Záliv Učiura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záliv Učiura
Snímek zálivu Učiura z vesmíru
Snímek zálivu Učiura z vesmíru
Rozloha2 485 km²
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekTichý oceán
SvětadílAsie
StátJaponskoJaponsko Japonsko
Map

Záliv Učiura (japonsky 内浦湾) je záliv nacházející se na jihovýchodně od ostrova Hokkaidó v severním Japonsku. Je také známý pod jménem záliv Funka (噴火湾, Funka wan, doslova Sopečný záliv).

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Pobřeží zálivu bylo poprvé osídleno lidmi Džómon již v roce 4000 před naším letopočtem. Podél pobřeží zálivu byly nalezeny obchodní osady, jako je například Ōfune Site, ve kterých lidé Džómon používali záliv pro obchodní cesty do dalších osad v severním Tóhoku.[1] V moderní historii byla zátoka zmapována poprvé během konce osmnáctého století velitelem královského námořnictva Williamem Robertem Broughtonem a posádkou HMS Providence během erupce nedaleké sopky Usu. Vzhledem k erupci sopky členové expedice označili zátoku jako „Sopečný záliv“. Velitel lodě Robert Broughton a jeho posádka měli velké množství kontaktů lidem s Ainu a Japonci žijícími kolem zálivu při průzkumu pobřeží zálivu. Na večírku si vyměnili mapy s japonskými a ruskými námořníky.[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Záliv Učiura se nachází na východ od poloostrova Ošima, který vyčnívá z jihozápadní části Hokkaida na jih směrem k ostrovu Honšú a nachází se jih od subprefektury Iburi na západě ostrova. Jedná se o záliv Tichého oceánu s celkovou rozlohou 2 485 čtverečných kilometrů. Jeho hranici s Tichým oceánem označuje 30,2 km dlouhá čára mezi stratovulkánem Komagatake a mysem Chikiu.[3] Byl známý jako „záliv Erupcí“, nebo jako „sopečný záliv“ díky erupci sopky Mount Usu v době, kdy byla zátoka dokumentována západními průzkumníky na konci osmnáctého století.[4] Kromě Mount Usu lemuje pobřeží zálivu Učiura několik dalších sopek. Záliv byl také nazýván Iburský záliv, pravděpodobně kvůli jeho blízkosti k subprefektuře Iburi.[5]

Živočišný a rostlinný život[editovat | editovat zdroj]

Zátoka je spojnicí mezi arktickým mořským životem ve vodách kolem severního Hokkaida a východního Ruska a mírnějším mořským ekosystémem ve zbytku Japonska.[6] Ve vodách zátoky Učiura žije malá ryba arktická duha (Osmerus mordax dentex), japonská mihule, platýz, několik druhů měkkýšů a řas.[7] Praxe chovu lastur byla poprvé použita v zátoce Učiura obyvateli města Toyoura na severním pobřeží zálivu.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Uchiura Bay na anglické Wikipedii.

  1. 内浦湾沿岸の縄文文化遺跡群 | 各地の北海道遺産 | 次の世代に残したい北海道の宝物 北海道遺産. www.hokkaidoisan.org [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  2. Harvard Mirador Viewer. iiif.lib.harvard.edu [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  3. 噴火湾. www.env.go.jp [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  4. 火山学者に聞いてみよう -トピック編. kazan-g.sakura.ne.jp [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  5. UNITED STATES. HYDROGRAPHIC OFFICE. Japan, Hokushu - South Coast.. searchworks.stanford.edu [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  6. Funka Bay [online]. International Center for the Environmental Management of Enclosed Coastal Se, říjen 2019 [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  7. Southern Uchiura Bay | Ecologically or Biologically Significant Marine Areas [MOE]. www.env.go.jp [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  8. 北海道でホタテ釣り選手権 「世界王者」に1年分贈呈:朝日新聞デジタル. 朝日新聞デジタル [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-09. (japonsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]