Zenica (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na budovu nádraží.

Zenica je železniční stanice ve stejnojmenném městě v Bosně a Hercegovině. Je součástí trati Šamac–Sarajevo, nachází se na 197,7 km trasy.

Nádraží je umístěno v severozápadní části města, v lokalitě Blatuša. V jeho blízkosti se nachází i místní autobusové nádraží.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba nádraží byla realizována v rámci tzv. pracovní akce mládeže (ORA) po druhé světové válce. V rámci modernizace a rozšiřování města Zenica byla přeložena i železniční trať východně od města. Namísto původní stanice úzkorozchodné dráhy bylo rozhodnuto o zbudování plnohodnotného nádraží pro osobní dopravu. Do soutěže se přihlásili dva architekti původem z Bělehradu (Mihajlo Mitrović a Radivoje Tomić), kteří se také účastnili dobrovolnických brigád na výstavbě trati. Jejich návrh, který zahrnoval kompletní projektovou dokumentaci monumentální budovy s velkou odbavovací halou, byl nakonec výběrovou komisí pozitivně přijat. Schválen byl v roce 1947 a dokončen byl v roce následujícím, ke Dni republiky.[1] Od té doby slouží nádraží osmdesátitisícovému městu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ARNAUT, Alica. saZnanje. Únor 2020, čís. 2/2020, s. 216. Dostupné online. ISSN 2744-1210. (bosenština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]