ve vědě, který proběhne na Akademii věd na Národní třídě v Praze ve 14:00–18:00. Více informací zde.
  • 25. března proběhne přednáška s workshopem Ženy, média a Wikipedie ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy a spolkem Studenti IKSŽ. Více informací zde.
  • Na 4. dubna připravujeme ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Praze odborný editační seminář pro zaměstnance okresních archivů s tematikou významných žen. Více informací zde.

V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 1. 3. 2024, 21:06 (CET)Odpovědět

Měsíc žen na Wikipedii před cílovou páskou[editovat zdroj]

Hezký den,

na základě Vaší účasti v editačních výzvách Vám chci připomenout, že výzva Měsíc žen na Wikipedii končí už v pondělí 8. dubna. Pro zapojení do soutěže o ceny nezapomeňte své příspěvky označit hashtagem #WikiGap ve „Shrnutí editace“.

Všechny účastníky a účastnice výzvy oceníme virtuální „medailí“, mezi 10 vítězů a vítězek porota rozdělí ceny, které do soutěže věnovala audioteka.cz, nakladatelství wo-men a časopis Heroine. Podrobnosti k soutěži a informace o požadovaných článcích najdete zde.

Výzva už pošesté upozorňuje na to, že pouze 18 % všech biografií na Wikipedii patří ženám a pouze 10 % dobrovolných editujících Wikipedii jsou ženy.

V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz. Pro osobní konzultaci s dokončením článků se můžete připojit do Online Wikiporadny, ta probíhá každé pondělí od 18:00 na platformě Google Meet (zde).

Hodně štěstí,

--janbery (diskuse) 3. 4. 2024, 12:57 (CEST)Odpovědět

Dotazník ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Vážená fotografko, vážený fotografe,

na základě vaší účasti v některé z fotografických aktivit pořádaných spolkem Wikimedia Česká republika vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají fotografické projekty v následujících třech letech ubírat.

Dotazník se skládá ze 6 otázek a jeho vyplnění by nemělo zabrat více než 5 minut.

S pozdravem,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 18. 4. 2024, 19:09 (CEST)Odpovědět