Yucatánský poloostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Yukatánský poloostrov
StátMexikoMexiko Mexiko
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Yucatan
Ropné pole Cantarell

Yucatánský poloostrov (španělsky Península de Yucatán) je poloostrov na jihovýchodě Mexika, který odděluje Mexický záliv a Karibské moře. Mezi poloostrovem a ostrovem Kuba je 217 km široký Yucatánský průliv. S rozlohou kolem 181 000 km² je 2,3× větší než Česká republika. Podél východního pobřeží se táhne Mezoamerický korálový útes, druhý největší korálový útes na světě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Yucatán byl součástí rozsáhlé oblasti (jihovýchodní Mexiko, Belize, Guatemala, severozápadní Honduras), kde se 2500 let př. n. l. začala rozvíjet mayská civilizace.[1] V roce 1517 začal poloostrov dobývat španělský mořeplavec Francisco Hernández de Córdoba. Španělé objevili již opuštěné středisko mayské civilizace – Uxmal a do roku 1697 celou oblast zcela ovládli.

V roce 1773 byly uprostřed džungle objeveny ruiny města Palenque. Do roku 2010 se podařilo odkrýt jen třetinu celého města a předpokládá se, že okolní džungle skrývá pod zemí ještě mnoho dalších ukrytých prostor.[2]

V současnosti tvoří domorodí Mayové a mesticové částečného mayského původu značnou část populace regionu a mayskými jazyky se zde hojně mluví.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Na větší části poloostrova se rozkládají mexické státy Campeche, Yucatán a Quintana Roo. Na jihu leží Belize a část Guatemaly. Yucatánská nížina s tropickým deštným lesem pokrývá většinu poloostrova. Jejím podkladem jsou vápence s četnými zatopenými jeskyněmi a závrty nazývanými cenotes, které Mayové používali k přístupu do podzemních vod. V Mexickém zálivu a na části Yucatánu byl v roce 1978 u města Mérida objeven impaktní kráter po dopadu meteoritu Chicxulub, který asi před 66 miliony let přispěl k vymírání na konci křídy. Kráter o průměru kolem 200 kilometrů patří k největším známým impaktním strukturám dochovaným na zemském povrchu.[3]

Podnebí Yucatánského poloostrova je tropické a skládá se z mokrého a suchého období. Zimy jsou mírné a léta velmi horká. Poloostrov Yucatán leží v pásmu Atlantského oceánu, což znamená, že v období od června do listopadu hrozí oblasti hurikány. Počet hurikánů, které zasáhly poloostrov, se liší, ale každý představuje hrozbu. V roce 2005 zasáhly Yucatánský poloostrov dva hurikány kategorie 5, Emily a Wilma, a způsobily extrémní škody.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

V současnosti začíná být zejména západ poloostrova častěji vyhledáván turisty. Yucatánské lesy ukrývají řadu archeologických zón, zejména pyramid. Mezi nedůležitější centra patří Uxmal, Chichén Itzá, Tulum, Coba a Calakmul, a dále kupříkladu Mayapán. Leží zde i dvě letoviska Cancún a Mérida. Cancún je mexické město v Karibiku, kam většina turistů míří především kvůli dovoleným na pláži. Mezi další zajímavá místa na Yucatánském poloostrově patří Playa del Carmen, Bacalar, Xpujil, San Francisco de Campeche, Merida a Valladolid.

Hustota zalidnění je největší při pobřeží a v okolí turistických center, nejmenší naopak v centrálních částech Quintany Roo, kde se vyskytují rozsáhlé oblasti s hustotou zalidnění 1 člověk/km². V současné době je Yucatán vystaven silnému imigračnímu tlaku, protože sem přicházejí za prací obyvatelé hornatých částí Mexika a Guatemaly. Příchozí jsou většinou muži a směřují do turistických středisek. I přesto, že v Mexiku často dochází ke střetům mezi drogovými nebo naftovými kartely, turisté nejsou cílem útoků a Yucatán je nejbezpečnějším místem v Mexiku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHOR, VÁCLAV. Do mexického Yucatánu za starými civilizacemi a krásnými plážemi. iDNES.cz [online]. 1999-02-02 [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. 
  2. Yucatan – poloostrov opředený dávným tajemstvím Mayů - Novinky. www.novinky.cz [online]. 2010-05-01 [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. 
  3. SOCHA, Vladimír. Jak velký je kráter Chicxulub?. OSEL.cz [online]. 29. března 2021. Dostupné online.  (česky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]