Pstroček dvoulistý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPstroček dvoulistý
alternativní popis obrázku chybí
Pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďchřestovité (Asparagaceae)
Rodpstroček (Maianthemum)
Binomické jméno
Maianthemum bifolium
(L.) F.W.Schmidt, 1794
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium, syn.: Convallaria bifolia L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité (Asparagaceae). Některé starší taxonomické systémy ji řadily do čeledi listnatcovité (Ruscaceae), konvalinkovité (Covallariaceae) nebo liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o asi 5–25 cm vysokou vytrvalou rostlinu s podzemním oddenkem[1],[2]. Klasické listy jsou jen 2, jsou střídavé, krátce řapíkaté, čepele jsou vejčité, vynikle žinaté, asi 4–6 cm dlouhé a asi 3–5 cm široké. Na bázi stonku jsou ještě 2 šupinovité listy. Květy jsou v květenství, kterým je vrcholový hrozen. Hrozen je asi 3–5 cm dlouhý a obsahuje asi 10–25 květů[3], květy jsou uspořádány do přeslenů po 2–3 a jsou na článkovaných stopkách. Květy jsou vonné, okvětní lístky jsou 4 (2+2), hvězdovitě rozestálé, bílé, asi 2–3 mm dlouhé. Tyčinky jsou 4 (2+2), gyneceum je srostlé ze 2 plodolistů. Plodem je červená, jednosemenná bobule, asi 0,5 cm v průměru.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Pstroček dvoulistý roste ve velké části Evropy, chybí hlavně na jihu a jihozápadě. Dále se vyskytuje v Asii, hlavně na Sibiři a na Dálném východě. Na Dálném východě a v Japonsku roste taky blízce příbuzný druh Maianthemum dilatatum a mezi oběma druhy se zde vytváří přechodné typy patrně hybridního původu[3]. V Severní Americe roste na západním pobřeží také Maianthemum dilatatum[4], jinde v Kanadě a SV USA pak Maianthemum canadense[5], který byl ve starší literatuře někdy považován za pouhou varietu pstročku dvoulistého[6].

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

Ilustrace

Pstroček dvoulistý je hojný druh lesů od nížin do subalpínského stupně. Roste však většinou na kyselejších půdách, toleruje i kulturní smrčiny, v Krkonoších je běžný i v kleči[1].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Hrouda L. (2002): Convallariaceae Horaninow, in: Kubát K. et al. (eds.): Klíč ke květeně České republiky, Academia, Praha, p.: 744-746
  2. Dostál J. (1989): Nová Květena ČSSR, vol. 2, Academia, Praha
  3. a b http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200027768
  4. http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=242101758
  5. http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=242101757
  6. http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/convallaria/maian/maiabifv.jpg

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]