Zatmění Slunce 11. srpna 1999

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Úplné zatmění Slunce pozorované 11. srpna 1999 ve Francii
Průběh zatmění Slunce 11. srpna 1999

Zatmění Slunce 11. srpna 1999 bylo první úplné zatmění Slunce pozorovatelné od 22. července 1990 v Evropě. Stín Měsíce se zemského povrchu dotkl v 8:26 UTC. Pás totality se vytvořil v 9:30 UTC v západním Atlantském oceánu a pokračoval východním směrem přes jih Spojeného království, severní Francii, Belgii, jižní Německo, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko a sever Jugoslávie do Rumunska, kde u města Ocnele Mari nastalo v 11:03 UTC maximální zatmění o délce 2 minut a 23 sekund. Pás totality dále prošel přes Bulharsko, Černé moře, Turecko, Írán, jižní Pákistán, Indii a skončil ve 12:36 UTC v Bengálském zálivu.[1]

V Česku bylo zatmění viditelné jako částečné, severní hranice pásu totality probíhala Rakouskem poblíž Lince. Velikost maximální fáze zatmění v geografickém středu Evropy u Kouřimi (50° severní šířky a 15° západní délky) dosáhla v 10:35 UTC (12:35 SELČ) hodnoty 95,1 %.[2] V Českých Budějovicích byla v 10:43 UTC (12:43 SELČ) velikost maximální fáze zatmění 98,2 %.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Path of the Total Solar Eclipse of 1999 Aug 11 [online]. Nasa.gov [cit. 2017-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HORÁLEK, Petr. Zatmění Slunce v letech 1991-2000 [online]. Astro.cz [cit. 2017-04-02]. Dostupné online. 
  3. ŠÍMA, Zdislav. Zatmění Slunce 1999: Událost století pro Evropany. Vesmír. Červenec 1999, čís. 78, s. 392–395. Dostupné online. ISSN 1214-4029. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]