Zažít město jinak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zažít město jinak
ZeměČeskoČesko Česko
Datum založení2006
PořadatelAutoMat / lokální pořadatelé
Datumobvykle 3. sobota v září
Webhttps://zazitmestojinak.cz/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zažít město jinak jsou sousedské slavnosti pořádané vždy třetí sobotu v září (v rámci Evropského týdne mobility) po celém Česku. Jsou projektem pražského spolku AutoMat, který místním organizátorům pomáhá s celkovou koordinací, vyjednáváním záborů ulic, grafikou, propagací a podobně. V roce 2017 se konaly na zhruba 90 místech. Celkem je podle organizátorů každý rok navštíví několik desítek tisíc lidí.

Akce je založená na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů. Jejím smyslem je sbližovat sousedy a oživit veřejný prostor měst. Zaparkovaná auta na jeden den nahradí koncerty, divadla, tanec, dílny, hry pro děti, sport nebo recepty místních obyvatel a podniků. Na každém místě má slavnost jiný charakter – od skromného sousedského posezení po velký pouliční festival – podle toho, jak si ji zdejší organizátoři sami připraví. Slavnosti mají také svůj kodex, který zdůrazňuje např. apolitičnost a nekomerčnost akce.

Každý ročník má nějaké téma, v roce 2017 to byly „Příběhy z naší čtvrti".[1] V roce 2017 se akce konala na 68 místech v Praze a ve 21 městech.[2] V roce 2023 už se akce rozrostla na více než 150 míst v téměř 50 městech.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koncept Zažít město se vyvinul z nápadu několika přátel (tehdy členové sdružení Oživení a Motus), kteří v roce 2006 uspořádali dvoudenní happening na Smetanově nábřeží v Praze. Organizátoři posléze založili pražské občanské sdružení AutoMat, který Zažít město jinak šířil dál.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Praha zažila město jinak. Sousedské slavnosti se konaly v Pařížské i v kolonii bezdomovců. Info.cz. Dostupné online [cit. 2017-09-17]. 
  2. Zažít město jinak: slavnosti oživily Pařížskou i kolonii bezdomovců. Týden.cz [online]. 2017-09-16 [cit. 2017-09-16]. Dostupné online. 
  3. Sousedské slavnosti Zažít město jinak oživily více než 150 míst. Ulice se hodily Do gala. Zažít město jinak [online]. 2023-09-26 [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]