Zahrady (Český Brod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zahrady
Lokalita
Charakterosada
ObecČeský Brod
OkresKolín
KrajStředočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíČeský Brod
Zahrady
Zahrady
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zahrady jsou osada, součást města Český Brod v okrese Kolín. Původně byly nazývány Podtuchorazké Zahrady a od roku 1869 jako Českobrodské Zahrady. Od roku 1880 jsou součástí města Český Brod a jmenují se pouze Zahrady. Nachází se na jih od Českého Brodu oddělené od města silnicí I/12.

Zástavba se nachází částečně volně roztroušena podél cesty v malém údolí kolem říčky Šembery, částečně naopak při západní hranici obce ve výše položené části. Za centrum obce můžeme označit křížení cesty údolím a cesty mezi Vrátkovem a Tuchorazí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se lokalita zmiňuje v 17. století, kdy se zde rozkládalo šestero zahrad bohatých měšťanů z Českého Brodu, kteří zde pěstovali ovoce, se kterým obchodovali. První dům zde stál v roce 1780. V polovině 19. století zde stálo dvanáct domů a díky své příjemné poloze a malé vzdálenosti se Zahrady staly oblíbeným místem svátečních vycházek českobrodských rodin, a vznikly zde dokonce i dvě výletní restaurace.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Dnešní Zahrady se na rozdíl od ostatních lokalit nedaleko Prahy nerozvíjejí divokou zástavbou a ocení je milovníci přírody a individuálních sportů. Zahradami vedou dvě naučné stezky: Naučná stezka Zahrady[1] a Naučná stezka údolím Šembery[2]. Do lesů za Zahrady se lze dostat také po Šemberských stezkách - několika tzv. singletrail.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Vladimír Jakub Mrvík. Dějiny královského města Český Brod, Město Český Brod, 2021

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]