Turrón

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Turon nebo Turón.
Turrón
Španělský turrón de Alicante
Španělský turrón de Alicante
Základní informace
Místo původuŠpanělsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Turrón je typická španělská cukrovinka podobná tureckému medu. Nejčastěji se s ní lze setkat o Vánocích, kdy má na stole své čestné místo. Základními surovinami pro výrobu této sladkosti jsou včelí med, cukr a mandle. Každá španělská oblast a rodina má svou vlastní recepturu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Začátek výroby turronů je datován na konec 15. století. V městečku Jijona (Xixona) na jihovýchodě Španělska, podle dochovaných zpráv, byla poprvé tato pochoutka vyrobena. Cukrovinky podobné turronům se vyrábějí i na Filipínách, Itálii a jihofrancouzském městečku Roussillon.

Rozdělení[editovat | editovat zdroj]

  • tvrdé (turron duro), tyto turrony se vyrábí z pražených mandlí, většinou jsou v cukrovince obsaženy celé. Klasicky je podáván i v oplatce.
  • měkké (turron blando), cukrovinky obsahující mleté oříšky (mandle, vlašské ořechy, arašídy) a jiné přísady. Tuto pochoutku je možno přirovnat k nugátu.

Turrony mohou být rozličných chutí i netradiční s různými ingrediencemi: Turron de Yema (žloutkový), marcipán s ovocem, s pistáciemi, atd.

Torrone[editovat | editovat zdroj]

Torrone Classico

Torrone je italská verze turrónu. Jedná se o tradiční zimní a vánoční italskou cukrovinku, která existuje v mnoha verzích. Nejstarší písemná zmínka o této pochoutce pochází údajně z doby mezi roky 11001150, kdy Gerard z Cremony přeložil knihu arabského lékaře ze španělské Córdoby nazvanou De medicinis et cibis simplicibus (O lécích a prostých pokrmech), v níž se mimo jiné zmiňuje i o arabském pamlsku zvaném turun.[1] Italský torrone se od španělského turrónu liší použitím menšího množství oříšků. Také tato tradiční pochoutka z lombardské Cremony má celou škálu verzí, od tvrdých a drobivých (duro) až po měkké (morbido). Stejně tak se díky rozličným přísadám do nugátu (citron, vanilka atd.) liší i jejich chuť. Některé verze prodávané v obchodech přicházejí s čokoládovou polevou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Turrón na anglické Wikipedii.

  1. Pirasová, Claudia. Culinaria Italia. Kulinární průvodce. 2. vyd. Praha: Slovart, 2008. 495 s. ISBN 978-80-7391-135-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]