Aksamitník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAksamitník
alternativní popis obrázku chybí
Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodaksamitník (Tagetes)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aksamitník (Tagetes), též nazývaný afrikán, je rod 52 druhů jednoletýchvytrvalých bylin z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Jsou původní na jihozápadě USA, v Mexiku a na jihu Jižní Ameriky. Různé druhy se liší podle velikosti 0,05–2,2 m. Mají zpeřené zelené listy, a bílé, zlaté, oranžové, žluté, červené květy velké obvykle 4–6 cm v průměru.

Plevel[editovat | editovat zdroj]

Alespoň jeden druh je naturalizovaný plevel v Africe, na Havaji, a v Austrálii.

Použití[editovat | editovat zdroj]

V našich podmínkách se využívají především jako okrasné letničky. Výhodou je snadné pěstování z poměrně levných semen a kvetení od června do podzimu.

Aksamitníky mají ostrou vůni, ačkoliv byly vyšlechtěné odrůdy, které mají být bez zápachu. Vůně má odrazovat některé druhy hmyzích škůdců a proto se používá v zahradnické praxi jako podplodina nebo lem zeleninových záhonů. Rovněž má likvidovat hlístice v půdě.

Tagetes erecta se pěstuje na větších plochách jako zdroj luteinu, který je oranžovo-žlutým karotenoidovým barvivem. Význam má jako potravinářské barvivo (INS-číslo E161b), částečně jako součást doplňků stravy pro podporu zraku.

Tagetes minuta (Khakibush nebo Huacatay), původem z Jižní Ameriky, byl použit jako zdroj esenciálního oleje jako pro voňavkářský průmysl, známý jako tagette, a jako příchuť v potravinách a tabákovém průmyslu v Jižní Africe, kde je také druh užitečný jako pionýrská rostlina v rekultivaci narušených pozemků.

Tagetes lucida z Mexika je nízký keřík. Jako koření je vhodný pro svou nasládlou anýzovou chuť do omáček, polévek a kuřecí pečeně. Nálev z celé rostliny se pije při bolestech břicha nebo se přidává do koupele při revmatických onemocněních. Čaj má tišící účinky na žaludek a nervový systém, při kocovině, lehké migréně. Je lehké psychedelikum, silný čaj způsobuje při zavřených očích vize podobné účinku peyotlu a lehkou euforii. Mexičtí Huicholové používali aksamitník jako obřadní drogu a kouřili jej ve směsi selského tabáku a tohoto aksamitníku.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Známých je kolem 59 druhů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tagetes na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]