Zrzavé vlasy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frederick Sandys: Marie Magdalena (1859)

Zrzavá barva vlasů se vyskytuje zhruba u 1–2 % světové lidské populace. Je způsobena světlým typem melaninu feomelaninem.

Genetická determinace zbarvení vlasů[editovat | editovat zdroj]

Za zbarvení vlasů je zodpovědný pigment melanin, který je produkován buňkami, tzv. melanocyty. Dle zbarvení je následně dělen na tmavý eumelanin a světlý feomelanin.[1][2] Zrzavá barva vlasů je způsobena vyšší koncentrací světlého pigmentu feomelaninu.[3] Tato vlastnost se předává prostřednictvím šestnáctého páru chromozomů, který produkuje receptor spřažený s G proteinem MC1R.[4] Jde o tzv. recesivní gen, který se nemusí projevit ani v případě, že tuto vlastnost mají oba rodiče. Rusovlasost se odborně nazývá rutilismus. Rutilismus totiž umožňuje efektivněji využít vitamín D, který pokožka vstřebává ze slunečního záření.

Genetický drift[editovat | editovat zdroj]

S rezavým zbarvením vlasů se pojí také světlé zbarvení pleti, přítomnost pih a šedé nebo zelené oči. Luigi Cavalli-Sforza soudí, že tento znak se objevil před zhruba dvaceti tisíci lety v důsledku genetického driftu, kdy příslušníci druhu Homo sapiens sapiens[5] začali osidlovat oblasti s chladným podnebím a nedostatkem slunečního svitu.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Mapa světa podle převládající barvy vlasů původního obyvatelstva

Rezavé vlasy jsou rozšířeny především v severní a západní Evropě u keltských a germánských národů: v Irsku je má desetina obyvatel. Nápadně vysoký podíl rusovlasých osob v populaci vykazují i Udmurti, Kabylové nebo Tádžici.[6]

Rezavé vlasy mají také tarimské mumie, nalezené v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang. Rudé vlasy jsou rozšířeny rovněž mezi aškenázskými Židy. V Polynésii byla tato barva vlasů spojována s náčelnickou vrstvou, proto byly sochy moai na Velikonočním ostrově opatřeny parukami z načervenalého tufu, zvanými pukao. Rezavého odstínu vlasů je možno uměle dosáhnout barvením hennou.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Rovněž se jim v různých příbězích stereotypně připisuje vznětlivost a snížená sebekontrola. Zrzavé děti bývají ve škole častěji než jiné terčem šikany. Spermabanka Cryos International v roce 2011 oznámila, že nebude přijímat sperma rudovlasých mužů, protože o ně není zájem.[7]
  • Existuje výzkum, podle něhož mají zrzaví lidé kvůli zvýšené citlivosti na bolest vyšší spotřebu anestetik.[8]
  • Rusovlásky na svých obrazech s oblibou znázorňoval italský renesanční malíř Tizian, proto se této barvě vlasů říká také ticiánová.[9]
  • V nizozemském městě Breda se každoročně koná setkání lidí se zrzavými vlasy Roodharigendag.

Příklady rusovlasých lidí[editovat | editovat zdroj]

Skutečné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Fiktivní postavy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Red hair na anglické Wikipedii.

  1. Blond, braun, rot – Wie die Haarfarbe entsteht. Welt.de. 2011-05-21. Dostupné online [cit. 2016-07-02]. 
  2. 1000 Fragen: Warum gibt es überhaupt rote Haare?. SPIEGEL.de [online]. [cit. 2016-07-02]. Dostupné online. 
  3. Proč jsou zrzavé vlasy tolik žádané i mezi slavnými. Novinky.cz [online]. Borgis, 2014-05-02 [cit. 2016-07-02]. Dostupné online. 
  4. Božská mutace: Světlé vlasy jsou výsledkem genetického defektu, 100+1, 19.6. 2016
  5. Schwarz, Rot, Blond – Biologie der Haarfarbe. [s.l.]: daserste.de Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-18. (německy)  Archivováno 18. 8. 2016 na Wayback Machine.
  6. Zrzavé vlasy: Dar, nebo prokletí?, EpochaPlus 29. 10. 2015
  7. Sperm bank can’t find takers for red-haired genes Sperm bank can’t find takers for red-haired genes, The Star, 20. 9. 2011
  8. Zrzaví lidé vnímají bolest intenzivněji, Medicína.cz, 7. 1. 2003
  9. Tizian, Český rozhlas 2. 1. 2004
  10. Maedhros - Tolkien Gateway. tolkiengateway.net [online]. [cit. 2017-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]