Zvrhlík Homer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zvrhlík Homer
112. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevHomer Badman
Číslořada 6
díl 9
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra27. listopadu 1994
Česká TVČeská televize
Česká premiéra14. ledna 1997
Tvorba
ScénářGreg Daniels
RežieJeffrey Lynch
Prod. kód2F06
Obsah
Tabule„Už nikdy nebudu vykrajovat propustky z mýdla.“
Gaučový gagSimpsonovi běží ke gauči, nicméně ten se s celou zdí neustále posouvá dozadu.
Délka22 minut
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Líza posila mužstva
Následující →
Dědeček versus sexuální ochablost
Seznam dílů 6. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zvrhlík Homer (v anglickém originále Homer Badman) je 9. díl 6. řady (celkem 112.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Greg Daniels a díl režíroval Jeffrey Lynch. V USA měl premiéru dne 27. listopadu 1994 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 14. ledna 1997 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Homer a Marge najmou Ashley Grantovou, feministickou studentku, aby hlídala Barta, Lízu a Maggie, zatímco se účastní srazu cukrářů. Homer oblékne Marge nadměrně velký kabát a doufá, že se mu podaří propašovat co nejvíce sladkostí, včetně vzácné Venuše. Když je Homer přistižen při krádeži gumové Venuše, vyrobí improvizovanou bombu, která vyhodí kongresové centrum do povětří, zatímco on a Marge utečou.

Tu noc Homer horečně hledá ztracenou gumovou Venuši, dokud mu Marge nepřipomene, že má Ashley odvézt domů. Když vystoupí z auta, uvidí Homer gumovou Venuši přilepenou na jejích kalhotách. Jakmile Homer bonbón popadne, Ashley se otočí a vidí, jak na něj slintá. Ona si nicméně myslí, že má Homer chuť na sex, a tak s křikem utíká, zatímco Homer bonbón jí.

Druhý den ráno napochoduje na zahradu Simpsonových rozzuřený dav vysokoškoláků a tvrdí, že Homer Ashley sexuálně obtěžoval. Odmítají uvěřit Homerovu vysvětlení a pronásledují ho. Bulvární zpravodajský pořad Rock Bottom odvysílá rozhovor s Homerem, který je selektivně sestříhán a prezentován vytržený z kontextu, aby z něj udělal úchyla. Vzniklý mediální cirkus nepřetržitě monitoruje Simpsonovy doma a jejich pohyb. Homerova pověst je ještě více pošpiněna poté, co ho Dennis Franz v televizním filmu vylíčí jako nenapravitelného sexuálního predátora.

Líza a Marge navrhnou, aby Homer natočil svou verzi příběhu pro veřejnoprávní kabelovou televizi, ale protože se vysílá ve špatném vysílacím čase, uvidí ho jen málo diváků a podaří se mu jen rozzlobit stařičkého cyklistu. Školník Willie, který rád natáčí a sleduje amatérská videa, zhlédne Homerovu nahrávku. Ukáže Simpsonovým svou videokazetu s tím, co se skutečně stalo tu noc, kdy Homer odvezl Ashley domů. Po jejím zhlédnutí se Ashley a médiím omluví za to, že Homera označili za zrůdu.[1][2]

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Scenárista epizody Greg Daniels původně tento díl koncipoval jako epizodu zaměřenou spíše na protichůdné názory Lízy a Homera na feminismus. Nakonec se z epizody stala spíše satira na média a televizní pořady jako Hard Copy.[3] David Mirkin, tehdejší showrunner seriálu, se velmi silně cítil na „bulvarizaci médií“ a uvedl, že epizoda byla v roce 2005 stejně aktuální jako v té době a od té doby se situace zhoršila.[4] Několik gagů v dílu je založeno na tom, co by dělaly skutečné pořady jako Hard Copy, jako je například vytváření dojmu, že lidé jsou vinni bez soudu, a také vytváření naprostého narušení soukromí tím, že se před domy lidí postaví tábor.[4] Talk show Ben, kterou moderuje medvěd jménem „Gentle Ben“ s mikrofonem na hlavě, odráží pocit autorů, že talk show může moderovat kdokoli, protože k tomu potřebuje jen mikrofon a publikum.

Dennis Franz byl druhou volbou scenáristů pro dabéra, který v televizní dramatizaci namlouvá Homera,[4] podle komentáře na DVD byl původní dabér více „soudkovitý“.[5]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Během kongresu se z interkomu ozve hlas, že recepce „hledá pana Goodbara“. Akční pasáž na srazu cukrářů je „založena na všech filmech s Brucem Willisem, které kdy byly natočeny“.[4] Homerova představa života pod vodou je parodií na píseň „Under the Sea“ z Disneyho filmu Malá mořská víla.[4] Epizoda také obsahuje parodie na Hard Copy, Sally Jessy Raphael, Late Show s Davidem Lettermanem a mediální pokrytí kauzy O. J. Simpsona.[4]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

V původním vysílání skončil díl v týdnu od 21. do 27. listopadu 1994 na 50. místě ve sledovanosti s ratingem 9,5, což odpovídá přibližně 9,1 milionu domácností. V tom týdnu byl nejlépe hodnoceným pořadem na stanici Fox, když předstihl seriál Ženatý se závazky.[6]

Podle Davida Mirkina má epizoda mezi fanoušky Simpsonových velmi vysoké hodnocení.[4]

V žebříčku 25 nejlepších epizod Simpsonových, který sestavil časopis Entertainment Weekly v roce 2003, se díl umístil na 18. místě.[7]

Deník The Daily Telegraph charakterizoval epizodu jako jeden z 10 nejlepších televizních dílů Simpsonových.[8]

V roce 2003 při prvním setkání Rickyho Gervaise, spolutvůrce a hvězdy seriálu Kancl, se scenáristou epizody Gregem Danielsem Gervais prozradil, že se jedná o jeho nejoblíbenější epizodu seriálu Simpsonovi. Daniels později adaptoval Kancl pro americkou televizi.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Homer Badman na anglické Wikipedii.

  1. GROENING, Matt; COFFMANOVÁ, Antonia; RICHMOND, Ray. The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family. 1. vyd. New York: HarperPerennial, 1997. Dostupné online. ISBN 978-0-06-095252-5. OCLC 37796735 S. 173. 
  2. [2F06] Homer Bad Man. web.archive.org [online]. 2007-03-04 [cit. 2022-04-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-03-04. 
  3. Daniels, Greg (2005). The Simpsons season 6 DVD commentary for the episode "Homer Badman" (DVD). 20th Century Fox.
  4. a b c d e f g Mirkin, David (2005). The Simpsons season 6 DVD commentary for the episode "Homer Badman" (DVD). 20th Century Fox.
  5. Lynch, Jeffrey (2005). The Simpsons season 6 DVD commentary for the episode "Homer Badman" (DVD). 20th Century Fox.
  6. "'Rockford' sweeps CBS to victory". Sun-Sentinel. 1. prosince 1994. S. 4E.
  7. The best Simpsons episodes, Nos. 16-20. EW.com [online]. [cit. 2022-04-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. The 10 best Simpsons TV episodes. www.telegraph.co.uk [online]. [cit. 2022-04-08]. Dostupné online. 
  9. Greg Daniels Moves His Comedic Spotlight To Absurdity In The Afterlife. NPR.org. Dostupné online [cit. 2022-04-08]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]