Zasloužilý právník Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zasloužilý právník Ukrajiny
Заслужений юрист України
Uděluje

Ukrajina
Typ čestný titul
Stát UkrajinaUkrajina Ukrajina
Způsobilost právníci
Uděluje se za přínos k rozvoji právního státu
Status dosud udílen

Zasloužilý právník Ukrajiny (ukrajinsky Заслужений юрист України) je státní vyznamenání Ukrajiny udílené právníkům za přínos k rozvoji právního státu.

Pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

V souladu s nařízením o čestných titulech Ukrajiny se čestný titul Zasloužilý právník Ukrajiny udílí právníkům působícím ve veřejných orgánech a orgánech místní samosprávy, státním zástupcům, zaměstnancům státní bezpečnosti, vnitra, pracovníkům v advokacii, právníkům pracujícím pro podniky, instituce a organizace. Udílen je za přínos k rozvoji právního státu. Osoby nominované na udělení tohoto ocenění musí mít vysokoškolské vzdělání. Lze jej udělit občanům Ukrajiny, cizincům i lidem bez státní příslušnosti. Nelze jej však udělit posmrtně.[1][2]

Popis odznaku[editovat | editovat zdroj]

Odznak se svým vzhledem podobá dalším odznakům čestných ukrajinských titulů v kategorii zasloužilý. Odznak má tvar oválného věnce spleteného ze dvou větviček vavřínových listů. Ve spodní části jsou větvičky spojeny stuhou. Uprostřed odznaku je nápis Заслуженный юрист. V horní části je věnec přerušen státním znakem Ukrajiny. Všechny nápisy i motivy jsou na odznaku vyraženy. Na zadní straně je spona umožňující jeho připnutí k oděvu. Odznak je vyroben ze stříbra.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Заслуженный юрист Украины na ruské Wikipedii.

  1. Про державні нагороди України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-07-02]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. Про почесні звання України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-07-02]. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]