Zadní Planina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zadní planina)
Zadní Planina
Vrchol hory Zadní Planina
Vrchol hory Zadní Planina

Vrchol1423 m n. m.
Prominence68 m ↓ Výrovka
Izolace1,3 km → Luční hora
SeznamyTisícovky v Česku #13
Hory a kopce Krkonoš #12
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonoše / Krkonošské rozsochy / Černohorská hornatina / Černohorská rozsocha
Souřadnice
Zadní Planina
Zadní Planina
PovodíÚpa, Labe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zadní Planina (německy Plattenberg) je vrchol v České republice ležící v Krkonoších.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Zadní Planina se nachází v centrálních Krkonoších asi 4,5 km východně od Špindlerova Mlýna a asi 6 km jihozápadně od nejvyššího vrcholu hor Sněžky. Z jejího masívu vybíhají četné rozsochy a hřebeny střídající se s údolími na jejích svazích pramenících potoků, díky čemuž nepůsobí pro své okolí příliš dominantně. Velmi prudký svah se nachází pouze na severní straně hory, kde s ní sousedí hluboce zaříznutý Dlouhý důl. Nachází se na území Krkonošského národního parku.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Na úbočích Zadní Planiny pramení více potoků hvězdicovitě se roztékajících všemi směry. Mezi nejdůležitější patří na východě Zelený potok, který se v Peci pod Sněžkou zprava vlévá do Úpy, na severu Svatopetrský potok se ve Špindlerově Mlýně zleva vlévá do Labe a konečně na jihozápadě Klínový potok, z něhož vzniká níže další labský přítokMalé Labe.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholová partie je porostlá klečí, v nižších polohách rostou smrčiny. Významné luční enklávy se nacházejí na jihozápadním svahu (Klínové Boudy) a jižním svahu (Zadní Rennerovky).

Komunikace a stavby[editovat | editovat zdroj]

Okolí vrcholu je nepřístupné, nenacházejí se na něm žádné stavby ani přes něj nevedou žádné komunikace. Značené trasy pro pěší turistiku a trasa běžkařské Krkonošské magistrály se nacházejí na úbočích až v okolí nadmořské výšky 1350 metrů. Na jihovýchodní straně se ve směru navazujícího Liščího hřebenu nachází turisticky využívaná Chalupa na rozcestí[1], v sedle směrem k Luční hoře pak o něco větší Výrovka[2]. Horské boudy se nacházejí na obou výše zmiňovaných lučních enklávách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. boudasvornost.sweb.cz [online]. [cit. 2010-02-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-01-31. 
  2. Archivovaná kopie. www.chata-vyrovka.cz [online]. [cit. 2010-02-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-02-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]