Zámecká brána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámecká brána
Základní informace
Materiálykámen, dřevo
Poloha
AdresaZámecký park, Studénka
Okres Nový Jičín
Moravskoslezský kraj, ČeskoČesko Česko
PohoříOderská brána
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky50072/8-3992 (PkMISSezObrWD) (součást památky Starý a Nový zámek ve Studénce)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámecká brána je historická věž s bránou do Zámeckého parku se Starým a Novým zámkem ve městě Studénka v okrese Nový Jičín. Geograficky také leží v nížině Oderská brána v Moravskoslezském kraji. Je to kulturní památka.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Zámecká brána je společně se zděnou ohradní zdí vedena od jako kulturní památka ČR od 4. října 1999. Věž byla postavena jako novogotická úprava areálu zámku/zámecké zahrady a to s kamennou bránou, dřevěným patrem a dlátkovou střechou. Pravděpodobně byla postavena v roce 1866, kdy byl majitelem zámků a jeho okolí šlechtický rod Blücherů. Ti si vzali jako předlohu pro stavbu brány větší bránu v polské vesnici Krobielowice ze 14. století. Krobielowice byly od roku 1814 hlavním sídlem rodiny Blücherů. V minulosti byla brána vyzdobena různými dekorativními prvky, které se nedochovaly. V roce 2021 se celá stavba rekonstruovala. Dnešní součástí brány jsou ocelová mřížová vrata. Nachází se u křižovatky ulic 2. května a Na Trávníkách a místní cyklostezky a je celoročně volně přístupná.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ohradní zeď s branou - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2023-02-21]. Dostupné online. 
  2. a b Zámecká brána - Oficiální stránka města Studénky. www.mesto-studenka.cz [online]. [cit. 2023-02-21]. Dostupné online. 
  3. a b ZÁMECKÁ BRÁNA VE STUDÉNCE - Ostravsko, Opavsko a poodří - Historické zajímavosti - Historické budovy - Studénka - InfoČesko. www.infocesko.cz [online]. [cit. 2023-02-21]. Dostupné online. 
  4. S.R.O, POLAR televize Ostrava. Město za opravy zámecké brány zaplatí téměř milion korun | Studénka | Zprávy | POLAR TV. polar.cz [online]. [cit. 2023-02-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]