YouTube Music

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Youtube Music)
YouTube Music
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení12. listopadu 2015
PředchůdciGoogle Play Music
Google Podcasty
Charakteristika firmy
MajitelYouTube
Identifikátory
Oficiální webmusic.youtube.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

YouTube Music je služba pro streamování hudby vyvinutá společností YouTube, dceřinou společností Googlu. Poskytuje přizpůsobené rozhraní služby orientované na streamování hudby, které uživatelům umožňuje procházet skladby a hudební videa na YouTube na základě žánrů, playlistů a doporučení.

Služba nabízí také prémiovou úroveň, která umožňuje přehrávání pouze zvuku na pozadí bez reklam a stahování skladeb pro přehrávání offline. Tyto výhody předplatného jsou nabízeny také předplatitelům služeb Google Play Music a YouTube Premium. Služba nahradila službu Google Play Music jako hlavní značku společnosti Google pro streamování hudby 1. prosince 2020.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Aplikace YouTube Music byla představena v říjnu 2015 a vydána následující měsíc. Její vydání proběhlo současně s představením služby YouTube Premium (původně nazvané YouTube Red), což je rozsáhlejší předplatitelská služba, která zahrnuje celou platformu YouTube včetně aplikace Music. Ačkoli je aplikace nadbytečná vůči stávající předplatitelské službě Google Play Music All Access, je určena pro uživatele, kteří hudbu poslouchají především prostřednictvím YouTube.[1][2]

Dne 17. května 2018 společnost YouTube oznámila novou verzi služby YouTube Music, která zahrnuje webový přehrávač pro stolní počítače a přepracovanou mobilní aplikaci, dynamičtější doporučení na základě různých faktorů a využití technologie umělé inteligence společnosti Google k vyhledávání skladeb na základě textů a popisů. Kromě toho se služba YouTube Music stala samostatnou předplacenou službou (postavenou jako přímější konkurent služeb Apple Music a Spotify), která nabízí streamování hudebního obsahu na YouTube bez reklam a pouze na pozadí/audio a stahování pro přehrávání offline. Výhody této služby budou i nadále dostupné v rámci stávající služby YouTube Premium (dříve YouTube Red) a předplatitelům služby Google Play Music All Access. Cena předplatného služby YouTube Music je shodná s konkurencí a činí 9,99 USD měsíčně; cena služby YouTube Premium byla současně zvýšena na 11,99 USD pro nové předplatitele.[3][4]

V roce 2018 uzavřela společnost YouTube Music několik sponzorských smluv se společností Dick Clark Productions jako partner jejích televizních speciálů Dick Clark's New Year's Rockin' Eve a American Music Awards.[5][6]

Hudba YouTube Music byla 18. dubna 2019 zpřístupněna v chytrých reproduktorech Google Assistant (včetně chytrých reproduktorů Google Nest), přičemž přehrávání s podporou reklam bylo funkčně omezeno a pro nepředplatitele bylo k dispozici pouze v omezeném počtu zemí.[7]

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Dostupnost hudby zahrnuje mnoho nahrávek od streamových umělců a vztahuje se na všechna videa, která jsou ve službě YouTube zařazena do kategorie hudba.

Služba YouTube Music zpočátku fungovala souběžně se službou Google Play Music, ta však byla v prosinci 2020 zrušena. Produktový manažer Elias Roman v roce 2018 uvedl, že před migrací uživatelů na službu Google Play Music chtěli dosáhnout parity funkcí s touto službou, ale od roku 2021 se to nepodařilo.[8][9][10]

V září 2019 služba YouTube Music nahradila službu Google Play Music v základním balíčku mobilních služeb Google distribuovaném na nových zařízeních se systémem Android.[11][12] V květnu 2020 byla vydána aktualizace umožňující import z Google Play Music, včetně zakoupené hudby, seznamů skladeb, cloudových knihoven a doporučení.[13] Služba stále obsahuje regrese oproti Google Play Music, včetně absence funkcí online obchodu s hudbou (nelze nakupovat skladby) a nutnosti předplatného YouTube Music Premium, aby bylo možné reproduktory s cloudovou knihovnou nahrát do chytrých reproduktorů Google Nest. Společnost Google uvedla, že plánuje vyřešit tyto a další „mezery“ ve funkcích mezi službami před vypnutím služby Music Play, nicméně v době vypnutí nebyla většina mezer ve funkcích vyřešena.[9][10]

V květnu 2020 byla přidána funkce „předběžného uložení“ pro nadcházející vydání.[14]

