Plavání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Animace plavání žáby

Plavání je pohyb, pomocí kterého se lidé a zvířata dokážou přemisťovat ve vodě pohyby vlastního těla bez kontaktu se dnem. Jazykové kodifikační příručky českého jazyka přiřazují stejnému výrazu i význam pasivní, tedy plování těles, přičemž sloveso „plování“ označují za zastaralou verzi téhož slovesa rovněž pro oba významy, aktivní i pasivní. Pro pohyb plavidel se oddělil samostatný pojem plavba, tvary slovesa plout se používají i pro plutí ledů.

Historie plavání lidí[editovat | editovat zdroj]

První historické záznamy, ukazující, že lidé uměli plavat, pocházejí ze starověkého Egypta. Ve starověku nedosáhlo plavání vrcholu v Egyptě, ale v Řecku a Římě, kde bylo součástí vzdělání.[1]

Ve středověku uváděl již německý kazatel Johann Rothe (cca 1360–1434) ve svém díle Ritterspiegel okolo roku 1410 plavání na zádech i na břiše jako jednu z dovedností přípravy k rytířství.[2][3][p 1] U ostatních vrstev obyvatelstva nebylo plavání podporováno. K plavání se vrátili až humanisté, kteří studovali antická díla, ve kterých se dozvěděli o způsobech plavání. Na toto téma vznikla různá pojednání a v roce 1538 sepsal Nicolas Wynman[p 2] první učebnici plavání.[4] Tento sport získával čím dál více na oblibě, později začaly vznikat plavecké školy nebo byl zařazen do vyučování v běžných vzdělávacích institucích. V období romantismu nabylo plavání nového významu jako sportovní disciplína.

V silně slané vodě Mrtvého moře k udržení těla nad hladinou není plavání zapotřebí

Plavecké způsoby[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Plavání (sport).

Prsa[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Prsa (plavání).

Prsa jsou v plavání jedna z plaveckých technik. Tento plavecký způsob připomíná plavání žab. Člověk plave na břiše, rukama se odráží do stran a zezadu se odráží nohama.

Kraul[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Kraul.

Během plavání kraulem se postava plavce nachází v téměř vodorovné poloze vzhledem k hladině, což má za následek minimální odpor. Během kraulu jsou pohyby vedeny tak, že nedochází ke vzniku brzdění plavce a jeho následný pohyb končetin jen dodává další rychlost a tím plavec rovnoměrně zrychluje.[5] Kraul je nejrychlejší plavecký způsob, který existuje. Pokud by se kraul bral jako 100 %, tak na další plavecké způsoby připadají hodnoty následující: pro motýlka 93 %, znak 89 % a prsa 79 %.[6]

Motýlek[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Motýlek (plavání).

Motýlek se plave po břiše hlavou dolů. Po startu či po obrátkách je využíváno delfíního vlnění, které při dobře zvládnuté technice může pozitivně ovlivnit čas. Po vynoření z vody se vytahují obě ruce současně a pohybují se dopředu k hlavě a podél ní se vrací pod vodu. Následně se podél těla pohybují po co nejdelší dráze.

Znak[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Znak (plavání).

Oblečení na plavání[editovat | editovat zdroj]

Lidé (pokud nevyznávají nudismus) si na pobyt ve vodě a u vody (bazén, koupaliště, pláž) oblékají plavky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Český zdroj uvádí chybně období Rotheova působení.
  2. Zdroje nejednotně uvádějí, že byl Němec, Švýcar, Dán či Holanďan.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOLEŽÍLKOVÁ, Zdena. Vývoj techniky kraulu. Praha, 2010. Bakalářská práce. UK FTVS. Vedoucí práce Tomáš Miler. Dostupné online.
  2. HUMMEL, Albrecht. Deutschland lernt (wieder) schwimmen [online]. [cit. 2021-05-25]. Dostupné online. (německy) 
  3. KAČER, Jindřich. Rytířská kultura: Kdo byli předchůdci krále Artuše a Richarda Lvího Srdce. 100+1 [online]. 2019-06-02 [cit. 2021-05-25]. Dostupné online. 
  4. The Development of the Modern Stroke. The Washington Post [online]. [cit. 2021-05-25]. Dostupné online. 
  5. Technika kraul [online]. [cit. 2008-02-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-12-04. 
  6. Z historie vývoje plaveckých stylů - kraul [online]. [cit. 2008-02-03]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]