Zuzana Marková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zuzana Marková
Základní informace
Narození1988
Praha, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Žánryopera, klasická hudba
Povoláníhudební pedagog, sbormistr, zpěvačka
Nástrojeklavír
Hlasový oborsoprán
Aktivní roky2000-dosud
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zuzana Marková (* 1988Praze) je česká sopranistka, sólistka Národního divadla v Praze, divadla Antonína DvořákaOstravě a dalších operních domů v Česku i zahraničí.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Studovala na Pražské konzervatoři obor klasický zpěv u své matky, prof. Jiřiny Markové, klavír u prof. Miroslava Langera a dirigování u prof. Miriam Němcové a prof. Hynka Farkače. Účastnila se mistrovských kurzů Mietty Sigheleho a Veriana Lucchettihoitalském Riva del Garda. V letech 2010–2011 dále pokračovala ve studiu zpěvu u Paoly Pittalugaové v Operním studiu v Boloni.

V roce 2003 zvítězila v pěvecké soutěži „Pražský pěvec“ a získala druhé místo v „Duškově pěvecké soutěži“ v Praze.

Umělecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Zpěv a herectví[editovat | editovat zdroj]

V pražském Národním divadle vystupovala již jako dítě v dětských rolích (Jakobín, Sedlák kavalír (Cavalleria rusticana), Komedianti (Pagliacci), Příhody lišky Bystroušky, Rigoletto, Braniboři v Čechách) a také v činoherních představeních (Mistr a Markétka, Richard III.) a jako šestnáctiletá se se objevila v hlavní roli Františky v Burianově Opeře z pouti v ostravském Divadle Antonína Dvořáka.

V roce 2012 získala Zuzana Marková druhou cenu v Mezinárodní soutěži Ernsta Häfligera ve Švýcarsku.

Zpívala také na koncertech „Omaggio a Verdi“ (Pocta Verdimu) se Sicilským symfonickým orchestremPalermu (árie a výběr scén z „Traviaty“ a „Rigoletta“), zahajovací koncert Avignonského festivalu a Musiques en fêteChorégie d'Orange, Classic in the CityAntverpách pro De Vlaamse Opera a další koncerty v Itálii a ČíněOrchestra Filarmonica Toscanini.

Sbormistrovská činnost[editovat | editovat zdroj]

Marková byla sólistkou souboru Dětská opera Praha a po smrti sbormistra Milana Malého v roce 2004 se sama stala sbormistryní souboru. Jako sbormistryně vystupovala s Dětskou operou v Bayreuthu a v roce 2005 také reprezentovala Česko na světové výstavě Expo 2005japonské Nagoji.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]