Zámek Cantenac-Brown

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Cantenac-Brown
Château Cantenac Brown
Château Cantenac Brown
Účel stavby

vinařství

Základní informace
Slohtudorovský styl
Výstavba1754
Současný majitelrodina Le Lous
Poloha
AdresaMédoc, Francie, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kostel v Cantenac

Zámek Cantenac Brown je stavba v tudorovském slohu spojená s vinařstvím. Stojí v obci Cantenac ve francouzském departmentu Margaux-Cantenac, části regionu Bordeaux v jihozápadní Francii. Vinařství se rozkládá na štěrkovité půdě vhodné pro odrůdu Médoc, zdejší půda umožňuje dobré odvodnění, což poskytuje vinné révě ideální podmínky. Vinice má rozlohu 60 ha, na 65 % se pěstuje Cabernet Sauvignon, na 30 % Merlot a na 5 % Cabernet Franc. Průměrný věk vinné révy dosahuje 35 let.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1806 zakoupil John Lewis Brown - Francouz skotského původu - zdejší pozemky a založil na nich vinici. Důležitým svědectvím o jeho skotských předcích je zámek postavený v tudorovském stylu, což z něj činí pozoruhodnou nemovitost v regionu Médoc.[2] Panství neslo jeho jméno.[1] Tvrdě pracoval a v roce 1855 bylo vinařství Cantenac Brown podle klasifikace Bordeaux zařazeno mezi nejrespektovanější vinice.

Jeho vnuk John Lewis Brown - slavný malíř - strávil na zámku své dětství. Krásná krajina inspirovala nejen jeho ale také jeho přátele: Degase, Maneta, Pissara a Toulouse-Lautreca.[3] John Lewis Brown tak učinil ze zámku Cantenac Brown "líheň" impresionismu.

V roce 1843 byl zámek prodán bankéři jménem Gromard. V roce 1860 byla vinice prodána Louisu Armandovi Lalandovi, který zámek značně zvětšil při zachování jeho tudorovského stylu. Madame Edouard Lawton (rozená Lalande) převedla nemovitost v roce 1935 na svého syna Jeana, který jej v roce 1968 prodal rodině Du Vivier. V roce 1987 byla nemovitost prodána společnosti "Compagnie du Midi", která se zavázala renovovat sklepy.

V roce 2006 převzala nemovitost rodina Simon Halabi, Angličana syrského původu, který se rozhodl dát panství a vinařství nový impuls. S moderní historií panství je neoddělitelně spjat José Sanfins. Přišel jako praktikant v roce 1989 a manažerem se stal v roce 1998.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Château Cantenac-Brown na anglické Wikipedii a Château Cantenac Brown na francouzské Wikipedii.

  1. a b 醇鉴中国, Decanter China. Chateau Cantenac Brown [online]. [cit. 2021-03-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MILLAR, Rupert. Cantenac Brown sold to French family [online]. 2019-12-13 [cit. 2021-03-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. PELLOUX, Cécilia. The Eco-Chic Winery Worth Visiting In Bordeaux [online]. [cit. 2021-03-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • « Brown, John Lewis », dans Janine Bailly-Herzberg, Dictionnaire de l'estampe en France (1830-1950), Paris, Arts et métiers graphiques / Flammarion, 1985, s. 50.