Zbigniew Dłubak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zbigniew Dłubak
Narození26. dubna 1921
Radomsko
Úmrtí21. srpna 2005 (ve věku 84 let)
Varšava
Místo pohřbeníPowazkowský hřbitov
Povolánífotograf, malíř, grafik a teoretik umění
OceněníŘád grunwaldského kříže 3. třídy
Stříbrný záslužný kříž
Zlatý záslužný kříž
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Zbigniew Andrzej Dłubak (26. dubna 1921 v Radomsku21. srpna 2005 ve Varšavě) byl polský teoretik umění, malíř a fotograf, člen skupiny Permafo a spoluzakladatel stejnojmenné galerie. Vězeň z Osvětimi a Mauthausenu. Svou první výstavu zorganizoval na palandě v táborovém baráku.

Umělecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Zbigniew Dłubak byl zatčen během Varšavského povstání. Během druhé světové války byl vězněn v koncentračním táboře v Mauthausenu-Gusenu, kde organizoval krátké umělecké výstavy. V letech 1947–1949 byl členem Klubu mladých umělců a vědců. Spolupracoval s následujícími galeriemi: Krzywe Koło, Współczesna, Mała Galeria, Labirynt, Zamek, Remont, Permafo, Foto-Medium-Art. Spolu s Marianem Boguszem a Kajetanem Sosnowskim založil skupinu Grupa 55 (1955). Patřil do Sdružení polských fotografů umění, mimo jiné působil v funkce prezidenta a předsedy Umělecké rady. Během 1. bienále prostorových forem (1965) vytvořil v parku Michał Kajka v Elblągu sochu sedm metrů vysokou. Byla vytvořena ve spolupráci s: Z. Czarnecki, S. Rusin, S. Szymański, L. Ciesielski, A. Tażuszel, J. Gdreń, E. Grzybowiński. Účastnil se také uměleckého sympozia Vratislav '70 ve spolupráci s Natalií LL a Andrzejem Lachowiczem.

V letech 1953–1972 byl šéfredaktorem měsíčníku Fotografia. Přednášel na Filmové škole a na Státní vysoké škole výtvarných umění v Lodži (1966–1975). Spolu s Mariuszem Łukawskim, Jarosławem Kudajem a Mirosławem Woźnicou založil „Varšavský seminář“, skupinu mladých umělců zabývajících se teorií umění (1975–1982). Od roku 1982 žil v Meudonu nedaleko Paříže.

Mezi jeho úspěchy patří mimo jiné série obrazů: Wojna, Macierzyństwo, Amonity, Antropolity, Movens, Systemy a série fotografií: Egzystencje, Gestykulacje (Existence, Gestikulace).

Je pohřben na vojenském hřbitově Powązki ve Varšavě (oddíl 10A-8–4) [1].

Ocenění a vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zbigniew Dłubak na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]