Xiaotingia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxXiaotingia
Stratigrafický výskyt: Svrchní jura, asi před 161,5 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Přibližný vzhled xiaotingie
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
ČeleďAnchiornithidae
RodXiaotingia
Binomické jméno
Xiaotingia zhengi
Xu et al., 2011
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Xiaotingia byl rod malého opeřeného teropodního dinosaura z čeledi Anchiornithidae. Tento drobný, ptákům podobný dinosaurus dosahující délky 40[1] až 60 cm a hmotnosti 600 gramů[2] žil v období rané pozdní jury (asi před 161,5 miliony let) na území dnešní Číny (souvrství Tiaojishan, západní Liao-ning).[3] Byl blízce příbuzný "bavorskému praptákovi" rodu Archaeopteryx. Poslední studie se nemohou shodnout, zda byl příbuznější "srpodrápým" deinonychosaurům, jako byly rody Velociraptor nebo Deinonychus, nebo patří do ptačí linie Avialae.

Nález[editovat | editovat zdroj]

Holotyp nese označení STM 27-2 a jedná se o plně artikulovanou fosilní kostru, včetně lebky. Malý teropod byl popsán týmem čínských vědců (ve složení Xu Xing, You Hailu, Du Kai a Han Fenglu) v roce 2011. V současnosti je znám jediný druh, X. zhengi (druhové jméno na počest paleontologa Zhenga Xiaotinga). Velikostí se tento malý dinosaurus rovnal zhruba zvířeti o velikosti holuba. Zaživa byl opeřený.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Kladistická analýza čínských vědců z roku 2011 ukázala, že Xiaotingia vytváří klad s rodem Archaeopteryx a čeleděmi Dromaeosauridae a Troodontidae. Jak archeopteryx, tak i xiaotingia by přitom patřili mezi deinonychosaury, nikoliv do skupiny Avialae. Archeopteryx by tak možná nebyl "prvním ptákem", jak je dosud obecně tvrzeno.

Podle studie z roku 2013 se však Xiaotingia i Archaeopteryx znovu řadí do vývojové linii ptáků (Avialae).[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.
  2. Paul, G. S. (2016). The Princeton Field Guide to Dinosaurs (2nd Edition). Princeton University Press, str. 144 (anglicky)
  3. Li, Y.; et al. (2023). A chronostratigraphic and biostratigraphic framework for the Yanliao Biota of northeastern China: Implications for Jurassic terrestrial ecosystems and evolution. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. 111818. doi: https://doi.org/10.1016/j.palaeo.2023.111818
  4. GODEFROIT, Pascal; CAU, Andrea, ESCUILLIÉ, François; WU Wenhao; DYKE, Gareth. A Jurassic avialan dinosaur from China resolves the early phylogenetic history of birds. Nature [online]. 29. květen 2013. Online před tiskem. Dostupné online. ISSN 1476-4687. DOI 10.1038/nature12168. (anglicky) 
  5. YONG, Ed. The Changing Science of Just-About-Birds and Not-Quite-Birds. (Popularizační článek k předchozí referenci.) NationalGeographic.com, Phenomena: Not exactly rocket science. 29. květen 2013. Dostupné online. (anglicky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]