Xfce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Xfce
Logo
Xfce 4.4.0
Xfce 4.10
VývojářXfce Team
Aktuální verze4.18 (15. prosince 2022)
Operační systémUnix
Vyvíjeno vC (GTK)
Typ softwarudesktopové prostředí
LicenceGPL a LGPL
Lokalizacečeská
Webhttp://www.xfce.org/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Xfce (XForms Common Environment) je „odlehčené“ desktopové prostředí pro X Window System pro Unixové systémy psané na GTK. Je založeno na filosofii jednoduchosti. Některé ovládací prvky přejalo z prostředí GNOME v odlehčené variantě. Jeho velikou výhodou je malá náročnost, a tak funguje skvěle i na starších počítačích. Maskotem Xfce je myš, která má symbolizovat rychlost a minimální velikost.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie Xfce sahá do roku 1997, kdy Olivier Fourdan vytvořil pomocí XForms jednoduchý panel pro FVWM. Vývoj panelu pokračoval a roku 1998 jej Fourdan vydal spolu s XFWM (Xfce Window Manager). V této době si Xfce všimla řada uživatelů, nicméně snaha zařadit projekt do distribuce Red Hat Linux se minula účinkem, kvůli omezeným licenčním podmínkám XForms. Přelom nastává v roce 1999 s příchodem Xfce 3.0, které je licencováno pod GNU GPL a postaveno na knihovnách GTK+. S verzemi 4.x (od roku 2003) Xfce přechází na knihovny GTK+ 2 a získává svou současnou podobu.

Nejzajímavější programy[editovat | editovat zdroj]

Xfwm[editovat | editovat zdroj]

Výchozí správce oken Xfce prostředí – Xfwm integroval počínaje verzí 4.2 vlastní composite manager, Xfce se tak stalo prvním grafickým prostředím, které podporovalo xgl desktopové efekty.

Orage[editovat | editovat zdroj]

Ve verzích 4.4.x byl Xfcalendar přejmenován na Orage. Orage je plnohodnotný kalendář a organizér, využívající systém iCal, díky kterému je kompatibilní s mnoha jinými kalendáři. Orage obsahuje plugin pro umístění hodin na Xfce panel (startovní lištu). Orage umožňuje zobrazovat najednou několik časů, z různých časových pásem.

Thunar[editovat | editovat zdroj]

Thunar je výchozí správce souborů pro Xfce, nahrazuje původní program Xffm. Thunar je vyvíjen tak, aby byl schopen fungovat s minimálními nároky na výpočetní výkon a operační paměť, a byl zároveň maximálně přizpůsobitelný pomocí uživatelem definovaných pluginů. Thunar je schopný integrovat jakéhokoliv správce archivů, včetně Squeezem, či Xarchiver.

Nejznámější Xfce distribuce[editovat | editovat zdroj]

Xfce jako náhrada za GNOME[editovat | editovat zdroj]

Xfce se základním ovládáním a nejběžnějšími klávesovými zkratkami podobá starším verzím GNOME nebo KDE. Xfce je proto občas doporučováno konzervativním uživatelům, kteří nejsou spokojeni s posledním vývojem těchto prostředí a nástupem Unity.[1]

Xfce Goodies Project[editovat | editovat zdroj]

Pro Xfce existuje spousta softwaru, který není součástí samotného prostředí. Jedná se především  aplikace, pluginy a grafiku. Vše je ke stažení ze stránek Xfce Goodies Project. Přes pluginy se přitom řeší i řada poměrně základních věcí, jako je například rychlé přepínání klávesnice pomocí ikonky na panelu nebo klávesové zkratky.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]