Zemanův žleb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zemanův žleb
Zemanův žleb v Dělnické čtvrti
Zemanův žleb v Dělnické čtvrti
Základní informace
Délka toku3,43 km
Plocha povodí8,143 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihomoravský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Dyje, Svratka, Svitava, Křtinský potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zemanův žleb je potok pramenící na svahu vrcholu Proklest, nedaleko obce Bukovina v Jihomoravském kraji. Od pramene stéká nejprve k první a poté k druhé Schindlerově vodní nádrži. Jeho tok následuje do rybníka Na Lukách v Arboretu Křtiny. Ve Křtinách protéká po louce tzv. Dělnickou čtvrtí a nakonec je v průtoku pod návsí zpotrubněný (protéká pod zemí) a vlévá se zprava do Křtinského potoka.[1][2]

Povodně[editovat | editovat zdroj]

Na potoce bylo již několik povodní. Nejvýznamnější zaznamenaná povodeň byla v roce 1927, kdy se v době dešťů protrhla hráz jednoho z pěti rybníků na Zemanově žlebu. Další rybniční hráze nápor valící se vody nevydržely. Tehdejší hotel Uher (dnešní obecní úřad) byl zaplaven do 2. patra. Povodeň si vyžádala několik životů.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

První dva přítoky Zemanova žlebu jsou bezejmenné. První přítok je v rybníku Na Lukách u arboreta, přitéká od Jedovnice a pramení pod rozvodím Zemanova žlebu a Jedovnického potoka. Druhý pramení v arboretu a má délku téměř 600 metrů. Třetí přítok je též bezejmenný. Pramení pod Březovou alejí. V souběhu s žlutou turistickou stezkou se steče s potokem od Liščí leče a Barončina klekátka teče na Dělnickou čtvrť, kde se steče se Zemanovým žlebem. Má délku 1448 metrů.

Rybníky[editovat | editovat zdroj]

Na Zemanově žlebu je 5 rybníků. První rybník od pramene nese jméno Pod Schindlerem 1[3]. Je na místě bývalého rybníku, který byl odbahněn a zrekonstruován. Má rozlohu 593 . V okolí tohoto rybníka žijí například Užovky obojkové. Druhý rybník na potoce je Pod Schindlerem 2 o rozloze 995 . Obě nádrže o celkové rozloze 1588 byly vybudovány v roce 2007. Třetí rybník se jmenuje Na Lukách. Byl budován současně s Křtinským Arboretem.

Čtvrtý v pořadí je Nový rybník. Ten byl dříve zásobárnou pitné vody pro Křtiny. Poslední rybník se jmenuje U zabitých. Jeho jméno vzniklo podle toho, že zde 5.7.1907 byli zabiti Němcovi a Hrazdírovi z Krasové.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Jiná jména[editovat | editovat zdroj]

Zemanův žleb není jediné jméno toho potoka. Ve starých mapách jej můžeme nalézt pod jménem Wiesenbach. Na většině dnešních map sice najdeme označení Zemanův žleb, ale budeme-li hodně pátrat, můžeme na některých mapách nalézt i označení Podomský potok. A na opravdu několika málo mapách je Zemanův žleb označen jako Křtinský potok.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.treking.cz
  2. is.mendelu.cz
  3. Vodní nádrže Schindler I a II. www.turistika.cz [online]. [cit. 2017-12-07]. Dostupné online. 
  4. OPLETAL, Zdeněk. Čtyřnásobná vražda u Křtin před 110 lety. Křtinský zpravodaj [online]. Městys Křtiny, 1.7.2017 [cit. 7.12.2017]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]