Předplatné[editovat | editovat zdroj]

Bezplatná úroveň přehrává skladby ve verzi hudebního videa, pokud je to možné. Prémiová úroveň přehrává oficiální skladby a alba, pokud uživatel nevyhledá jeho videoklipovou verzi. Předplatitelé služeb YouTube Music Premium a YouTube Premium mají možnost přepnout do režimu přehrávání pouze zvuku, který se může přehrávat na pozadí, když se aplikace nepoužívá. Bezplatná úroveň neumožňuje režim pouze zvuku s přehráváním na pozadí, protože zobrazuje videoreklamy.[2]

Předplatné YouTube Music Premium a YouTube Premium jsou k dispozici v individuální a rodinné variantě. Rodinný plán umožňuje přístup k funkcím plánu až šesti členům rodiny z jedné domácnosti. Oprávnění studenti mohou získat slevu na individuální plán.

Geografická dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Služba je dostupná ve 100 zemích: Americká Samoa, Argentina, Aruba, Austrálie, Bahrajn, Bělorusko, Belgie, Belize, Bermudy, Bolívie, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Britské Panenské ostrovy, Bulharsko, Kajmanské ostrovy, Chile, Česká republika, Dánsko, Dominikánská republika, Chorvatsko, Kypr, Kolumbie, Kostarika, Rakousko, Ekvádor, Egypt, Estonsko, Finsko, Francie, Francouzská Guyana, Francouzská Polynésie, Guadeloupe, Guam, Guatemala, Honduras, Hongkong, Island, Indie, Indonésie, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Kuvajt, Libanon, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Salvador, Řecko, Lucembursko, Malajsie, Malta, Mexiko, Nizozemsko, Nový Zéland, Nikaragua, Nigérie, Severní Makedonie, Severní Mariany, Norsko, Omán, Panama, Papua Nová Guinea, Paraguay, Peru, Filipíny, Polsko, Portugalsko, Portoriko, Katar, Rumunsko, Rusko, Rwanda, Samoa, Saúdská Arábie, Srbsko, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan, Thajsko, Trinidad a Tobago, Turecko, Turks a Caicos, Ukrajina, Spojené arabské emiráty, Spojené království, Spojené státy, Americké Panenské ostrovy, Uruguay a Venezuela.[15][16][17][18]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku YouTube Music na anglické Wikipedii.

  1. POPPER, Ben. Exclusive: An inside look at the new ad-free YouTube Red. The Verge [online]. 2015-10-21 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b YouTube Music isn't perfect, but it's still heaven for music nerds. Engadget [online]. [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. PALLADINO, Valentina. New YouTube Music Premium costs $9.99 monthly, add $2 to get all Red perks. Ars Technica [online]. 2018-05-17 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. SAVOV, Vlad. Google announces YouTube Music and YouTube Premium. The Verge [online]. 2018-05-17 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SPANGLER, Todd; SPANGLER, Todd. YouTube Music Signs American Music Awards Two-Year Title Sponsorship Deal [online]. 2018-08-22 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. HAYES, Dade; HAYES, Dade. YouTube Music And Dick Clark Productions Extend Partnership For ‘New Year’s Rockin’ Eve With Ryan Seacrest’ [online]. 2018-11-13 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. YouTube Music is now free with ads on Google Home devices [online]. [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  8. WELCH, Chris. YouTube Music will eventually get Google Play Music’s best features, including user uploads. The Verge [online]. 2018-05-23 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. a b AMADEO, Ron. Google Music shutdown starts this month, music deleted in December. Ars Technica [online]. 2020-08-04 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. a b AMADEO, Ron. With YouTube Music, Google is holding my speakers for ransom. Ars Technica [online]. 2020-06-24 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. WELCH, Chris. YouTube Music will now come preinstalled on Android devices. The Verge [online]. 2019-09-27 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. YouTube Music will be preinstalled on Android 10 and new Android 9 devices [online]. [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  13. WELCH, Chris. YouTube Music can finally import your library and uploads from Google Play Music. The Verge [online]. 2020-05-12 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. AL-HEETI, Abrar. YouTube Music now lets you pre-save albums. CNET [online]. [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Premium memberships available locations - YouTube Help. support.google.com [online]. [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. 
  16. YouTube Premium and Music Premium expand to seven new countries. GSMArena.com [online]. [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. YouTube: Everything you need to know. Android Central [online]. 2018-06-28 [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. 
  18. YouTube Premium and Music now available in 14 more countries. GSMArena.com [online]. [cit. 2022-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]