Zemská porodnice u Apolináře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zemská porodnice u svatého Apolináře
Zemská porodnice u Apolináře
Zemská porodnice u Apolináře
Účel stavby

Porodnice, gynekologicko-porodnická klinika

Základní informace
SlohNovogotika
ArchitektJosef Hlávka
Výstavba18651875
MateriálČervené cihly
StavebníkČeské království
Současný majitelHlavní město Praha
Poloha
AdresaApolinářská, Karlov, Praha 2Nové Město, ČeskoČesko Česko
UliceApolinářská
Souřadnice
Porodnice u Apolináře
Porodnice u Apolináře
Porodnice u Apolináře, Praha
Další informace
Rejstříkové číslo památky40134/1-1244 (PkMISSezObrWD)
Webwww.apolinar.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zemská porodnice u svatého Apolináře (známá jako Porodnice U Apolináře) je zdravotnické zařízení a budova na pražském Novém Městě, v Apolinářské ulici. Slouží především jako porodnice, dále jako Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.[1][2] Narodí se zde přibližně 4 600 dětí ročně.[3] Porodnice byla otevřena v roce 1875 a patří mezi nejdéle nepřetržitě fungující porodnice na světě.[4]

Základními cíli činnosti gynekologicko-porodnické kliniky jsou léčebně-preventivní péče, pedagogická a vědecko-výzkumná činnost. V budově sídlí Perinatologické centrum pro Prahu a Středočeský kraj I. typu, které se zaměřuje na nejzávažnější těhotenské a novorozenecké patologie.

Pro svoji mimořádnou architektonickou hodnotu a význam v dějinách lékařství je budova chráněnou kulturní památkou. Součástí objektu je také kaple svatého Kříže. Majitelem budovy je Hlavní město Praha.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hlavní vstup do porodnice

Stavbě předcházelo rozhodnutí místodržícího Království českého, Leopolda Lva hraběte z Thun-Hohenštejna, z roku 1862 o výstavbě nového porodnického zařízení nedaleko místa, kde do té doby stávala starší veřejná porodnice z roku 1789. Ta fungovala ve starém barokním kanovnickém domě při kostele svatého Apolináře. Výstavba probíhala mezi roky 18651875. Autorem je český architekt a stavitel Josef Hlávka, který se ve svém návrhu řídil moderními lékařskými poznatky i plány významných soudobých evropských porodnic. V průběhu stavby Hlávka částečně ochrnul a stavbu do jejího zdárného konce řídil konzultačně ze svého zámku v Lužanech prostřednictvím stavitele Čeňka Gregora. Její originální název byl Královská česká zemská porodnice u svatého Apolináře. Jmenuje se podle blízkého kostela svatého Apolináře.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Zemská porodnice byla uvedena do provozu v roce 1875. Informace o prvním narozeném dítěti byla zveřejněna 28. dubna v Národních listech: Nová porodnice již odevzdána jest svému účelu. Předevčírem večer přijala prvého novorozence, holčičku. Matka její jest Barbora Koutná z Rožmitálu.[3] V budově nemocnice se nacházel i nalezinec.[5] Od té doby slouží budova nepřetržitě svému účelu a v jejích prostorách působily v různých organizačních uspořádáních vedle české porodnické kliniky i klinika německá a babicí (řízená porodními bábami). V budově pracovali významní představitelé českého i německého lékařství, například Jan Streng, Antonín Jan Jungmann, Gottfried Ritter von Rittershain, Karel Pawlík, Václav Rubeška a Josef Jerie.

Dne 14. února 1945 byla při bombardování Prahy částečně zasažena i budova porodnice.

Od 90. let 20. století probíhá postupná přestavba interiérů celé kliniky, která při zachování historického vzhledu budovy přináší nové lékařské vybavení a zařízení.

V roce 2020 se objevil návrh na rozšíření porodnice od české architektky Evy Jiřičné. Datum výstavby ale není jasné.[6]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Stavba je postavena v severoněmeckém novogotickém slohu z červených cihel a je tvořena šesti pavilony s jedenácti trakty a vnitřním atriem. Částí budovy je kaple sv. Kříže, umístěná nad vstupním vestibulem v prvním patře. Součástí objektu je také kaple svatého Kříže.

Oddělení kliniky[editovat | editovat zdroj]

V přízemí jsou umístěna oddělení:

v prvním patře:

  • porodnická oddělení
  • porodní sály
  • oddělení neonatologie
  • lůžková oddělení

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gynekologicko - porodnická klinika. www.vfn.cz [online]. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze [cit. 2017-08-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-22. 
  2. www.apolinar.cz – Gynekologicko-porodni klinika [online]. [cit. 2023-07-11]. Dostupné online. 
  3. a b HISTORIE. www.apolinar.cz [online]. [cit. 2023-07-11]. Dostupné online. 
  4. ZIMMEROVÁ, Wendy. Porodnice U Apolináře patří mezi nejdéle nepřetržitě fungující porodnice na světě. Otevřena byla v roce 1875. Pražská Drbna [online]. 2021-04-16 [cit. 2021-04-16]. Dostupné online. 
  5. HRUBEŠOVÁ, Eva; HRUBEŠ, Josef. Toulky pražskou minulostí. 1. vyd. Praha: Petrklíč, 2003. 150 s. ISBN 80-7229-089-4. S. 138–9. 
  6. BARTONÍČEK, Radek. Dostavba porodnice U Apolináře bude stát dvě miliardy korun, navrhla ji Eva Jiřičná. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2020-05-21 [cit. 2020-05-21]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRASOVÁ, Taťána. Zemská porodnice. In: PLATOVSKÁ, Marie, ed. et al. Slavné stavby Prahy 2. V českém jazyce 1. vyd. Praha: Foibos Books ve spolupráci s Foibos, Foibos Bohemia a Městskou částí Praha 2, 2011. ISBN 978-80-87073-35-3. S. 113–116.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]