Zouvalka (přírodní rezervace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Zouvalka
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Přírodní rezervace Zouvalka
Přírodní rezervace Zouvalka
Základní informace
Vyhlášení23. leden 2002
VyhlásilOkresní úřad Vyškov
Nadm. výška308–342 m n. m.
Rozloha3,37 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresVyškov
UmístěníMoravské Prusy
Souřadnice
Zouvalka
Zouvalka
Další informace
Kód2149
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Zouvalka je přírodní rezervace v lokalitě Moravské Prusy v okrese Vyškov. Rezervace byla zřízena vyhláškou Okresního úřadu Vyškov ze dne 23. ledna 2002. Leží jižně od města Vyškov na jihovýchodních svazích kóty 356 m n. m. v Kučerovské pahorkatině. Důvodem ochrany je zachování fragmentů suchých trávníků svazu Cirsio-Brachypodion pinnati s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podloží tvoří vápence, pískovce a vápnité jíly spodního badenu (morav) karpatské předhlubně, které jsou zčásti zakryty spraší. Půdní pokryv představují pararendziny a typické hnědozemě.

Flora[editovat | editovat zdroj]

V křovinném patru jsou zastoupeny hloh jednosemenný (Crataegus monogyna), ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare), dřín jarní (Cornus mas), slivoň trnitá (Prunus spinosa). Vyskytují se i ovocné stromy (třešeň ptačí) a náletové lesní dřeviny. Významný je výskyt kriticky ohroženého tořiče včelonosného (Ophrys apifera), dalšími významnými druhy jsou bělozářka větevnatá (Anthericum ramosum), modřenec chocholatý (Muscari comosum), len tenkolistý (Linum tenuifolium), černohlávek velkokvětý (Prunella grandiflora) a záraza vyšší (Orobanche elatior). Z běžných druhů stepní vegetace je to válečka prapořitá (Brachypodium pinnatum), sveřep vzpřímený (Bromus erectus), ovsík vyvýšený (Arrhenatherum elatior), kostřava žlábkatá (Festuca rupicola), ostřice horská (Carex montana) a další.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Hmyz zastupují zejména motýli, např. vřetenuška ligrusová (Zygaena carniolica), modrásek kozincový (Glaucopsyche alexis), ostruháček švestkový (Satyrium pruni), okáč voňavkový (Brintesia circe), z ptáků tu hnízdí strnad obecný (Emberiza citrinella) a linduška lesní (Anthus trivialis).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MACKOVČIN, Peter. Chráněná území ČR, svazek IX, Brněnsko. Praha: AOPK ČR a EkoCentrum Brno, 2007. 932 s. ISBN 978-80-86064-66-6. S. 552. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]