Ztracené pásky Apolla 11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ztracené pásky Apolla 11 jsou chybějící magnetické pásky se záznamy z prvního přistání na Měsíci v roce 1969 v rámci mise Apollo 11 ve formátu slow-scan television (SSTV). Pásky obsahovaly surový videozáznam a telemetrická data. Ztracené pásky se neúspěšně pokoušel najít tým bývalých zaměstnanců NASA krátce po roce 2000, protože podle zachovaných fotografií byl záznam ve formátu SSTV mnohem kvalitnější, než zachované záznamy ve formátu NTSC. Hledání bylo uzavřeno s tím, že pásky byly přepsány krátce po roce 1980 novými záznamy, což byl tehdy běžný postup,[1][2][3] když NASA neměla dostatečný úložný prostor pro misi Landsat.[4] Přestože originální pásky nebyly nalezeny, byly nalezeny kvalitní NTSC záznamy a také záznam na Super 8mm film natočený v Austrálii z monitoru zobrazujícího SSTV obraz. Výsledky pátrání spolu s částečně restaurovanými záznamy byly se souhlasem NASA předvedeny na konferenci v roce 2009, zbytek restaurační práce celé mise Apollo 11 dokončila firma Lowry Digital na konci téhož roku.

V roce 2006 byly objeveny v hlavní fyzikální budově Curtin University ve městě Perth v Západní Austrálii záznamy s daty mise Apollo a jedna z těchto pásek byla poslána na analýzu do NASA.[5] Pásky však neobsahují video, ale obsahují telemetrická data, která byla zaznamenána na ztracených páskách společně se SSTV videem. Při čtení pásky byla potvrzena možnost záznam i v současnosti přečíst (pokud by se ztracené pásky nalezly).[4]

Konspirační teorie[editovat | editovat zdroj]

Podle některých konspiračních teorií o přistání Apolla má zničení záznamů s telemetrickými daty dokazovat, že k přistání na Měsíci v rámci mísí Apollo ve skutečnosti nedošlo a vše bylo pouze simulováno v pozemských ateliérech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Apollo 11 missing tapes na anglické Wikipedii.

  1. O'NEIL, James E. Search for Missing Recordings Ends. TV Technology. New York: NewBay Media, August 6, 2009c. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne October 19, 2013. 
  2. PERLMAN, Robert Z. NASA Erased First Moonwalk Tapes, But Restores Copies. Space.com. New York: July 17, 2009. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne July 27, 2014. 
  3. SARKISSIAN, John. The search for the Apollo 11 SSTV tapes [online]. CSIRO Parkes Observatory, May 21, 2006 [cit. 2013-10-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne May 12, 2012. 
  4. a b NAFZGER, Richard. The Apollo 11 Telemetry Data Recordings: A Final Report. Washington, DC: NASA, November 2, 2009. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne August 2, 2014. 
  5. AMALFI, Carmelo. Space Week: Lost Moon landing tapes discovered. COSMOS and The Science of Everything. Toorak, Victoria, Australia: November 1, 2006. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne July 22, 2014. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Videa po obnovení a překódování: