Zábrana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Zábrana (rozcestník).
Zábrana
Zábrana v údolí mezi Lipovským mlýnem a Malým Hradiskem
Zábrana v údolí mezi Lipovským mlýnem a Malým Hradiskem
Základní informace
Délka toku8,6[1] km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Olomoucký kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Valová, Hloučela
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zábrana, někdy nazývaná též Hamerský potok, je říčka v okrese Prostějov v Olomouckém kraji. Jelikož je její tok na soutoku s Hloučelou širší a vydatnější, bývá někdy označována právě ona za Hloučelu.[4] Délka toku je 8,6 km.[1]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Jeden z pramenů říčky

Pramení v nejvyšší části Drahanské vrchoviny, pouze několik set metrů od nejvyššího vrcholu Skalky, v lesích západně od obce Buková a jižně od osady Pavlov, na samotné hranici přírodního parku Řehořkovo Kořenecko, v blízkosti bývalé přírodní památky Prameniště Hamerského potoka U velké jedle,[1] ve které se stéká několik jejích pramenů a vytváří prostředí vhodné pro růst olší a vlhkomilného podrostu. Poté se vydává jihovýchodním směrem, kde protéká kolem přírodní památky Pod Liščím kupem,[1] kterou taktéž zavodňuje, což blahodárně působí na růst ostřice a prstnatce májového, díky kterým je lokalita chráněna. V blízkosti této lokality se nachází pomník obětem letecké havárie,[4] při které na tomto místě v roce 1988 tragicky zahynuli dva českoslovenští piloti. Odtud pokračuje dál jihovýchodním směrem, kde se do ní z pravé strany vlévá bezejmenný potok, poté podtéká silnici třetí třídy číslo 37357, jenž vede z obce Buková do Protivanova a poté následuje na levé straně soutok s Bukovým potokem, který pramení západně od obce Buková a protéká jí. Od tohoto soutoku se proud vydává jižním směrem a stáčí se na východní v lokalitě u Protivanovského mlýna. Svou vodou Zábrana mlýn dříve poháněla a v roce 2010 bylo schváleno rozhodnutí s názvem „revitalizace lokality „U mlýna“ Protivanov“, jehož součástí je i obnova původního mlýnského náhonu.[5] V té samé lokalitě se do Zábrany zprava vlévá bezejmenný potok, jenž pramení v Protivanově, protéká stejnojmennou přírodní památkou[1] a těsně před soutokem je na něm vytvořeno osm tůní kruhového tvaru.[5] Mezi Protivanovským mlýnem a Malým Hradiskem se do Zábrany vlévá zleva ještě jeden bezejmenný přítok, jenž pramení v lokalitě U Suché louky. Těsně před Malým Hradiskem se zprava připojuje potůček, jenž svoji vodu sbírá v dnes již zrušené přírodní památce Pod Panským lesem.[1] Na začátku Malého Hradiska, v místní části Skřivánkov, vodou zásobuje nádrž, která byla v minulosti hojně využívána pro rekreační účely jako koupaliště. Poté, co údolím na severu obteče obec Malé Hradisko se prudce stáčí severním směrem a údolím se vydává ke svému soutoku s říčkou Oklukou, jak se nazývá horní tok Hloučely. Cestou pojme ještě jeden potůček, který vytéká z blízkosti přírodní rervace Bučina u Suché louky, proteče kolem bývalého partyzánského bunkru a památníku připomínajícího osud členů odbojového oddílu Jermak, která v jejím údolí našla své útočiště, aby nakonec spojila své vody s vodami Okluky. To se děje před Lipovským mlýnem[3] a nad celým soutokem bdí skupina chráněných stromů Lipovské buky.

Charakter toku[editovat | editovat zdroj]

Pohled na údolí říčky u Malého Hradiska

Celý průběh toku je relativně klidný a mezi jednotlivými částmi není nikde vysoký výškový rozdíl.

Zatímco na horním toku teče říčka stěží postřehnutelnou rýhou v náhorní plošině Drahanské vrchoviny, od soutoku s Bukovým potokem po Malé Hradisko je údolí již snadno rozlišitelné od okolního terénu a od Malého Hradiska až po soutok s Oklukou vytváří hluboce zařízlé údolí s prudkými svahy. Právě tento těžce přístupný si za své sídlo zvolila partyzánská skupina Jermak, neboť těžba dřeva i jiné aktivity v této oblasti byly značně komplikované, ne-li nemožné, tudíž byl jejich úkryt v příkré stráni stěží objevitelný. Dalším faktorem hrajícím v jejich prospěch byla i volba hustě zalesněného místa, známého pod názvem U loupežníka. Právě v této lokalitě se údajně v minulosti přepadávaly vozy jedoucí údolím z Lipovského mlýna do Malého Hradiska.

Nejhornější část toku se nachází v lesích, poté, u přírodní památky Pod Liščím kupem, se dostává do otevřené krajiny, kdy se v jejím údolí vystkytují ponejvíce travnaté porosty a samotný tok je obklopen stromovým či keřovým porostem. Za Protivanovským mlýnem opět vtéká do lesa, který se po cca 0,5 km na levé straně otevírá do luk a les mizí celkově u Malého Hradiska. Ovšem kousek za ním opět vtéká do lesa a v něm zůstává až do svého soutoku s Hloučelou. Na prudkých stráních dochází na několika místech k odhalení kamenítého podloží či skály.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Kombinace prudkých strání a absence lávek dělají červenou turistickou trasu v dobách zvýšené vodní hladiny těžce prostupnou

Pěší turistika[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti Zábrany či některého z jejích přítoků se vyskytuje několik turistických tras. Bukový potok protéká kolem začátku žlutá turistická značka žluté trasy Buková – Bělecký mlýn a ta samá trasa pak překračuje v lokalitě U Suché louky další bezejmenný přítok. Stejnou trasou vede zpočátku i zelená turistická značka zelená trasa PohoraDrahany, která říčku u Malého Hradiska po mostě překračuje. Do její blízkosti se dostává, avšak nekříží ji, žlutá turistická značka žlutá trasa Kořenec – Malé Hradisko, stejně tak jako nad jejím údolí začíná modrá turistická značka modrá Malé Hradisko – JavoříčkoBlanskoČebín.

Nejdelší trasu však s říčkou sdílí červená turistická značka červená turistická trasa Prostějov – Malé Hradisko – SečNáměšť na Hané, která vede od Malého Hradiska až po Lipovský mlýn právě údolím Zábrany a posléze do Seči podél Hloučely. Cestou ji musí případní poutníci překračovat celkem čtyřikrát a ani na jednom přechodu není k dispozici lávka či most, tudíž bývá obzvláště v jarních měsících či v obdobích se zvýšenou vodní hladinou, těžce schůdná. Tomuto faktu přispívá i hluboké údolí s velice příkrými stráněmi, které jsou místny v běžném vybavení neprůchozí.

Běh na lyžích[editovat | editovat zdroj]

Přestože tato část Drahanské vrchoviny známá jako Protivanovská planina, okolí Zábrany nepočítaje, bývá v příhodných zimních měsících protkáno sítí běžkařských stop, vyznačné a pravidelně udržované jsou v jejím okolí pouze dvě tratě.

První z nich je cykločervená turistická značka červeně značený Protivanovský okruh,[6] který vede z obce Protivanov cca 1 km podél přítoku Zábrany až k lokalitě u Protivanovského mlýna, kde je pro turisty postaven altán i s lyžařskou mapou a po cca 0,5 km dlouhém úseku v údolí nad něj stoupá a potkává se s okruhem Malé Hradisko, se vrací zpět do obce Protivanov.

cyklomodrá turistická značka Modře značený okruh Malé Hradisko kopíruje tok Zábrany od křižovatky s Protivanovským okruhem až po rozcestník Malé Hradisko (KOUP.), jenž se nachází u nádrže, jenž říčka zásobuje. Tady ji po mostě překračuje, pokračuje vysoko po její levé straně a opět ji křižuje před jejím vtečením do lesa. Tam se po vyjetí na vrchol hřebenu otáčí zpět a za obcí Malé Hradisko ještě přejíždí jeden z jejích přítoků v bývalé přírodní rezervaci Pod panským lesem.

Cykloturistika[editovat | editovat zdroj]

Zábranu křižuje jediná cyklistická trasa, a to 5029 vedoucí po silnici třetí třídy číslo 37357 z Bukové do Protivanova.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Panorama[editovat | editovat zdroj]

Panorama obcí Buková a Protivanov, Zábrana se nachází v pravé části a její údolí lze sledovat až téměř do poloviny obrazu
Panorama obcí Buková a Protivanov, Zábrana se nachází v pravé části a její údolí lze sledovat až téměř do poloviny obrazu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f Povodí Moravy. Hloučela po soutok s tokem Žbánovský potok [online]. [cit. 2015-03-28]. Dostupné online. 
  2. Obec Mrsklesy. říčka Hloučela [online]. [cit. 2015-03-28]. Dostupné online. 
  3. a b Provozovatel EDPP.CZ. Mostkovice - Povodňový plán obce [online]. [cit. 2015-03-28]. Dostupné online. 
  4. a b ŠUSTR, František. Turistické cíle [online]. Lipová: 9.7.2013 [cit. 2015-05-20]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. a b Městský úřad Plumlov, stavební odbor - stavební úřad. Územní rozhodnutí o umístění stavby "revitalizace lokality "U mlýna" Protivanov", Tomáš Zapletal, Smržice [online]. Plumlov: Městský úřad Plumlov, stavební odbor - stavební úřad, 27.5.2010 [cit. 2015-03-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-04-09. 
  6. Svazek obcí Boskovicko. okruh Protivanovský [online]. [cit. 2015-03-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]