Zámek (hradiště)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapozdní doba halštatská
Poloha
Adresavrch Zámek, Třebohostice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Zámek
Zámek
Další informace
Rejstříkové číslo památky29651/3-4420 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek (též Zlatá hora nebo Hradec) je pravěké hradiště západně od vsi Zadní Zboroviceokrese Strakonice, asi 8 km východně od Horažďovic. Nachází se na vrcholu stejnojmenného kopce v Blatenské pahorkatině[1]katastrálním území Třebohostice. Hradiště je chráněno jako kulturní památka.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hradiště bylo postaveno během šestého století před naším letopočtem v pozdní době halštatské, ale archeologické nálezy dokládají využívání jeho areálu i v době laténské a ve vrcholném středověku.[3] Jediný nevelký archeologický výzkum zde provedl Bedřich Dubský ve dvacátých letech 20. století.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Hradiště se nachází na vrcholové části kopce Zámek, který dosahuje nadmořské výšky 577 metrů. Ze tří stran je chránily strmé svahy kopce. Jediná snadno přístupná strana se nachází na severu.[4] Z opevnění se dochoval ve svahu postavený valvápencových kamenů dlouhý 422 metrů, který obklopuje plochu s rozlohou 1,3 hektaru.[3] Nejlépe dochovaný je na východě, kde výška valu dosahuje až 2,5 metru a šířka dvanáct metrů. Většina valu je na vnější straně vysoká okolo 1,5 metru a šířka se pohybuje od šesti do deseti metrů. Převýšení vnitřní strany valu nad plochou hradiště je maximálně 0,5 metru. Na severní straně hradiště není patrná kamenná konstrukce a val se zde projevuje jen jako výrazná terénní hrana vysoká 1–1,5 metru. Předpokládaný vstup se nachází na východní straně v místě přerušení valu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CENIA. Katastrální mapy a geomorfologická mapa ČR [online]. Praha: Národní geoportál INSPIRE [cit. 2020-02-05]. Dostupné online. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-02-05]. Identifikátor záznamu 141038 : Hradiště Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. a b ČTVERÁK, Vladimír; LUTOVSKÝ, Michal; SLABINA, Miloslav; SMEJTEK, Lubor. Encyklopedie hradišť v Čechách. Praha: Libri, 2003. 432 s. ISBN 80-7277-173-6. Kapitola Třebohostice, s. 323–324. 
  4. a b Hradiště Zámek [online]. Národní památkový ústav [cit. 2020-02-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]