Zatmění Slunce 20. března 2015

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Průběh zatmění Slunce 20. března 2015

Zatmění Slunce dne 20. března 2015 bylo na povrchu Země pozorovatelné jako úplné zatmění v pásmu mezi Islandem a Velkou Británií, konkrétně z Faerských ostrovů a Špicberků. Na Faerských ostrovech trvala fáze úplného zatmění 2 minuty a 47 sekund. Na území České republiky bylo pozorovatelné jako částečné, první kontakt proběhl v 8:43 UTC (9:43 SEČ), maximum v 9:47 UTC (10:47 SEČ) a poslední kontakt v 10:50 UTC (11:50 SEČ).

Následující zatmění Slunce pozorovatelné na území České republiky a Evropy nastane 10. června 2021.[1]

Zatmění Slunce pozorované v Dublinu

Výkon solárních elektráren na území států Evropské unie, který obvykle činí přibližně 90 GW, klesl na hodnotu 34 GW. Rychlost změn výkonu v sítích byla okolo –400 a +700 MW za minutu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SUCHAN, Pavel. V pátek 20. března 2015 nastane částečné zatmění Slunce [online]. Česká astronomická společnost, rev. 2015-03-16 [cit. 2015-03-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]