Plicník tmavý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPlicník tmavý
alternativní popis obrázku chybí
Plicník tmavý (Pulmonaria obscura)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrutnákotvaré (Boraginales)
Čeleďbrutnákovité (Boraginaceae)
Rodplicník (Pulmonaria)
Binomické jméno
Pulmonaria obscura
Dumort., 1865
Synonyma
  • Pulmonaria officinalis subsp. obscura[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plicník tmavý (Pulmonaria obscura) je nižší, volně rostoucí bylina s nápadnými modravými či nafialovělými podlouhlými květy rozvíjející se brzy z jara; nejčastěji roste ve světlých a vlhčích listnatých lesích.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Rostlina s evropským kontinentálním rozšíření, severní hranice vede od Beneluxu po jihu Skandinávie, jižní z jihu Francie přes sever Itálie, sever Bulharska až na Krym, východní hranici tvoří Ural.

České republice se vyskytuje roztroušeně a místy až hojně, chybí v suchých bezlesých a vyšších horských polohách. Těžiště jeho výskytu je nacházejí v termofytiku a v teplejších místech mezofytika, roste od nížin až do podhůří. Dobře se mu daří na humusem zásobených půdách které mohou být hlinité i částečně jílovité, slabě kyselé až neutrální, nejlépe na světlých a vlhkých místech v listnatých lesích a na jejich okrajích.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina s lodyhami 10 až 30 cm vysokými které vyrůstají z tenkého, plazivého rozvětveného oddenku. Řídce štětinaté lodyhy jsou přímé nebo vystoupavé a jen nahoře větvené obvykle do tří vijanů, jsou porostlé nejčastěji pěti až sedmi střídavými, úzce vejčitými až kopinatými listy s téměř přisedlými čepelemi dlouhými 4 až 6 cm a širokými 1 až 2 cm které mají na svrchní straně štětinové a na spodní žláznaté chlupy. Současně s květními lodyhami vyrůstají v přízemní růžici chlupaté přízemní listy dlouhé 4 až 12 cm a široké 2 až 5 cm s úzkými řapíky které jsou vždy delší než čepele. Listy růžice jsou tmavě zelené bez bělavých skvrn, široce vejčitého tvaru, na bázi srdčité a na koncích zašpičatělé, mají zpeřenou žilnatinu a po okrajích jsou nerovnoměrně porostlé žláznatými chlupy a na omak drsné.

Pravidelné pětičetné květy vyrůstající z úžlabí listenů jsou sestaveny do vrcholových květenství vijanů. Jejich kalich, štětinatě i žláznatě chlupatý, do jedné třetiny až poloviny do pěti cípů dělený, je dlouhý 6 až 8 mm a za plodu se prodlužuje. Růžově červená až modrá nálevkovitá koruna dlouhá 13 až 18 mm, jen o málo delší než kalich, je tvořena pěti na vrcholu okrouhlými cípy. Pět tyčinek s nedlouhými nitkami je kratších než korunní trubka. Čtyřdílný semeník nese jednu čnělku s rozdvojenou hlavičkovitou bliznou.

Druh je hemikryptofyt, jeho listová růžice téměř nikdy zimní období nepřečká a z jara vyrůstá zcela nová. Květy se rozvíjejí v období od března do května, většinou ještě před olistěním stromů pod nimiž roste, opylujícímu hmyzu poskytuje dostatek nektaru. Po opylení ze semeníku vyrostou čtyři tvrdky 3,5 až 4 mm dlouhé které jsou leskle hnědé až černé.[2][3][4][5]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Plicník tmavý je podobný plicníku lékařskému, dříve býval dokonce veden i jako poddruh plicníku lékařského. Je uváděno několik hlavních morfologických znaků, kterými se oba druhy odlišují. Plicník tmavý má přízemní listy tmavě zelené bez bělavých skvrn a jejich řapíky jsou výrazně delší než čepele a hlavně kalichy květů jsou řídce porostlé dlouze štětinatými a roztroušeně žláznatými chlupy a někdy jsou i osténkaté. Plicník lékařský má na přízemních listech výrazné bílé skvrny a jejich řapíky jsou stejně dlouhé nebo kratší než čepele a jeho zpočátku úzké a za plodu široce zvonkovité kalichy jsou výrazně štětinaté s roztroušenými stopkatě žláznatými chlupy.[2][4]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Rostlina plicníku tmavého obsahuje stejně jako plicník lékařský kyselinu křemičitou, slizové látky, saponiny, třísloviny, mnohé minerální látky a další, sbírá se především jeho kvetoucí nať (herba pulmonaria) nebo jen listy (folium pulmonaria). Usušená droga působící protizánětlivě bývá součásti bylinných čajů, mj. na usnadnění odkašlávání, regeneraci sliznic dýchacích cest a trávicího ústrojí.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Pulmonaria obscura (Plicník tmavý) [online]. BioLib.cz [cit. 2013-09-05]. Dostupné online. 
  2. a b c JAROŠOVÁ, Lucie. Pulmonaria obscura a Pulmonaria officinalis v ČR. Brno, 2006 [cit. 05.09.2013]. Diplomová práce. Masarykova univerzita v Brně. Vedoucí práce Jiří Danihelka. Dostupné online.
  3. a b KOHOUTOVÁ, Dagmar. BOTANY.cz: Plicník tmavý [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 29.03.2008 [cit. 2013-09-05]. Dostupné online. 
  4. a b c HRONEŠ, Michal. Natura Bohemica: Plicník tmavý [online]. Natura Bohemica, Olomouc, rev. 19.04.2009 [cit. 2013-09-05]. Dostupné online. 
  5. BERTOVÁ, Lydia; GOLIAŠOVÁ, Kornélia. Flóra Slovenska V/1: Pulmonaria obscura [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1993 [cit. 2013-09-05]. S. 68–70. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. ISBN 80-224-0349-0. (slovensky) 
  6. Herbář Wendys: Plicník lékařský [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera [cit. 2013-09-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]