Treláž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Altán v Sanssouci, Potsdam, Berlín, rokokový park od architekta Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff (1747)

Treláž (francouzsky treillage) je stavební doplněk zahrady nebo domu vytvářející dekorativní efekty. Je to prvek zahradní architektury používaný v sadovnické tvorbě. Treláže mohou být seskupovány, doplňovány jinými stavebními prvky nebo i stříhanými keři. Treláže se mohou lišit podle velikosti a designu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Treláž je mřížová konstrukce, obvykle vyrobená z překříženého dřeva, bambusu nebo kovu. Je zhotoven často na podporu popínavých rostlin nebo dřevin. Příkladem vhodných popínavek pro treláže je hrášek, hrachor, vinná réva, popínavé růže, plamének, břečťan. Vistárie vyžaduje pevnou treláž, slabší treláže rozbije.

Treláž může stát samostatně, ale také může být součástí jiné stavby. Treláž bývá často připojena k vnější zdi domu nebo pergole. Kovové treláže jsou velmi pevné, ale nemusí být nejvhodnější volbou pro popínavé rostliny. Jak slunce rozehřeje kov, stává se horkým a poškozuje popínavé rostliny.

Výtvarné působení[editovat | editovat zdroj]

Je třeba si uvědomit, že nepopnuté části treláže, a tedy její barva, struktura a materiál budou působit výrazně opticky na pozorovatele, a proto kromě umístění a samotného tvaru je i toto nutné uvážit. Uvědomit si působení slabších a silnějších linií, vodorovné a svislé prvky, použití křivek teplé, studené, výrazné, tlumivé, kontrastní barvy. Kromě souladu s ostatními prvky zahrady a domu můžeme využít treláž k dobarvení nebo optickému rozšíření zahrady nebo i zvýraznění přírodního dojmu (více přírodní materiály).

Rostliny vhodné pro treláže[editovat | editovat zdroj]

letničky

Výhody treláže[editovat | editovat zdroj]

Významná úspora místa, možnost tvarovat rostlinu podle předem daného plánu, vytvoření velmi dekorativních scén.

Nevýhody treláže[editovat | editovat zdroj]

Náročnější, nebo při použití otrněných rostlin a větší plochy velmi náročný doplněk z hlediska údržby rostliny. Dřevěné treláže z nekvalitního dřeva (smrk) rychle podléhají zkáze. Při použití letniček nebo trvalek může být obtížné odstraňovat zbytky rostlin .

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trellis na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]