Zamilován

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zamilován
Původní názevFalling in Love
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka106 min.
Žánrydrama, romantický
ScénářMichael Cristofer
RežieUlu Grosbard
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRobert De Niro
Meryl Streep
Harvey Keitel
Jane Kaczmareková
George Martin
ProdukceMarvin Worth
HudbaDave Grusin
KameraPeter Suschitzky
StřihMichael Kahn
Výroba a distribuce
Premiéra21. listopad 1984
Produkční společnostParamount Pictures
DistribuceParamount Pictures
Rozpočet12 miliónů dolarů
OceněníDavid di Donatello za nejlepší zahraniční herečku (1985)
Zamilován na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zamilován (v americkém originále: Falling in Love) je americký dramatický film z roku 1984. Režisérem filmu je Ulu Grosbard. Hlavní role ve filmu ztvárnili Robert De Niro, Meryl Streep, Harvey Keitel, Jane Kaczmareková a George Martin.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Na Štědrý den se reklamní výtvarnice Molly Gilmorová a inženýr architektury Frank Raftis vydávají na poslední chvíli na vánoční nákupy na Manhattan. Frank se setká se svým kolegou Edem na skleničku a Ed mu řekne, že se rozvádí. Molly se setká se svou kamarádkou Isabelle, která je vdaná, ale Vánoce plánuje strávit s jiným mužem; Molly také navštíví svého nemocného otce. Později téhož dne si Frank a Molly u pultu v hektickém knihkupectví spletou balíčky a na Štědrý den Mollyin manžel Brian a Frankova žena Ann otevřou každý knihu, která byla určena tomu druhému.

O tři měsíce později na sebe Frank a Molly, kteří dojíždějí na Manhattan ze sousedních zastávek metra North Hudson Line, narazí v ranním vlaku. Snaží se jeden druhého zařadit, ale nakonec si Frank vzpomene a připomene jí záměnu knih. Později téhož dne požádá Franka jeho šéf, aby přijal místo v Houstonu. Molly navštíví svého otce v nemocnici. Molly řekne Isabelle o Frankovi; Frank řekne Edovi o Molly. Ten večer Frank čeká na Molly na terminálu Grand Central. Promluví si a dohodnou se, že se sejdou v ranním vlaku později ten týden.

Frank a Molly se navzdory svému přesvědčení sblíží. Vídají se stále častěji, až jednoho odpoledne Frank vezme Molly do Edova bytu. Začnou se milovat, ale Molly to nedokáže dotáhnout do konce. Dohodnou se, že se musí přestat vídat.

Když se Molly toho dne vrátí domů, Brian jí oznámí, že její otec zemřel. Na pohřbu dostane záchvat paniky. Když se zotavuje, řekne Isabelle, že netrpí žalem po otci, ale ztrátou Franka. Frank mezitím souhlasí, že přijme práci v Houstonu. Řekne Ann o Molly, čímž zpochybní budoucnost jejich manželství.

V noci, kdy má Frank odjet, volá Molly domů. Frank ji před odjezdem požádá o schůzku, ale když Brian stojí a poslouchá, ukončí hovor. Nemůže odolat, řekne Brianovi, že musí Franka ještě jednou vidět, a spěchá k autu. Při rychlé jízdě v lijáku se málem srazí s vlakem na přejezdu a propásne svou šanci. Mezitím se jí Frank pokusí znovu zavolat, ale telefon zvedne její manžel a řekne, že s Frankem nechce mluvit.

O nějaký čas později, opět v předvánočním čase, se Frank setká s Edem a řekne mu, že s Ann nyní žijí odděleně. Molly se setkává s Isabelle a z jejich rozhovoru je jasné, že i její manželství s Brianem ztroskotalo. Frank se zastaví v knihkupectví, kde se s Molly poprvé setkali. Molly je tam ve stejnou dobu. Povídají si, ale protože si nejsou jisti, jak to mezi nimi nyní je, jdou každý svou cestou. Frank se při odchodu z obchodu zastaví, otočí se a běží za ní. O chvíli později ji v přeplněném vlaku z Grand Central znovu najde. Obejmou se.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Robert De Niro Frank Raftis
Meryl Streep Molly Gilmore
Harvey Keitel Ed Lasky
Jane Kaczmareková Ann Raftis
George Martin John Trainer
David Clennon Brian Gilmore
Dianne Wiest Isabelle
Victor Argo Victor Rawlins

Reakce[editovat | editovat zdroj]

Film získal mezi diváky na největších filmových databázích spíše dobré hodnocení.

  • csfd.cz: 78 %
  • imdb.com: 6,4 z 10
  • fdb.cz: 80,7 %

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Falling in Love (1984 film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]