Hic et nunc

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hic et nunc (lat. "tu a teraz, tu a hneď, hneď a zaraz, na mieste") je latinský výraz, ktorým sa vyjadruje, že má niekto niečo vykonať alebo prežívať v aktuálnom momente, a to v širšom alebo užšom zmysle.

V užšom zmysle je to prežívanie okamihu, ktorý je práve tu a teraz - kde sa nachádza človek práve v tej jednej danej chvíli. Často sa zvýrazňuje aspekt neopakovateľnosti a jedinečnosti každého momentu ľudského života. Práve prístup hic et nunc zdôrazňuje, že človek sa má snažiť intenzívnejšie prežívať osobitne každú túto chvíľu svojej existencie.

V širšom zmysle je to prežívanie aktuálneho ľudského života (nunc) v súčasnom období (hic). Takýto prístup vyžaduje od človeka prijatie svojej súčasnosti, doby v ktorej žije, aby neblúdil po minulosti alebo budúcnosti, ale zameral sa na svoju dobu, ktorú môže ovplyvniť.

Hic et nunc neznamená, aby človek nemyslel na budúcnosť, alebo aby si nepamätal minulosť, je to prístup, v ktorom sa zdôrazňuje, že človek môže ovplyvniť, reálne prežívať iba aktuálny moment, okamih svojho života.