Záwíjit el-Arján

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záwíjit el-Arján
زاویة العریان
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška50 m n. m.
Časové pásmoUTC + 2
StátEgyptEgypt Egypt
GuvernorátGíza
Záwíjit el-Arján
Záwíjit el-Arján
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Záwíjit el-Arján (arabsky: زاویة العریان) je egyptské město a archeologická lokalita nacházející se mezi Gízou a Abúsírem. V pouštní oblasti západně od města leží staroegyptská nekropole nesoucí stejný název. Na druhé, východní straně Nilu se nacházelo dřívější hlavní město Mennofer. V nekropoli Záwíjit el-Arján se nacházely dva pyramidové komplexy.

Jednou z těchto staveb je Vrstvená pyramida pocházející z 3. dynastie, která pravděpodobně patřila faraonovi Chabovi. Tato pyramida byla stupňovitá a pravděpodobně se skládala z pěti až sedmi schodů. V okolí pyramidy nebyly nalezeny žádné zbytky vrchního pláště, což naznačuje, že pyramida nebyla nikdy dokončena. Z druhé, severní pyramidy, která pocházela ze 4. dynastie, nezbylo kromě velkého příkopu vůbec nic. Další výzkumy těchto pyramid však nelze provést, neboť celá lokalita je součástí vojenského prostoru.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zawyet el'Aryan na anglické Wikipedii.

  1. VERNER, Miroslav. The Pyramids: The Mystery, Culture, and Science of Egypt's Great Monuments. [s.l.]: Grove Press, 2001. 512 s. Dostupné online. ISBN 0-8021-3935-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]