Zasloužilý pracovník ve školství Běloruské republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zasloužilý pracovník ve školství Běloruské republiky
Заслужаны працаўнік адукацыі Рэспублікі Беларусь
Vzor používaný od roku 2020
Vzor používaný od roku 2020
Uděluje

Prezident Běloruska
Typ čestný titul
Stát BěloruskoBělorusko Bělorusko
Způsobilost zaměstnanci vzdělávacích institucí
Uděluje se za zásluhy v pedagogickéa vzdělávací práci
Status dosud udílen
Hlava řádu prezident Běloruska
Třídy 1
Vzor používaný v letech 1995–2020
Vzor používaný v letech 1995–2020

Zasloužilý pracovník ve školství Běloruské republiky (bělorusky Заслужаны працаўнік адукацыі Рэспублікі Беларусь) je čestný titul Běloruské republiky. Udílen je prezidentem republiky zaměstnancům vzdělávacích institucí za zásluhy v jejich práci.

Pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Čestné tituly, podobně jako další státní vyznamenání, udílí prezident republiky či jiné osoby v jeho zastoupení. Čestné tituly jsou udíleny na základě vyhlášky prezidenta republiky. K jejich udělení dochází během slavnostního ceremoniálu a oceněnému je předáváno potvrzení o udělení ocenění a odznak.[1]

Čestný titul Zasloužilý pracovník ve školství Běloruské republiky je udílen vysoce kvalifikovaným vědeckým a pedagogickým pracovníkům podobně jako dalším zaměstnancům vzdělávacích institucí a školských úřadů, kteří působí v oboru po dobu nejméně patnácti let. Udílen je za zásluhy v pedagogické činnosti, v organizaci školství a za rozvoj školství a vědeckého výzkumu a metodické podpory.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Заслуженный работник образования Республики Беларусь na ruské Wikipedii.

  1. a b Ганаровыя званні Рэспублікі Беларусь | Афіцыйны інтэрнэт-партал Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь. president.gov.by [online]. [cit. 2021-05-09]. Dostupné online. (bělorusky) 
  2. Официальный интернет-портал Президента Республики Беларусь/Почетные з…. archive.is [online]. 2012-08-05 [cit. 2021-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-07-09.