Základní škola Porubská 832

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Základní škola Porubská 832
Základní informace
Slohsocialistický realismus
Současný majitelStatutární město Ostrava, Městský obvod Poruba
Poloha
AdresaOstrava - Poruba, Moravskoslezský kraj, ČeskoČesko Česko
UlicePorubská 832/12, 70800
PohoříOstravská pánev
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Základní škola Porubská 832 se nachází v Ostravě-Porubě v Moravskoslezském kraji. Škola má statut příspěvkové organizace, sídlí na adrese Porubská 12/832, 708 00 Ostrava-Poruba. Škola je cíleně zaměřená na sport a pohybové aktivity. Historickou hodnotu má také budova školy a její výzdoba.[1][2]

O škole[editovat | editovat zdroj]

Škola se již od 70. let 20. století zaměřuje na výchovu dětí, pro které je sportování a pohyb přirozenou součástí života. Školu navštěvují většinou žáci, kteří se závodně věnují různým sportům, především atletice, hokeji, fotbalu, plavání, florbalu, krasobruslení, gymnastice aj. V rámci vlastní aktivity "Škola plná života a sportu", usiluje škola o to, aby se stala tělesná kultura přirozenou náplní všedního dne našich žáků i v přetechnizovaném 21. století. Pravidlem je, že v každém ročníku je vytvořena alespoň jedna sportovní třída pro sportově talentované žáky. Škola dlouhodobě spolupracuje s porubským atletickým oddílem Atletika Poruba a dalšími sportovními oddíly na výchově talentovaných sportovců. Škola má také vlastní atletické a sportovní hřiště. Součástí školy je také jídelna a školní družina. Zřizovatelem školy je statutární město Ostrava, Městský obvod Poruba.[1][3][2][4]

Umělecká díla[editovat | editovat zdroj]

Nad vchodem do budovy školy (na parapetu vstupního rizalitu) jsou umístěny čtyři sochy „Školáci“ od Jiřího Myszaka (1925–1990) z období socialistického realismu, které jsou vyrobeny z umělého kamene.[5]. Ve vstupních dveřích ZŠ Porubská 832 jsou také umístěna umělecká dekorativní skla od neznámého autora pocházejících snad ze 60. let 20. století.[6]. Sochy i dekorativní skla tak doplňují cenný původní historický vzhled školy v návaznosti na poměrně ucelený soubor historické výstavby poválečné Poruby (Městská památková zóna Ostrava-Poruba) v architektonickém slohu socialistického realismu.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Poblíž se nachází velmi "podobná" Základní škola generála Zdeňka Škarvady, která je postavena ve stejném stylu.

Poblíž se nachází také Zimní stadion Ostrava-Poruba, Hlavní třída, Vozovna Poruba, Poeziomat Ostrava-Poruba a VŠB - Technická univerzita Ostrava.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Naše škola - zsporubska.cz. www.zsporubska.cz [online]. [cit. 2021-09-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Základní škola, Ostrava-Poruba, Porubská 832, příspěvková organizace | Portál ČŠI. portal.csicr.cz [online]. [cit. 2021-09-16]. Dostupné online. 
  3. KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY Základní škola, Porubská 832 Ostrava - Poruba [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-09-16. 
  4. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, PORUBSKÁ 832 [online]. Dostupné online. 
  5. Školáci | Sochy a města. sochyamesta.cz [online]. [cit. 2021-04-18]. Dostupné online. 
  6. Dekorativní skla | Sochy a města. sochyamesta.cz [online]. [cit. 2021-04-18]. Dostupné online.